USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Яка ситуація з продуктами у луцьких супермаркетах

4 Травня 2022 07:00
Повномасштабна війна України з росією негативно вплинула на постачання товарів у супермаркети. Через бойові дії не працює багато великих підприємств на сході України. Компенсувати нестачу магазини намагаються через пряме постачання та імпортом з-за кордону.

Щоб оцінити нинішню ситуацію з продуктами харчування, журналісти відвідали найпопулярніші в Луцьку мережі супермаркетів – «Сільпо» та «АТБ», а також гіпермаркет «Там Там. Сімейні традиції».

Варто зауважити, що асортимент товарів на полицях, порівнюючи з довоєнним часом, значно зменшився. І хоча зникла продукція кількох великих виробників, але суттєвої нестачі продуктів харчування в магазинах зараз немає.
Овочі та фрукти. Наповнюваність полиць цього відділу є чи не найкращою з усіх. Постачання овочів та фруктів у квітні налагодилося, але воно значно менше, ніж було раніше.

Щодо політики цін на найпопулярніші товари відділу, то тут є певне здорожчання. Наприклад, коренеплоди збільшилися в ціні на 2–5 гривень. За найдешевшою морквою потрібно йти в «АТБ», цибулею та буряком – у «Сільпо»*. Картопля нині коштує від восьми гривень за кілограм. Але час від часу супермаркети знижують ціну на неї, тож можна придбати й дешевше.

* – ціни враховано станом на 02.05.2022 року.

Приємним моментом для споживачів стане зниження цін на свіжі овочі. Перед Великоднем томати в луцьких супермаркетах вартували понад 100 гривень. Зараз їхня ціна стартує від 80 (найбільше здешевлення в «АТБ» – на понад 30 грн). Свіжі огірки можна придбати від 75 грн.

У середині березня в супермаркетах міста був значний дефіцит бананів. Цей екзотичний фрукт належить до категорії найбільш вживаних. Його присутність на викладці в товарному залі суворо контролюється в деякий мережах. Зараз банани є у всіх магазинах, але ціна на них збільшилася аж на 18–25 грн. Жовтенький плід можна придбати за понад 47 грн/кг у «Сільпо» та понад 49 грн/кг в «АТБ».

Покупцям представлено великий асортимент яблук. Сім та вісім сортів відповідно було на полицях «АТБ» і «Там Таму». Лідером стало «Сільпо», де продають понад дванадцять сортів. Вартість яблук суттєво не змінилися. Ціна на фрукт – від 10 грн. Це без урахування товару другої категорії, тобто такого, на який знижують ціну через нетоварний вигляд чи велику кількість залишку. У супермаркетах також є достатньо цитрусових фруктів.

Молочні продукти. На полицях із молоком, сметаною та кефіром суттєвої нестачі немає, а от полиці з йогуртами та солодкими десертами збідніли. Через окупацію Херсонської області припинив роботу завод «Danone», а тому зникли популярні йогурти «Растішка», «Активіа», частково молочна продукція «Простоквашино» та ще кілька товарів.

У торгових залах переважають бренди із заходу України, адже не всі виробництва на сході зараз працюють. Ціни на молоко стартує від 20 грн за літр. Асортимент вагового твердого сиру залишився великим у «Там Тамі» (від 165 грн/кг) та «Сільпо» (від 210 грн/кг). Вдосталь у холодильних камерах масла, найдешевше можна придбати від 35 грн за упаковку. Хоча здебільшого ціна на цей популярний продукт стартує від 60 грн.
М’ясо та риба. Найбільш заповненими виявилися м’ясні прилавки в «Там Тамі». Серед найуживаніших є курятина та свинина. Рибний відділ заповнений у всіх супермаркетах, але асортимент товарів знизився. Вдосталь були заповнені стенди з ковбасою. Здебільшого переважає продукція волинських виробників.

Крупи. Підвищення цін спостерігається й у відділі круп. Зокрема, на кілька гривень подорожчала гречка. Зараз її ціна в магазинах від 62 грн/кг. Вагову гречку можна придбати в «Там Тамі». У «Сільпо» вона продається розфасованою. На полиці «АТБ» гречки не було, а на місці викладки залишився лише цінник. Продавець-консультант магазину пояснила, що її завозять у невеликих кількостях і швидко розкуповують. Нестачі рису в торгових залах немає. Його ціна – від 40 грн/кг.

Окремо варто розповісти про товари загального вжитку. Спостерігається помітне зменшення торгових марок соняшникової олії, але самої продукції поки вистачає. Цукор можна придбати від 24 грн/кг (без урахування акцій та знижок). Кілограм борошна обійдеться в 15–17 грн. Десяток яєць можна купити за менш ніж 20 грн. У відділі бакалії також помітна загальна тенденція для всіх супермаркетів: товар присутній, але різновидів менше. Те саме стосується й солодощів.

Напої. У кожному із магазинів спостерігається значне зменшення кількості газовано слодкої води та соків. Відсутня продукція компанії «Coca Сola». Станом на 2 травня велика кількість продукції цієї марки була лише в «Там Тамі». Також немає популярних соків «Садочок», виробництво яких належить компанії «PepsiCo». Вона лише віднедавна налагодила постачання своїх товарів, виробництво яких в Україні постраждало від бойових дій. Напій «Пепсі» тепер є у всіх відвіданих супермаркетах.

Працівники торгових закладів зауважили, що товару в луцьких супермаркетах не так багато, як раніше. Навіть на Великодні свята не було великого постачання. Проте полиці не є порожніми. Присутня точкова нестача в певних відділах окремих супермаркетів. Але загалом у Луцьку можна придбати будь-що і для цього не потрібно обходити пів міста.

Дмитро КЛИМЧУК

Використані фото – ілюстративні: pexels.com, ua-retail.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus