USD 39.70 40.05
  • USD 39.70 40.05
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.92 10.10

ЄС побоюється конфіскувати активи російського Центробанку для передачі Україні, – ЗМІ

24 Січня 2024 15:33
Європейський Союз навряд чи конфіскує заморожені активи російського Центрального банку, бо побоюється фінансових та юридичних ризиків.

Про це з посиланням на високопосадовців ЄС, повідомляє Reuters.

«Конфіскації капіталу російських активів не відбудеться. Між країнами-членами ЄС немає угоди з цього приводу», – заявив на умовах анонімності високопосадовець, знайомий із перебігом переговорів.

В Євросоюзі є сумніви щодо того, чи вдасться знайти законні підстави конфіскації. Крім цього, чиновники побоюються, що такі дії можуть негативно вплинути на стабільність євро, адже інвестори можуть забрати активи в європейській валюті, якщо буде ризик їхньої конфіскації.

Читати ще: Бельгія виділить Україні військову допомогу на 600 млн євро з російських активів

На додачу Європейський Союз стурбований через погрози Москви конфіскувати західні активи в Росії, які, за оцінками спеціалістів, можуть складати приблизно 288 мільярдів доларів.

Замість конфіскації активів Євросоюз може підтримати пропозицію Єврокомісії, якою пропонується забрати лише прибуток, отриманий від активів.

Раніше Євросоюз, США, Японія та Канада заморозили активи російського Центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів після початку повномасштабної війни. 200 мільярдів з цієї суми знаходяться в Європі, переважно в міжнародному депозитарії Euroclear.

Дискусії щодо майбутнього російських активів тривають вже не перший рік. Так, восени минулого року в Сполучених Штатах заявили, що заморожені активи мають використати для повоєнного відновлення України.

Пізніше представники ЄС підтримали план використання російських активів на користь нашої країни. Особливий наголос в Європі зробили на пошуку правових механізмів, які б могли забезпечити такий крок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Корiнний лучанин Показати IP 24 Січня 2024 17:33
"А що сi стало"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus