USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«За нашими студентами садочки шикуються у чергу», – як у ВНУ готують фахових вихователів*

11 Липня 2022 12:15
Бути першим наставником, допомогти адаптуватися дитині у новому середовищі, навчити її дружити, бути самостійною, підготувати до школи – це далеко не повний перелік обов’язків вихователів у закладі дошкільної освіти. І для цього необхідна фахова підготовка, адже до кожної дитини треба знайти ключик, вміти їй допомогти, оточити турботою і любов’ю.

«Дошкільний вік – це фундамент формування особистості і важливо, хто вестиме дитину на цьому шляху»

Фахових вихователів для волинських і не тільки закладів дошкільної освіти готують у Волинському національному університеті. Викладачі кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти зазначають: роль педагога в житті кожної дитини надзвичайно важлива.

«Слово «педагог» дослівно перекладається як «той, хто веде дитину». Тому роль педагога має велике значення, бо важливо, хто веде дитину на шляху становлення її особистості, допомагає формувати характер. А дошкільний вік – це основа основ, це фундамент формування особистості. Всі ж знають, залежно від того який буде фундамент, такою буде і надбудова. Тому надзвичайно важливо, хто буде біля наших маленьких громадян», – зазначає доцент кафедри Наталія Семенова.
Сьогодні кількість людей, які хочуть стати вихователем, зазначають в університеті, постійно росте. Торік вдалося набрати на перший курс 50 студентів. Завдяки рухомій ліцензії, університет збільшив кількість державних місць і минулого року всі 50 студентів вступили на бюджетне фінансування. Це й не дивно, бо попит на цю спеціальність зростає: в громадах з’явилися ресурси на відкриття нових груп чи цілих садочків, також там з’являються вакансії керівників напрямку дошкільної освіти у відділах освіти виконкомів громад. А кваліфікація магістра («Організатор дошкільної освіти») дозволяє обіймати такі керівні посади. Нині в області є 73 тисячі діток дошкільного віку, діє 488 закладів дошкільної освіти, є 4 250 посад педагогічних працівників. Багато студентів поєднують навчання з роботою.

«Заклади шикуються у чергу за нашими студентами. Магістри вже всі прилаштовані, 4 курс теж працюють, нам дзвонять і просять: «Дайте нам когось з третьокурсників». Я невимовно пишаюся нашими студентами і викладачами, які їх готують. Ця спеціальність – базова, це те підґрунтя, на якому виростають старші учні, адже ми всі родом з дитинства», – наголошує декан факультету педагогічної освіти і соціальної роботи Володимир Антонюк.
«Ми єдина спеціальність, де всіх, хто хоче, працевлаштовуємо 100%», – додає Наталія Семенова, яка до всього ще й займається профорієнтаційним напрямком.

Побутує міф, що працювати вихователем може людина будь-якої спеціальності

Фах вихователя, зауважує завідувач кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти, професор Олександр Семенов, часто супроводжує міф, що за цією спеціальністю може працювати будь-який фахівець. Проте це далеко не так.

«Побутує чомусь така хибна думка: «А що тут особливого?» Але професія вихователя – це не тільки догляд, це складна практика і теорія, яка її підкріплює. Студенти до нас ідуть, щоб вивчити спеціалізовані дисципліни: дитячу психологію, особливості розвитку дитини на різних вікових етапах. Наші студенти стають фахівцями з мовленнєвого, мистецького, логіко-математичного розвитку. Вихователь повинен володіти засобами впливу на розвиток дитини (інтелектуальний, духовний, емоційний) і вміти непомітно їх застосовувати», – наголошує він.
Директорка Луцького ЗДО № 18 Ірина Пугач – теж випускниця цього вишу. Переконує: фахівці, яких навчають у ВНУ на спеціальності «Дошкільна освіта» завжди цікавляться новими методиками, вміють працювати з найменшими вихованцями і вміло застосовують отримані під час навчання знання на практиці.
«Я працювала і вихователем, і методистом, а нині – директор. І кожна посада має свої особливості, але знання і вміння, які тут дали, завжди були в нагоді. Я, уже як керівник, із задоволенням зустрічаю випускників цієї спеціальності, 7 із 13 педагогів у нашому закладі – дипломовані фахівці, яких навчали тут. Це креативні люди, які володіють інноваціями, знають, чому важлива дошкільна освіта. Адже тут дають знання психології дітей дошкільного віку, особливостей розвитку.

У студентів, які приходять на практику, а потім на роботу, хороша теоретична підготовка, і вони не бояться застосовувати теорію на практиці. Вони вміють знайти до дитини підхід, знають, що робити, коли не всі діти ще вміють говорити, як виробити в них навички самостійності, як підготувати їх до школи», – наголошує вона.
Крім того, лише маючи вищу освіту, вихователь може пройти атестацію, підвищити свою кваліфікацію, а це, відповідно, і престиж та надбавки до заробітної плати.

«Є ще один міф про те, що до нас йдуть вчитися несильні студенти. Це неправда. У нас були випадки, коли студент мав 198 балів із ЗНО та міг вступити на будь-який факультет до будь-якого столичного вузу, але йшов до нас. За даними нашого університету, наші студенти мають чи не найвищі рейтинги, вони постійно привозять призові місця з конкурсів і олімпіад», – додає Наталія Семенова.
Тут ти завжди відчуваєш себе молодим і потрібним

Вихователь-методист ЗДО № 10 Олена Гніровська у системі дошкільної освіти вже 30 років. Вона переконує: жодного разу не пошкодувала про вибір професії.

«Працювати з дітками дуже цікаво. Тут ти завжди молодий, ти, хоч і дорослий, можеш побавитися іграшками, пострибати, вийти на прогулянку. З дітьми ти відчуваєш себе завжди молодим і потрібним. Діти – це той народ, який треба не стільки навчати, скільки супроводжувати. Дітям усе цікаво, вони готові самі відкривати щось нове і самі можуть дорослого зацікавити тим, що вони побачили. Коли ти маєш фахові знання, тоді ти знаєш що робити з дітьми, відчуваєш психологічні моменти, знаєш як розговорити дитину, як наблизити до себе. Є діти, які важко звикають, тому треба знати що робити в період адаптації, як проводити заняття», – наголошує вона.
Студенти постійно проходять практику в закладах дошкільної освіти Луцька. У них також є можливість поїхати паралельно на навчання у вузи Польщі за програмою співпраці.

«Тут ми отримуємо змістовні як теоретичні, так і практичні навички. Ми постійно виконуємо самостійні завдання, створюємо наочні матеріали, розроблюємо конспекти, коли немає можливості провести заняття у закладі – розігруємо між собою. Завдяки такій ґрунтовній підготовці, ти вже приходиш в садочок і знаєш, що ти маєш робити, які від тебе потрібні дії. Адже ми вивчаємо все про дитину і все для неї. Бо в дитсадках виховуються зовсім маленькі діти, які ще зовсім незрілі, до яких треба особливий підхід», – розповідає студентка 3 курсу Аліна Палецька.
«Ми чекаємо творчих, сміливих студентів»

Хороший вихователь, зазначають викладачі, повинен найперше дуже любити дітей, бути уважним до будь-якої дрібниці. Адже що для дорослого неважливе, те для дитини може означати цілий світ. А діти дуже добре відчувають хороше ставлення і самі тягнуться до тих, хто приходить з любов’ю.

«Ми чекаємо творчих, сміливих студентів. Ми намагаємось їх вчити за принципом «Покажи як створити самому, а не повторити». Ми чекаємо дітей, які не побояться працювати не за зразком. Саме тому в нас часто заняття проходять у вигляді дискусій, обговорень», – додає завідувач кафедри Олександр Семенов.
Недарма на факультеті створили музей іграшок. Адже справжній вихователь ніколи не буде недооцінювали роль гри у пізнанні світу дитиною. Адже гра – це віконце, через яке діти бачать світ. Звичайний м’ячик може бути різного розміру, різного кольору, його можна упіймати, він може стрибати і втікати від дитини. Кубик – елемент, з якого можна будь-що сконструювати. У всіх іграшок є своє призначення, так діти вперше пізнають колір, форму, у них формується відчуття простору, їх можна використовувати для сюжетної гри.
Тут постійно оновлюють методики, використовують інновації освітнього процесу, вивчають досвід у інших країнах. Планують також запровадити дуальну освіту, коли студенти в університеті вивчають теорію, а практичні заняття в них проходитимуть у садочках, під наглядом вихователів-кураторів.

«Цього року ми відновили навчання майбутніх вихователів на денній формі навчання для випускників педагогічних училищ і коледжів, де вони навчаються три роки. Для молодших спеціалістів – теж є денна і заочна форми, тут для здобуття бакалавра треба два роки. Ми маємо магістерську підготовку. Зараз є багато закладів альтернативного здобуття дошкільної освіти – маленьких шкіл, студій раннього розвитку, які також потребують фахівців. І ми хочемо щоб наші студенти ознайомилися їх роботою. Ми також запровадили сертифіковані курси, тож студенти можуть покращити свою кваліфікацію за якимось конкретним напрямком. Наприклад, є дуже популярний напрям «Гувернерство», де ми видаємо двомовний сертифікат», – додає Олександр Семенов.
Серед 52 вузів України, які готують фахівців за спеціальністю «Дошкільна освіта», ВНУ займає 7-му позицію. З перших днів роботи приймальної комісії стало зрозуміло, що інтерес до здобуття цієї спеціальності є високий, уже чимало абітурієнтів звертаються за консультаціями, цікавляться, які необхідно подати документи.

З 1 липня почалась реєстрація електронних кабінетів вступників, з 29 липня до 18.00 8 серпня триватиме прийом заяв, на період 9-16 серпня призначені індивідуальні співбесіди, а 23 серпня закінчується прийом заяв і документів для вступників за результатами МНТ. Для першого курсу, відповідно до документів МОН, навчання має розпочатися з 1 жовтня. До слова, для магістрів цього року скасований єдиний вступний іспит з англійської мови, потрібно здати лише внутрішній іспит і подати мотиваційний лист, інформують в університеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ірина Показати IP 11 Липня 2022 18:08
Згодна з тим, що вихователь в житті дитини дуже важливий, бо моя дитина два роки тому закінчила "Сонечко" на Шопена. В неї до цих пір садочок - це щось страшне. Причому з однією вихователькою все було добре. Про іншу такі речі часом розказує , що я в шочі, як таке чудо закомплексоване може взагалі працювати з дітьми, і за які заслуги її там тримає директорка(точно знаю, що вона в курсі, бо інші батьки жалілися неодноразово). Отож в садочках потрібен контроль не на папері, а на ділі. Це страшно, коли дітям впливає на психіку людина, яка зриває на них свою злість за життєві невдачі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus