USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Заборона Білорусі експортувати електроенергію в Україну: з'явилися нові деталі

9 Листопада 2021 15:02
Заборона білоруської компанії «Біленерго» постачати електричну енергію в Україну не означатиме повну припинення експорту з цієї країни. Такої думки дотримуються енергетичні експерти в Україні.

У коментарі УНІАН голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що, незважаючи на повідомлення від «Біленерго» про скасування експорту в Україну, поставки електроенергії йдуть.

«Не відмовилася поставляти: імпорт іде у розмірі 415 МВт», – сказав він.

Згідно з даними Оператора об’єднаної енергомережі державної компанії «Укренерго», імпорт електроенергії з Білорусі станом на сьогодні дійсно здійснюється в обсязі 415 МВт-год.

Водночас експерт з питань енергетики Ольга Кошарна на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила, посилаючись на джерела на ринку, що ексклюзивне право на імпорт від «Біленерго» у листопаді отримали дві компанії. Зокрема, ТОВ «ТЕТ груп» колишнього комерційного директора групи ДТЕК Віталія Бутенка в обсязі 400 МВт та компанія «Електро Ком’юніті» в обсязі 15 МВт.

Також експерти зазначають, що відповідно до листа компанії «Біленерго» експорт електроенергії буде припинений виключно за рамковими контрактами, натомість за всіма іншими видами контрактів поставки можуть продовжитись.

8 листопада білоруська енергетична компанія «Біленерго» повідомила про припинення експорту електроенергії в Україну.

«Біленерго» повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України на основі раніше укладених рамкових контрактів не здійснюватимуться. Укладання нових рамкових контрактів також не планується«, – йшлося у листі.

26 жовтня компанія «Укренерго» провела аукціон із розподілу доступу до міждержавних перетинів електромереж на листопад 2021 року. За результатами аукціону українські компанії викупили можливість постачати електроенергію з Росії в обсязі 2,2 ГВт і з Білорусі – 900 МВт.

30 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Герус повідомив, що українські компанії не зможуть відновити з 1 листопада імпорт електроенергії з Росії та Білорусі через те, що російські та білоруські компанії скасували аукціони з продажу електроенергії.

2 листопада Україна запросила аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі в обсязі 500 МВт, та зі Словаччини через Бурштинський енергоострів в обсязі 100 МВт. Потреба в аварійній допомозі виникла через дефіцит потужності в енергосистемі.

Україна тричі за 2021 рік просила Білорусь про аварійні поставки електроенергії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2021 15:30
То на хе... позменшували потужності на українських атомних та гідро станціях. Господарі хре...ві.
ага Показати IP 9 Листопада 2021 16:00
дохазяйнувалась Украіна до самоі ручки! свого ніц нема .за всим з протягнутою рукою - можемо тільки на піаніно грати!
Guest Показати IP 9 Листопада 2021 16:02
Докерувались зелені господарники - з Білорусі енергію просять.
Hostyk Показати IP 9 Листопада 2021 16:50
Та скоріше б підключили чи відключили електрику гнідавському цукровому, бо таке г-но палять, що вже попіл з мазутою на голови летить!
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2021 16:58
Просто не треба в угоду далеким так званим партнерам сваритись із сусідами. Бо виходить як Лукашенко, то не президент, але електрику нам давай.
Точно Показати IP 9 Листопада 2021 19:20
Бомжі з простягнутою рукою. На догоду закордонним партнерам розвалили все, що могли. А *гонору*, як в породистого пса....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus