USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Захоплива подорож у просторі та часі: у селі біля Луцька продовжився арт-променад. Фото

30 Травня 2021 12:48
Учора, 29 травня, арт-променад «Так звучить Луцьк» продовжився за кілька кілометрів від нашого міста - у селі Прилуцьке.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Саме тут на пагорбі височіють залишки будинку видатної польської письменниці Габріелі Запольської. Родинний маєток Корвін-Піотровських був збудований ще у середині XIX ст.
Ця пам'ятка місцевого значення має історично-культурне значення для розвитку туризму на Волині, адже народилася Габріеля Запольська 30 квітня 1857 року у селі Підгайці, неподалік Луцька, в родині власника маєтків, маршалка волинської шляхти Вінцента Пйотровського гербу Корвін. Її мати Юзефа танцювала у балеті Варшавського театру. Крім того, ім'ям Габріелі Запольської була названа перша «жіноча» вулиця у Володимирі-Волинському, а сама письменниця говорила: «Стільки світу бачила, але ніде моя душа не жила так повно, як на Волині».
На жаль, маєток Корвін-Піотровських так і не став пам'яткою архітектури. У період Другої світової війни будинок був майже зруйнований. Хоча у сімдесятих роках минулого століття збережену частину садиби використовували як клуб, була тут і сільська рада, але згодом будівля стала пусткою. Проте сьогодні навіть руїни будинку нагадують культову споруду. Яку, хоч і на кілька годин, «оживили» театрали «Гармидеру» та студії «Догори дриґом».
Дійство відбулося за підтримки Луцької міської ради та Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку.
Аби мешканці нашої громади знали історичне минуле краю, спеціалісти управління туризму та промоції міста організували захоплюючу подорож у просторі та часі.
Цього дня арт-локація у селі Прилуцьке об'єднала трьох вольових, непересічних особистостей нашої історії: письменницю і акторку Габріелю Запольську, Лесю Українку і першу українську композиторку Стефанію Туркевич - жінок, поєднаних часом і духом.

До речі, директор Львівського органного залу Іван Остапович, де до сьогодні зберігаються оригінали творів Стефанії Туркевич, зголосився надати лучанам її твори, аби саме на арт-променаді у виконанні струнного квартету Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І. Стравінського звучала саме її музика. Долучилася до дійства і співачка та композиторка Тетяна Ціхоцька.
І вперше для гостей арт-променаду «Так звучить Луцьк» продемонстрували відеоролик із серії «Імена Луцька». Героїнею якого була саме Габрієля Запольська.
Втім, яка саме споруда зустрічала сьогодні гостей - достеменно невідомо. Деякі джерела стверджують, що це - житлова будівля, інші - вказують на архітектурні риси, характерні для католицьких каплиць. Адже Вінцент Корвін-Піотровський справді славився своєю набожністю і міг собі дозволити збудувати місце для молитви.
Аби привернути увагу до історичного місця, коштом громади тут встановили інформаційну табличку.
Нагадаємо: Марія Габріеля Стефанія Корвін-Піотровська, більш відома як Габріеля Запольська, видатна постать для Європи кінця ХІХ - початку ХХ століття, яка славилася своїми нетиповими (на той час) поглядами. Вона відверто писала на гострі теми, вважала, що література служить суспільству, а отже, теми, порушені між рядків, повинні стосуватись суспільних проблем. Габріеля Запольська написала 23 романи, 41 п’єсу, 117 оповідань та 252 нариси. Найвідомішим твором Запольської є п'єса «Мораль пані Дульської», яку з величезним успіхом ставили у театрах Києва, Львова, Парижа та Варшави.
Читати ще: Так звучить Луцьк: у місті сьогодні вдруге відбудеться арт-променад

Своїми вчинками Габріля протистояла застарілим суспільним нормам, а водночас зазнавала перипетій долі, боролася із собою. Сьогодні творчість емансипованої жінки Габріелі Запольської переосмислюють. Її твори – це лірика, інтим, еротика, фемінізм на тлі драми і трагедії. Не дивно, що консервативним сучасникам і тодішнім літературним критикам її творчість не припала до вподоби.
Габріеля Запольська, що прожила 64 роки, завжди була прикладом жіночності без надміру емоцій з холодним пронизливим поглядом. За всі роки вона так і не наважилась оголосити про те, що знову стала Марією - дівчинкою, яка народилась на Волині. Багато пошуків себе, рішучість, наполегливість та байдужість до нелюбів, нещасливе кохання, вулкани емоцій - це все вона Габріеля Запольська - жінка зі сцени театрів, письменниця, журналістка і феміністка.

Читати ще: Із оркестром та «Гармидером»: у Луцьку біля кафедрального костелу стартував арт-променад. Фото

Померла Габріеля Запольська у Львові 17 грудня 1921 року. Поховали волинянку на Личаківському кладовищі. До наших днів збереглася її могила, яка є мистецькою пам'яткою і об'єктом туризму.
А сьогодні поблизу залишків польського родинного маєтку у селі Прилуцьке побудована православна церква й тимчасове приміщення для богослужінь.
Отож, то була не просто екскурсія в історичне минуле, а

створення майбутнього туристичного маршруту зусиллями працівників управління туризму та промоції Луцької міської ради. А руїни родинного маєтку Корвін-Піотровських того вечора наповнилися багатоголоссям у супроводі її величності Музики!
На жаль, фотографії не можуть передати ту атмосферу, яка панувала цього дня у селі Прилуцьке, біля руїн будинку Габріелі Запольської, але відчути дух минулого ви ще зможете сьогодні, 30 травня, якщо завітаєте о 18 годині до Старого міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Рудольф Показати IP 31 Травня 2021 14:52
прекрасно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus