USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Заняття для любителів швидкості: як на Волині тренуються спортсмени-картингісти. Фото

7 Червня 2023 08:08
Картинг відносять до моторного виду спорту, у якому застосовується невеликі гоночні автомобілі з відкритими колесами – карти. Вони є різних моделей: від дитячих до професійних. Карти різняться розмірами, швидкісними параметрами, типами двигунів тощо. Гоночні машини розвивають швидкість від 20 до понад 200 км/год.

Спортивний картинг – заняття для любителів швидкості, драйву та екстриму. На відміну від прокатного, який ми часто бачимо в парках та на площах, спортсменам варто мати певний набір навичок. Так, для досягнення хороших результатів вправний картингіст мусить розвивати реакцію та швидкість мислення.
На Волині розвитком спортивного картингу займається спортивно-технічний клуб «Волинь Карт». Його у 1987 році заснував спортсмен Ігор Вікторович Ковальчук. У клубі ставлять за мету виховання юних картингістів для участі в різного рівня змаганнях. Для цього в Луцьку діє гурток «Юний картингіст», тренером якого є кількаразовий чемпіон України з картингу Сергій Ковальчук. Заняття відбуваються на території КЗ «Міжшкільного навчально-виробничий комбінат Луцької міської ради».
Як зауважив Сергій Ковальчук, це єдиний гурток в області. Зараз тут займаються 30 спортсменів віком до 15 років. Вихованці клубу є багаторазовими призерами всеукраїнських змагань. Чимало з них нині мають звання кандидата в майстри спорту.
«На гуртку діти не лише їздять. Вони також тренуються фізично, вивчають будову карту, правила техніки безпеки й багато іншого. Крім того, вчимо дітей самостійно доглядати за своїми спортивними машинами», – закцентував тренер.
Заняття спортивним каргингом, за словами Сергія Ковальчука, не з дешевих. Початкова вартість гоночного авто – від двох тисяч доларів. Крім того, спортсмену потрібне екіпірування, запчастини, транспорт для перевезення карту та паливо. Зі слів тренера, усе це картингісти дістають за власний кошт або кошти батьків, адже їм подобається це заняття. Частину машин для клубу надав Ігор Ковальчук, завдяки чому спортсмени мають змогу тренуватися.
Через повномасштабне вторгнення росії в Україну останніми роками припинили проводити всеукраїнські змагання. А до того чимало волинських спортсменів неодноразово досягали високих результатів. Команда з Волині ставала чемпіоном України з картингу. Стіни осередку картингістів обвішані дипломами, грамотами та кубками, яких назбиралося чимало.
Серед відомих спортсменів краю тренер виділяє Павла Тітяєва, який має найбільше нагород, Дмитра Бондарука, Артема Ярмолюка, Івана Поліщука й Бориса Борву.
Заняття картингом, як зазначають спортсмени, додає позитивних емоцій та адреналіну. За кермом гоночного авто діти відчувають себе дорослими. Це також розвиває реакцію і координацію, що допоможе згодом із легкістю осягнути інші види транспорту.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото автора та з особистого архіву Сергія Ковальчука
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus