USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Знайдений на Волині човен-довбанка поступово руйнується

16 Вересня 2017 23:22
Аби врятувати знайдений на Волині унікальний човен-довбанку потрібні суттєві кошти, а також окреме приміщення. Оптимальним варіантом називають створення так званого музею одного експонату.

Про це повідомляє газета «День».

Вже два роки цей човен знаходиться на приватному підприємстві в Маневичах, власник якого на прохання директора Маневицького краєзнавчого музею Петра Хомича прийняв його на тимчасове, як вважалося, зберігання. Фахівці датують човен 1223 – 1256-м роками, знайдено його у річці Стир за селом Старосілля, коли річка обміліла.

Човен має довжину 12 метрів 20 сантиметрів, він видовбаний вручну з цілого стовбура дерева. На Волині вже траплялися подібні знахідки, бо човни-довбанки були одним із видів транспорту для наших предків. У Волинському краєзнавчому музеї є дві довбанки, на 5 і 7 метрів, але вони відносяться до 17 і 18 століть.

Довбанку віднайшли і на Любешівщині, але човен має тільки три з половиною метри уздовж. Тому старосільський є сенсацією, адже наразі в Україні подібних не знаходили. У ширину він – 75 сантиметрів, у глибину – до метра.

Петро Хомич каже, що був намір створити музей одного експоната, бо вже і зараз у Маневичі приїжджають цікаві побачити цю унікальну знахідку. Човен потребував консервації, експертиз, а найперше – належного приміщення для зберігання.

Проте справа ця триває вже два роки і кінця не видно. Учасниками круглого столу у Маневичах щодо того, що ж робити з човном далі, коли буде для нього приміщення, стали науковці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, представники влади, працівники волинських музеїв.

В перспективі планується перемістити човен у прибудову до реконструйованого приміщення Маневицького краєзнавчого музею. У листопаді музей відзначатиме своє 50-річчя, одним із заходів стане «Ніч у музеї», яку Петро Хомич планує провести у цеху біля тисячолітнього човна.

Сценарію «Ночі...» наразі не розкриває, але пообіцяв, що будуть і волинські мавки... Та якщо держава не виділить грошей на порятунок човна, він продовжуватиме руйнуватися. Крім цієї довбанки, у Маневицькому районі відшукали ще три. Одну... вкрали на березі річки і вивезли в невідомому напрямку, ще два зберігаються також у непристосованих приміщеннях.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, понад 2 роки тому про унікальну маневицьку пам’ятку історії писали чи не всі українські засоби масової інформації. У серпні 2015 року місцеві рибалки випадково натрапили на цей «улов» у річці Стир в урочищі Гострий Кут, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району.

Спочатку подумали, що це звичайнісінька колода. І тільки згодом з’ясувалося: під водою – човен-довбанка завдовжки понад 12 (!) метрів. Такої величини він єдиний не лише в Україні, а й у світі. Однак уже рік ця пам’ятка культури й досі перебуває в умовах, які фактично непридатні для її збереження. А цікавилися нею хіба що іноземні науковці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Земляк Показати IP 17 Вересня 2017 15:18
А де ж волонтери, меценати і просто небайдужі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus