USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

«Зробимо дітей. Тільки не закривайте!» У Луцькому районі призупиняють діяльність низки шкіл

29 Серпня 2023 12:51
Призупинити діяльність Воротнівської гімназії та перепрофілювати Звірівську гімназію – ці питання викликали найбільше обурення батьків учнів на сесії Підгайцівської сільради.

Йшлося і про припинення роботи Вишнівської школи та призупинення освітньої діяльності гімназії в селі Пальче, повідомляє ТРК «Аверс».

Перед початком сесії Підгайцівської сільради перед входом у будівлю багатолюдно. Батьки та працівники закладів освіти – проти перепрофілювання або ж призупинення діяльності гімназій.

Ще перед початком засідання журналісти запитали сільського голову, чому взагалі постало таке питання.

«На сьогодні йдеться про Пальче, Воротнів і Звірів. Було питання й по Борохову, але батьки там зробили за власні кошти укриття… Не ми закриваємо, а держава, війна. Якщо менше ніж 17 дітей у класі, то держава вже не фінансує навчання, немає субвенції. Це перекладається на місцеві громади», – прокоментував Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк.

Утримувати школи, де мало учнів, громаді нерентабельно. Не можуть продовжувати працювати й навчальні заклади без облаштованого укриття.

Юрій Семенюк запевнив: усі учні гімназій, які призупиняють діяльність або переформатовуються, відвідуватимуть інші заклади освіти, навіть автобус їх довозитиме.

Далі почалося обговорення, а потім – голосування. Діяльність Борохівської гімназії лишили без змін, бо батьки і укриття за свої кошти облаштували, і учнів тут вистачатиме, тому що демографічна ситуація сприятлива. До того ж, своїми досягненнями діти всіх радують.

Найбільше суперечок – за Воротнівську та Звірівську гімназії. Вишнівська школа припинила свою діяльність. Гімназія в селі Пальче призупинила роботу фактично без обговорень. Воротнівська гімназія припинить освітню діяльність, бо там – недостатня кількість учнів.

«Були громадські слухання. В них було всього 45 учнів. Це дуже мало. З дев’яти класів у них було лише п’ять. Розумієте, що чотири учні плюс витрата субвенції на кожну дитину – це виходять дороговартісні діти. Держава, наприклад, виділяє 26 тисяч на одну дитину, а от вартість навчання цих дітей складала фактично 40 тисяч гривень», – сказала керівниця відділу освіти, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради Жанна Скороход.

Звірівську гімназію перепрофілюють у початкову школу. Мовляв, не облаштували належне укриття, хоч і час на це давався, та й учнів недостатньо. Батьки – категорично проти.

«Скажіть, що нам треба зробити, то зробимо. Тільки не закривайте. Треба дітей? Зробимо дітей. Тільки не закривайте!» – зазначили батьки.

«Усе, що вам потрібно було зробити, усе, що ми з вами обговорювали, є в протоколі громадських слухань. Які у вас тепер претензії? У вас був період щось робити. Був рік часу», – сказала депутатка Підгайцівської сільської ради Світлана Зінкевич.
Як наголосили у відділі освіти сільради, всім вчителям закладів, на які чекають зміни, були запропоновані нові робочі місця в інших школах ще в червні. Запевнили, що діти гімназій не лишаться без навчання, а призупинення діяльності шкіл не означає їх ліквідацію.

«Воротнів довозиться до Лища. Він там навчався протягом року, тому що в Лищі є хороше протирадіаційне укриття. Автобус їздить понад два роки. Багато діток із села Воротнів навчаються саме в Лищі. Звірів навчався в Романові, де є приміщення на 320 учнів, а там – тільки 200. Щодо гімназії села Пальче, то ми запропонували дітям навчання в Хорлупах, де є типовий заклад на 320 учнів. Ми оплатили 50% вартості шкільних автобусів. Розроблено маршрут», – розповіла Жанна Скороход.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 29 Серпня 2023 13:40
Обрали того злидня? Маєте!
Ххх Показати IP 29 Серпня 2023 20:13
І, я про те. Всі бютжетники, так раділи, так агітувпли з цього злодія семенюка. Скільки людей не відговорював, щоб не голосували...... Тепер прозрівають.....але будуть вибори і знов проголосують за цього конченого типа. Знов щось закриють і знов будуть о....... *у....... *вати.....
Волиняка до Ххх Показати IP 30 Серпня 2023 08:14
Тут таке.... Не в ньому справа... Школа із 45-ма учнями - то непорозуміння якесь, а не школа, де учня навчати дорожче, ніж в столичному вузі....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus