USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Хабарі, приписки і кеш: як проект «Стіна» потонув у криміналі

20 Вересня 2017 14:12
Ідея про будівництво «Стін» на кордоні з Росією з'явилася після Майдану. На папері її оформили 28 серпня 2014 року, відразу після «Іловайська котла». Тоді Рада національної безпеки і оборони вирішила здійснити односторонню демаркацію державного кордону України з Російською Федерацією та вжити заходів щодо забезпечення її належного інженерно-технічного облаштування. При цьому передбачалося залучити міжнародну технічну допомогу.

На ці заходи Кабмін Арсенія Яценюка у вересні 2014 року виділив 235 мільйонів гривень. Причому гроші взяли з коштів Євросоюзу, виділені на управління кордоном за програмою, яку в 2011 році підписав перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Виходячи з цього факту, проект в офіційній пропаганді тоді почали називати «Евровал» і «Європейська стіна», пише видання "Страна".

Загальна вартість проекту була 66 мільйонів євро, йшлося про спорудження вздовж кордону з Росією стіни протяжністю 2 245,8 км, яка зможе захистити Україну від нападу озброєних сил Росії. До кінця 2014 року було освоєно майже 164 млн. грн коштів Євросоюзу. Але, за словами голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, вони кудись зникли: «ЄС надав десятки мільйонів євро для того, щоб допомогти українським прикордонникам. А що сталося з тими десятками мільйонів, які надавалися українським структурам, одне велике питання», - говорив у 2014 році Ян Томбінський.

Потім Європа гроші давати перестала. У 2015 році гроші Євросоюзу за цією програмою були витрачені тільки на електронну митницю.

Натомість уряд Яценюка розробив новий план заходів щодо інженерно-технічного облаштування кордонів - з конкретними сумами і графіком платежів. Всього на проект запланували витратити 3,5 мільярда гривень протягом шести років - з 2015 по 2020 роки.

Куди повинні були піти ці кошти? За затвердженим у 2015 році планом, в затратах на облаштування кордону найбільшу частку (більше 1 мільярда гривень) займало придбання 68 пересувних бойових модулів - по 15 мільйонів за модуль. Ще 330 мільйонів було виділено на 33 комплекси відеоконтролю і сигналізації - по 10 мільйонів за штуку.

Вражають масштабом задумки уряду в галузі будівництва парканів. 227 мільйонів гривень Кабмін повинен витратити на закупівлю 464 кілометрів колючого дроту (загородження типу «Єгоза»). Це означає, що погонний метр «колючки» обійдеться для бюджету майже в 500 гривень. А на «огорожі з сітки на металевих стовпах» було заплановано витратити протягом п'яти років 151 млн гривень за 200 кілометрів огорожі - по 755 гривень за погонний метр.

Ще 971 мільйон планувалося витратити на будівництво рокадних доріг (шляхи, що проходять вздовж лінії фронту, - ред.) вздовж кордонів, загальною довжиною 1 151 кілометр. Це в середньому по 844 тисячі гривень за кілометр.

У результаті Кабмін хотів отримати вздовж усього кордону з РФ смугу споруд, яка б включала рів, насип, контрольно-слідову смугу та рокадну (тобто уздовж кордону) дорогу. Далі планувалося поставити або паркан з інфрачервоними камерами, або через кожні 20 кілометрів спостережні вежі:
Однак реальність виявилася іншою. Адміністрація прикордонслужби у своєму листі повідомила, що фактичні обсяги виконаних робіт у багато разів менше запланованих:

Фото: Держприкордонслужба

Виїхавши на місце у жовтні 2016 року, журналіст видання Анастасія Рафал з'ясувала, що на той момент було реалізовано всього 12% проекту, і то тільки в Харківській області.

А «огорожі з сітки на металевих стовпах» виявилися звичайним парканом з металевого дроту, біля якого свого часу піарилися Яценюк і Аваков:

Початок будівництва «Стіни» Яценюк інспектував особисто

Зрозуміло, що така хитка конструкція не виконає свого офіційного призначеня - зупинити гіпотетичне вторгнення російських військ. Тому не виключено, що реальне завдання у споруди абсолютно інше - забезпечити доходи організаторів «схеми».

Згідно з підрахунками видання, для держави погонний метр цього паркану обходиться в 755 гривень. На цій фотографії видно, що виробник забору - харківський завод ім. Фрунзе. На сайті підприємства аналогічна секція забору «Оригінал» висотою 2,2 метра продається за 872 гривні. Однак це не за один погонний метр, а за секцію довжиною 2,5 метра.

Ще на кожну секцію потрібно по одному стовпу. Зображені на фото стовпи «Оригінал стандарт» висотою 2,3-2,5 метра коштують від 252 гривень за штуку. Але це в роздріб, оптом будматеріали значно дешевші.

У підсумку, вартість матеріалів забору виходить від 450 гривень за погонний метр, навіть за роздрібними цінами. Мабуть, до «цільової» собівартості 755 гривень за погонний метр підрядники повинні «доганяти» за рахунок супутніх робіт - викопування ям, їх бетонування, оплати праці робітників і т.д. Що вони успішно і робили.

Переведення в готівку і приписи під грифом «секретно»

Зараз проект підійшов до закономірного результату: «стіна Яценюка» тоне в корупції і дерибані. У реєстрі судових рішень жкурнаісти знайшли безліч судових рішень у кримінальних справах, пов'язаних з цим проектом.

Ще в листопаді 2016 року, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що в рамках будівництва «Стіни» були «виявлені фінансові невідповідності», «хоча винних називати поки рано».

Як з'ясувало видання, НАБУ веде слідство у цій справі вже півтора року - з 29 березня 2016 року. Кримінальне провадження відкрито за фактами розтрати в особливо великих розмірах коштів держбюджету, зловживання службовим становищем, службового підроблення та нецільового використання бюджетних коштів.

8 серпня НАБУ затримало 6 осіб у даній справі - високопоставлені офіцери прикордонної служби та директорів фірм-підрядників. Їх заарештували на два місяці, з можливістю вийти під мільйонні застави.

Серед заарештованих - головний інженер Північного регіонального управління прикордонної служби. Слідство встановило, що в 2015 році, працюючи начальником 1-го окремого відділу капітального будівництва, він вступив у змову з колегою - начальником управління будівництва департаменту ресурсного забезпечення.

Слідство стверджує, що з метою заволодіння коштами держбюджету вони підібрали підприємства «Чернігівський облавтодор», ТОВ «Агентство захисту інформації» та ТОВ «Будцентр Витязь». На ці фірми було перераховано 177,2 мільйона гривень.

Керівники цих підприємств з листопада 2015 по травень 2016 року підписали акти приймання виконаних будівельних робіт, до яких вносилися відомості, що не відповідають дійсності. Зокрема, там були вказані обсяги будівельних робіт, які за фактом виконані не були. Тобто, мова йде про банальні «приписки».

Після приймання фіктивних робіт на рахунки зазначених підприємств перераховувалися кошти, які потім конвертувалися в готівку. Слідчі підрахували, що сума збитку за рахунок «приписок» склала майже 16,7 мільйонів гривень.

При цьому актами були закриті роботи на 82,5 мільйона гривень. Це означає, що обсяг приписок склав більше 20% від загального обсягу як би виконаних робіт. І це тільки те, що слідчі змогли знайти.

Керівництву Держприкордонслужби було відомо про приписки: департамент аналізу та оцінки інформації подавав керівництву служби звіти про результати виконання проекту «Стіна». Там безпосередньо говорилося про невиконання у повному обсязі профінансованих робіт з облаштування кордону. Не були завершені 55,6 км рокадних доріг, 12,6 км металевого паркану, 5 опорних пунктів, 7 вогневих позицій. Огорожа встановлена неякісно з порушенням вимог проектної документації; опори огорожі не забетоновані; через неправильне планування грунту огородження знизу руйнується і т.п .:

Частина коштів підрядники перерахували субпідряднику ТОВ «Кит-трейд». Саме ця фірма повинна була фактично проводити роботи.

Однак «Кит-трейд» документально виконання робіт не підтвердив, а фактичне місцерозташування фірми цієї встановлено не було. Першим директором фірми взагалі вважалася прибиральниця, яка на допиті повідомила, що в травні 2015 року оформила незнайомій людині довіреність на дії від свого імені, за що отримала 500 гривень.

А щоб приховати свої махінації, чиновники прикордонслужби засекретили договори з підрядниками, через яких переводилися в готівку кошти. Експертиза, яку замовило НАБУ в ході слідства, встановила, що договори з підрядниками були незаконно віднесені до державної таємниці з присвоєнням грифу «секретно».

На місцях - та ж картина. Чернігівська військова прокуратура теж веде слідство щодо нанесення збитків державі при будівництві укріплень на кордоні з Росією. Прокурори підозрюють «Чернігівський облавтодор» та ТОВ «Укрспецбуд» в аналогічних махінаціях - приписки і «обналу», але на набагато меншу суму в 1,56 мільйона гривень.

Згідно з матеріалами справи, у серпені 2015 вже згаданий 1-й окремий відділ капітального будівництва Державної прикордонної служби уклав ряд договорів з «Чернігівським облавтодором» на виконання робіт з облаштування вздовж державного кордону протитанкового рову і бруствера. Через два тижні «Чернігівський облавтодор», своєю чергою, уклав угоду з ТОВ «Укрспецбуд» на виконання згаданих робіт. Їх вартість оцінили в 10 млн гривень.

Облавтодор перерахував фірмі 1,56 млн грн, однак підтвердити виконання робіт фірма не змогла. Цю суму військова прокуратура ставить в якості збитку, який був нанесений державі. Половина грошей була перерахована на ТОВ «Ісіда груп», яке податківці називають фіктивним.

Ще один кримінальний епізод, пов'язаний зі «стіною Яценюка» - хабар у 530 тисяч гривень, на якому СБУ спіймала головного інженера відділу капітального будівництва Північного регіонального управління Держприкордонслужби. Разом зі своїм колегою з уже згаданого 1-го окремого відділу капітального будівництва, який в той момент виконував обов'язки начальника відділу, прикордонники вимагали хабар у підрядника ТОВ «Каунт Груп». Гроші вони вимагали за те, що підпишуть акти виконаних робіт, і виплатять аванс за договором підряду на будівельні роботи з облаштування об'єкта «ЕВРОСТО» на території Харківської області.

Першу частину хабара у 200 тисяч прикордонники отримали 13 квітня 2017 року просто в палаті київської лікарні № 12. Решту їм передали 26 квітня поблизу автомобільної стоянки торгового центру «Епіцентр» у Києві на вулиці Полярній. Обидва рази вручення хабарів відбувалося під контролем СБУ:

Після передачі другого траншу фігурантів затримали. Однак відразу після затримання Печерський суд відмовився заарештувати одержувача хабара, і відпустив його під заставу 320 тисяч гривень.

Не виключено, що саме цього високопоставленого прикордонника НАБУ згодом заарештувало в ході операції 8 серпня.

Наостанок - цікавий факт: перед тим як НАБУ 8 серпня затримало керівників будівельних підрозділів прикордонної служби, керівник служби Віктор Назаренко подав у відставку.

Як привід він назвав стан здоров'я: адже напередодні він втратив свідомість прямо на прес-конференції президентів України і Білорусі.

Назаренко керував відомством з жовтня 2014 року - коли проект «Стіна» тільки починався. А пішов у відставку якраз перед тим, як посадили його підлеглих, які на цьому проекті погоріли з приписками і «обвалом».

Як зазначає видання на основі цих дивних збігів напрошується висновок: головним завданням колишнього керівника прикордонної служби якраз і було «правильний розподіл» коштів для проекту «Стіна», виділених з держбюджету і коштів Євросоюзу. А платити за прикордонний дерибан тепер доведеться всім українським платникам податків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сеня Показати IP 20 Вересня 2017 18:11
Украл 10 лимонов, а вышел под залог за 5 лимонов: НАСТОЯЩИЙ БИЗНЕС???
Сеня Показати IP 20 Вересня 2017 18:12
Воровать надо, а то посадять и нечем откупится
не Сеня Показати IP 20 Вересня 2017 18:14
Вся суть политики- Всем порулить хотелось, а веслас собой принести никто не догадался !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus