USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Купують для росіян: чому в Україні рекордно зростають продажі елітних автомобілів

12 Травня 2023 17:51
В Україні рекордно зросли продажі елітних автомобілів.

«Якщо раніше преміальні бренди рідко потрапляли в топ-10 автомобілів, що найбільше продаються, то в останні кілька місяців вони суттєво просунулися в рейтингу. Приміром, BMW посідає четверте місце, Mercedes – сьоме. У топ-10 потрапив навіть Lexus. Та й інші елітні авто дорожчають. Наприклад, на Audi, Land Rover, Porshe ціни фактично подвоїлися», – розповів голова AutoConsulting Олег Омельницький, пише Країна.

За чотири місяці цього року продажі елітних авто зросли порівняно з аналогічним періодом минулого року (який захоплює два довоєнні місяці) на 112%, а в квітні – майже вшестеро. За деякими моделями у салонах стоять черги.

Пояснень такого преміального автобуму є кілька.

Активно оновлюють автопарк заможні українці.

«Війна вдарила по традиційній цільовій аудиторії преміум-марок не так суттєво, як, наприклад, по середньому або бюджетному сегменту. Крім того, багато хто, навпаки, вирішив не відкладати оновлення авто до кращих часів, мовляв, один раз живемо, – каже Омельницький, – багато українців побоюються вкладати кошти в нерухомість, і «зайві» гроші перетікають на інші ринки, зокрема автомобільний».

Але головна причина рекордних продажів у тому, що преміальні авто з українських автосалонів потрапили в схему.

Нещодавно правоохоронці вручили підозру львівському підприємцю, який купував елітні машини в Україні, оформляв їх на офшорні компанії та відправляв до Білорусі, звідки вони потрапляли до Росії. «Бізнесмену» вдалося продати 45 авто на суму понад €3 млн (тобто приблизно по €67 тис. за авто). Проте, як підозрюють експерти, це лише вершина айсберга.

«У Росію офіційний імпорт дорогих авто давно зупинено, але попит на них там зашкалює. Тому шукають обхідні шляхи. Україна тепер теж у схемі. Постачають не лише через Європу та Білорусь, а й через Грузію. На місцевих сайтах з продажу машин час до часу спливають автівки з VIN-кодами партій з українських автосалонів. Ця схема багато в чому забезпечила рекордні продажі дорогих авто в Україні», – зазначив Олег Омельницький.

Ще одна схема, яка набирає обертів на нашому ринку, – щодо постачання електромобілів з Китаю. За рахунок неї частка електрокарів зросла з торішніх 5% до 18% і продовжує зростати. Адже цінник на такі авто як мінімум на 15-20% нижчий, ніж в офіційних салонах.

Для себе і на перепродаж до Росії

Продавці елітних авто йдуть на рекорд.

За даними асоціації «Укравтопром», за підсумками чотирьох місяців цього року в Україні було продано майже 1300 нових BMW і близько тисячі Mercedes, що забезпечило цим маркам п’яте і сьоме місця в топ-10 авто, що найбільше продаються, і є найкращим результатом за останні 10 років.

У AutoConsulting дають наступний розклад авторинку.

До десятки авто, що найбільше продаються, потрапив, крім BMW і Mercedes, також Lexus. А продажі Audi, Land Rover і Porshe за чотири місяці цього року практично подвоїлися.

Загалом із січня до квітня 2023 року сегмент преміальних авто зріс на 112%, порівняно з аналогічним періодом минулого року (куди потрапляє і два довоєнні місяці 2022 року).

Для порівняння: за цей період сегмент бюджетних авто просів на 21%, середній ціновий сегмент зріс на 62,5%. Тобто результати за преміальним сегментом найбільш вражають.

Статистика за квітень така. Продаж елітних авто зріс майже вшестеро, бюджетний сегмент – на 184%, середньо ціновий – на 348%. Тут дається взнаки низька база порівняння. Адже у квітні 2022 року ринок лише почав відходити від воєнного шоку. Але, як видно, результати щодо преміальних авто все одно кращі, ніж в інших сегментах.

«Це нова тенденція для нашого ринку, вона спостерігається лише цього року, раніше такого не було», – каже Олег Омельницький.

Деякі моделі дорогих авто вже в дефіциті. Наприклад, на офіційному сайті «АВТ Баварія» (імпортер BMW) у списку автомобілів у наявності немає жодної моделі ходових BMW 3 series, а також «п'ятірок» та «сімок». У салоні журналістам сказали, що є лист очікування, і потрібно чекати на постачання мінімум кілька тижнів.

«Елітні авто, імовірно, з українських салонів, з'являються також на грузинських майданчиках. Цілком імовірно, що в схемах бере участь рядовий менеджмент наших автосалонів, допомагаючи організувати купівлю та відправку машин. Зараз це дуже вигідний бізнес, оскільки цінник на елітні авто в Росії майже вдвічі вищий, ніж у нас, тобто заробітки – у десятки тисяч доларів. До речі, молдовського імпортера Mercedes за «паралельний імпорт» у Росію компанія-постачальник вже позбавила статусу. Тобто ситуація, що складається в Україні, дуже нехороша і для репутації імпортерів, і для постачання техніки», – зазначив Омельницький.

Як повідомив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів Олег Назаренко, вони вже звернулися до Кабміну з пропозицією вжити заходів, які дозволили б закрити лазівку.

«Така ж ситуація була в Казахстані, але там уже вжили заходів, щоб обмежити постачання в РФ авто, які купили казахи і продали росіянам. А Україна поки що нічого не робить, і українці, які хочуть заробляти на війні та крові, мають можливість ввозити свої авто до Польщі, потім до Білорусі та РФ і реалізувати їх там в обхід санкцій», – зазначив Назаренко.

Китайська схема

Схема з елітними авто – не єдина на українському авторинку. Ще одна схема, яка зараз набирає обертів, – сірі поставки електромобілів із Китаю. Йдеться і про китайські марки, і про японські та європейські, які продаються в Піднебесній.

«У Китаї діє програма зі стимулювання продажів електромобілів – покупцям дають субсидію близько $7 тис. Наші посередники через китайських партнерів купують авто та доставляють їх до України. Здебільшого вантажі йдуть у порти Румунії, а потім автомобільним транспортом до нашої країни. Найбільш активно ця схема розвивається в Чернівецькій області, де вже зафіксовано рекордне збільшення реєстрацій електрокарів. Зрозуміло, що імпорт неофіційний, ніякого офіційного сервісу немає. Це класичний сірий ринок, якого нам у минулі роки вже практично вдалося позбутися. На початку 2022 року частка сірого ринку не перевищувала 2%, а за підсумками чотирьох місяців цього року досягла 14%, причому в окремі місяці було і 16%, і навіть 18%», – каже Омельницький.

Постачання електромобілів з Китаю стали вигідним бізнесом, адже фактично потрібно вкластися тільки в покупку самого авто, розмитнення електрокарів у нас нульове. Оскільки машини з салону, то й на надання їм товарного вигляду витрачатися не потрібно. Тобто підприємці заробляють по кілька тисяч доларів із кожного авто.

При цьому навіть з огляду на логістику електромобілі з Китаю виходять порівняно недорогими, що дозволяє постачальникам запропонувати непоганий цінник.

«Приміром, новий «сірий» електрокросовер Honda M-NV із запасом ходу 480 кілометрів можна купити за ціною до мільйона гривень. Звичайний кросовер навіть із гіршими характеристиками за такі гроші знайти складно», – каже Омельницький.

Завдяки цьому стрімко зростає частка електрокарів на українському ринку. Якщо торік вона ледве дотягувала до 5%, то цього року вже становить 18%. Українців не лякають ані загрози блекаутів, ані слабкий розвиток інфраструктури для електрокарів, зокрема китайських.

«Зарядних станцій в Україні все ще недостатньо. Більше того, електромобілі з різних ринків мають різні зарядні порти, які не завжди підходять до наших зарядок. Така проблема є, зокрема, щодо авто з Китаю, тому водіям доводиться поїздити в пошуках підходящої заправки», – каже Омельницький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 12 Травня 2023 20:20
нічого особистого, тільки бізнес - бидло змарнує всі досягнення найкращих українців, які отримані ціною життів тисяч героїв
Виявляти Показати IP 16 Травня 2023 15:41
та позбавляти бариг цих авто, або просто спалювати
ABC до Виявляти Показати IP 2 Червня 2023 23:18
Спалювати? Ви у своєму розумі? Конфіскувати - реалізувати - гроші віддати на ЗСУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus