USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Об’єднання з Луцьком – додаткові можливості для сільських громад

22 Вересня 2016 16:44
У селах Прилуцькому та Жабці Ківерцівського району нещодавно відбулися збори селян. Уже майже місяць луцькі чиновники та сільський голова переконують жителів Прилуцької сільради у важливості підписання договору співпраці з Луцьком.

Нагадаємо: в разі його підписання Луцька міська рада гарантує прилучанам продовжити маршрут №19, обіцяє асфальтування вулиці Богуна на дольовій участі міста, села та області. Місцевий фельдшерсько-акушерський пункт обіцяють включити в луцьку мережу обслуговування, а також створити на базі сільської ради філію ЦНАПу.

Також міський голова Луцька переконував, що у випадку співпраці, лобіюватиме виділення коштів на побудову нового дитсадочка в Прилуцькому, а поки його немає, запевнив, що діти Прилуцької сільради зможуть відвідувати міські садочки. Натомість луцька мерія розраховує на отримання земельних ділянок для розширення меж міста.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 34).

Представники партії УКРОП, які ініціювали зустрічі з жителями Прилуцького, Дачного, Жабки, впевнені, що співпрацювати з містом невигідно. Зі слів голови волинського УКРОПу, голови фракції в облраді Вячеслава Рубльова, з Луцьком потрібно одразу говорити про об’єднання в єдину територіальну громаду.

«Лише за умови створення об’єднаної територіальної громади жителі Прилуцької сільської ради отримають реальні переваги, а не лише порожні обіцянки», – наголосив на зборах у Прилуцькому Вячеслав Рубльов.

«Об’єднані громади також отримують медичну й освітню субвенції. Кошти на розвиток громад виділяють із Державного фонду регіонального розвитку. Ще одна важлива перевага – об’єднані громади зможуть розпоряджатися державними землями за межами населених пунктів, крім земель оборони, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення загальнодержавного значення, інших земель, які мають важливе значення для держави, – пояснив Вячеслав Рубльов. – Що швидше відбудеться об’єднання, то швидше сільські території матимуть перспективу для економічного та соціального розвитку».
Депутат Волинської обласної ради (фракція «УКРОП»), житель села Прилуцького Олександр Омельчук наголосив, що Прилуцьку сільську раду в перспективі за два роки приєднають до Луцька. Зважаючи на це, ніколи гаяти час на договір співпраці.
Як живеться селянам, які не побоялися та одними з перших в Україні об’єдналися у територіальну громаду, жителям Прилуцького пояснив голова об’єднаної територіальної громади у Зимному В’ячеслав Католик.

«Ми об’єднали чотири сільські ради, відповідно, населення збільшилося із 1500 до більш як шести тисяч осіб. Ми розуміли, що держава стимулює такі об’єднання в першу чергу матеріально. До нас уже надійшло 5,5 мільйона гривень державної субвенції на розвиток інфраструктури. Крім того, нас паралельно підтримують і в області, тому вдалося отримати з обласного бюджету ще 1,5 мільйона гривень. Також отримуємо кошти з Державного фонду регіонального розвит­ку. Загалом ми залучили близько 10 мільйонів гривень, тоді як раніше кожна сільська рада отримувала максимум по 500 тисяч. Загалом як об’єднана громада реалізовуємо 30 проектів різного скерування – від вуличного освітлення до асфальтування доріг», – розповів В’ячеслав Католик.
Власне, саме грошове питання – найголовніше у процесі об’єднання. Адже збільшення надходжень на практиці означає покращення передусім соціальної інфраструктури, а відтак і створення комфортних умов для місцевих жителів.

Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Ігор Поліщук наголосив, що бюджет розвитку Луцька становить 240 мільйонів гривень. Згідно з результатами першого півріччя, бюджет перевиконали на 44 мільйони гривень. Зі слів Ігоря Поліщука, за умови створення територіальної об’єднаної громади, частина цих коштів буде надходити і в села Прилуцької сільради.

Ірина КОСТЮК
Фото автора
Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ооо Показати IP 22 Вересня 2016 21:06
Темний люд
Єєє до Ооо Показати IP 23 Вересня 2016 08:28
Світлі депутати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus