USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

1 березня: свята, події, факти. Всесвітній день імунітету і цивільної оборони

1 Березня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день імунітету, Всесвітній день цивільної оборони, День «Нуль дискримінації», Всесвітній день компліменту, День «Поділися усмішкою», День захисту коней, День планування відпустки.

В Україні згадують жертв Корюківської трагедії 1943 року.

У Швейцарії – фестиваль Chalandamarz у кантоні Граубюнден, а в кантоні Невшатель – День Республіки, у Панамі – День Конституції, День Балеарських островів, у Великобританії – День святого Давида, у Парагваї – День героїв, у Боснії і Герцеговині – День незалежності, на Маршалових островах – День пам’яті, в Ісландії – День пива, у Південній Кореї – День руху за незалежність, у США – Дні штатів Небраска та Огайо, Національний день кольорових жінок, Національний день свині, День фруктового компоту, у Болгарії – Мартеніци і День баби Марти, у Румунії та Молдові – Мерцишор (святкування початку весни), у Японії – День бікіні, у Польщі – Національний день «знедолених солдатів», у Сальваорі – Національний день сліпих.

Православна церква вшановує пам’ять святих 12 мучеників.

Іменини святкують Самуїл, Ярема, Данило, Ілля, Павло, Юліан, Роман, Саливон, Памфіл, Ніна, Порфирій, Нестор, Альбіна, Антоніна, Фелікс.

Народилися

1 березня народилися англійський дипломат і засновник Бодліанської бібліотеки в Оксфорді Томас Бодлі, Папа Римський Лев XIII (у миру Віченцо Джоакіно Раффаеле Луїджі), польський композитор і піаніст Фридерик Шопен (інша можлива дата – 22 лютого), український інженер, винахідник першого у світі трамвая на електричній тязі Федір Піроцький, український геолог, географ, академік Павло Тутковський, Папа Римський Пій XII (у миру Еудженіо Марія Джузеппе Джованні Пачеллі), ізраїльський політик, прем'єр Ізраїлю в 1974–1977, 1994–1995 роках Іцхак Рабин, українська вчена-журналістка, докторка філологічних наук, професорка кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики Львівського університету імені Івана Франка Олександра Сербенська, український вчений, професор, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри теоретичної фізики й астрономії, перший ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Свідзинський, український вчений-медик, академік, доктор медичних наук, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри нефрології Київської медичної академії післядипломної освіти імені Петра Шупика, президент Світової федерації українських лікарських товариств Любомир Пиріг, український актор Борислав Брондуков, український поет, художник і скульптор Микола Тимчак, литовський політик, міністр фінансів у 2001–2004 роках, президент Литви у 2009–2019 роках Даля Грибаускайте, український шахіст-вундеркінд Тихон Черняєв.

Події

86 до н. е. – римський полководець Сулла взяв штурмом і пограбував Афіни.

1360 – король Англії Едуард III за 16 фунтів викупив з французького полону 19-річного Джеффрі Чосера, який став його камердинером, зброєносцем, а згодом – одним з найвидатніших поетів Англії.

1420 – Папа Римський Мартин V закликав християн до хрестових походів проти чеських гуситів.

1498 – Васко да Гама приплив до Мозамбіку.

1504 – сталося місячне затемнення, яке Христофор Колумб використав для залякування ямайських індіанців.

1562 – у Вассі (Шампань) французькі католики вирізали гугенотів, почавши гугенотські війни.

1565 – у Бразилії засновано португальську колонію Ріо-де-Жанейро. Через 20 років місто мало 4000 жителів.

1692 – початок процесу над салемськими відьмами у Новій Англії.

1767 – король Карл ІІІ вигнав орден єзуїтів з Іспанії.

1780 – Пенсільванія стала першим штатом, що заборонив рабство.

1790 – перший перепис населення США. За його результатами в країні проживали 3 929 214 людей включно з чорношкірими рабами. Індіанців у переписі не враховували.

1799 – у Петербурзі заборонено танцювати вальс.

1815 – після втечі з Ельби поблизу Канна висадився Наполеон Бонапарт у супроводі близько 1000 своїх прихильників – почався другий етап захоплення влади у Франції, що отримав назву «Правління 100 днів».

1845 – президент США Джон Тайлер підписав закон про перехід Техасу під юрисдикцію США.

1869 – Дмитро Менделєєв склав таблицю системи елементів, в основі якої лежала їх атомна маса і хімічна схожість.

1881 – у Петербурзі народники вбили царя Олександра ІІ.

1912 – у Сент-Луїсі Альберт Беррі зробив перший стрибок з парашутом з літака у польоті (висота 460 м).

1918 – війська УНР та Німеччини звільнили Київ від більшовиків.

1928 – у США доктор Герберт Еванс відкрив шостий вітамін, відповідно і названий вітаміном F.

1930 – у СРСР закрито 6715 церков, частину з них зруйновано, багатьох «служителів культу» заслано або розстріляно.

1941 – вийшло в ефір перше комерційне FM-радіо – радіостанція W47NV у Нешвіллі.

1943 – Корюківська трагедія: масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка, яке вчинили загони СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни.

1947 – почав діяльність Міжнародний валютний фонд.

1961 – президент США Джон Кеннеді оголосив про створення Корпусу Миру.

1966 – радянська автоматична міжпланетна станція «Венера-3» стала першим космічним апаратом, який досяг поверхні іншої планети.

1976 – парламент Великої Британії схвалив нові правила дорожнього руху, згідно з якими використання пасків безпеки ставало обов'язковим.

1977 – у Києві відкрили пам'ятник українському філософу Григорію Сковороді.

1988 – компанія Apple Computer анонсувала вихід нового пристрою CD-ROM у своїх комп'ютерах Apple II і Macintosh.

1991 – шахтарі Донбасу почали страйк, вперше висунувши політичні вимоги (відставка Горбачова).

1995 – до ЄС вступають Австрія, Швеція та Фінляндія.

1998 – набула чинності угода про партнерство і співробітництво між Європейським Союзом та Україною.

2000 – компанії Confinity (Пітер Тіль, Максиміліан Левчин) та X.com (Ілон Маск) ухвалили план злиття в платіжну систему PayPal.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus