USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.77 39.95
  • PLN 9.80 9.95

15 жовтня: свята, події, факти. День миття рук та заснування легендарного гурту Metallica

15 Жовтня 2023 00:00
15 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з раком грудей, Всесвітній день студента, День втраченої дитини, Міжнародний день сільських жінок, Міжнародний день білої тростини, Міжнародний день миття рук, День тигра.

У Чилі святкують День бабусі та дідуся, в Бразилії День вчителя, у Тунісі День евакуації, на Шрі-Ланці День озеленення, у США Національний день грибів.

15 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого Євфимія Солунського.

Іменини відзначають Юстина, Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан та Федір.

Цього дня народилися давньоримський поет, автор «Енеїди» Публій Вергілій Марон, німецький філософ, психолог, філолог Фрідріх Ніцше, український етнограф, фольклорист Пелагея Литвинова, американський кінорежисер, продюсер, який відкрив таких зірок кіно, як Кларк Гейбл, Роберт Мітчум, Лоретта Янг і Лана Тернер, Мервін Лерой, український поет-пісняр Дмитро Луценко, американський письменник, автор детективів Еван Хантер (відомий під псевдонімом Ед Макбейн), французький філософ, історик культури Поль Мішель Фуко, український поет, байкар, сатирик Володимир Грабоус, український політик і промисловець, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український і радянський актор театру й кіно, народний артист України Іван Гаврилюк, український боксер В’ячеслав Глазков, українська легкоатлетка Марія Помазан.

Події

1581 – у Парижі королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет – «Комічний балет королеви».

1583 – Україна у складі Речі Посполитої перейшла з Юліанського на Григоріанський календар разом з Іспанією, Португалією та більшістю Італійських держав.

1615 – засновано Київське Богоявленське Братство і школу при ньому, згодом (1632) перетворену на колеґію, а потім – на Києво-Могилянську Академію (1701).

1815 – починається заслання імператора Французького Наполеона на острові Святої Єлени в Атлантиці

1840 – прах Наполеона перевезено з о. Святої Єлени до Королівства Франція.

1880 – через 632 роки після початку завершено будівництво Кельнського собору. Перший камінь в фундамент собору заклав в 1248 році архієпископ Кельна Конрад Фон Гохштаден.

1894 – у Французькій республіці був заарештований Альфред Дрейфус, звинувачений в шпигунстві. Почалася т. зв. справа Дрейфуса.

1926 – у Києві відкритий Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки)

1928 – німецький дирижабль «Граф Цепелін» зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан.

1964 – уведений в дію найбільший в світі нафтопровід «Дружба».

1968 – в університеті Суррея відбувся перший виступ «Led Zeppelin».

1981 – засновано американський гурт Metallica.

1995 – Саддам Хусейн отримує 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку

1997 – стартував проект дослідження Сатурну і Титану – Кассіні-Гюйгенс

2003 – Китай став третьою державою після Радянського Союзу і США, яка успішно відправила людину до космосу. Космічний корабель «Шеньчжоу-5» вивів на орбіту космонавта Ян Лівея.

2005 – у Києві на Хрещатику відбулася масштабна бійка між націоналістами і комуністами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus