USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

2 серпня: свята, події, факти. День голокосту ромів і перший політ на приватному космічному кораблі

2 Серпня 2022 00:00
Сьогодні – Міжнародний день голокосту ромів. Дата встановлена Міжнародною радою пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки.

2 серпня святкують День авіації в Сербії, День свободи в Гаяні, День національного кіно в Азербайджані, День республіки в Македонії. У Демократичній Республіці Конго вшановується пам'ять жертв Другої конголезької війни, що забрала життя понад 5 мільйонів осіб, ще понад 2 мільйони стали біженцями.

Іменини 2 серпня в Іллі, Олексія, Костянтина та Івана.

2 серпня народилися ірландський фізик Джон Тіндаль, який вперше детально дослідив розсіювання сонячного світла атмосферою і пояснив блакитний колір неба, французький архітектор, автор плану міста Вашингтон у США П’єр Ле Енфан, французький скульптор, автор статуї Свободи Фредерік Бартольді, американський винахідник Еліша Грей, який на кілька годин спізнився запатентувати телефон, український письменник, член Центральної Ради Кость Буревій, український живописець Олександр Хмельницький, молодший із братів-засновників кінокорпорації Warner Brothers Джек Ворнер, український громадсько-політичний діяч та історик Всеволод Іськів, німецький футболіст Штефан Еффенберг, український журналіст та редактор Олександр Крамаренко, американський письменник Джеймс Болдуїн, сербський футболіст, колишній захисник київського «Динамо» Горан Гавранчич, український хокеїст Олександр Бобкін, учасник Революції Гідності, Герой України вірменського походження Сергій Нігоян, один із перших убитих на Майдані у 2014 році.

Події

216 до н. е. – у битві під Каннами карфагенський полководець Ганнібал розгромив 80-тисячне римське військо і завдав найважчої поразки Риму за всю історію його існування.

1519 – 40-тисячне кримсько-татарське військо Багатур-Салтана розбило у битві під Сокалем 20-тисячне військо литовського гетьмана Костянтина Острозького.

1727 – російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії. Ліквідація малоросійської колегії та відновлення посади гетьмана були поступками козацтву, послуги якого у війні з Османською імперією знову знадобилися Російській імперії, проте «виборність» була перетворена на фікцію, адже у наказі зазначалося, що гетьманом повинен бути обраний Данило Апостол.

1776 – відбулась церемонія підписання Декларації незалежності 13 північноамериканських колоній, яка була прийнята 4 липня Континентальним конгресом.

1791 – у Відні Жан-П'єр Бланшар провів перші успішні випробування парашута: з повітряної кулі він скинув домашніх тварин.

1865 – вийшло перше видання книги Льюїса Керрола «Пригоди Аліси в країні Чудес».

1887 Ровелл Ходж запатентував колючий дріт.

1914 – У Львові українські політичні партії об’єдналися в Головну українську раду.

1933 – офіційно відкрили Біломорсько-Балтійський канал (першопочаткова назва – Біломорсько-Балтійський канал імені Сталіна, відоміший за скороченням Біломорканал). Збудований у рекордно короткий термін, за 1 рік і 9 місяців, руками в'язнів ГУЛАГу. За різними даними, під час будівництва померло до 200 тисяч робітників.

1940 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про перетворення Молдавської АРСР у складі УРСР на окрему Молдавську РСР (до її складу увійшла більша частина щойно приєднаної до СРСР Бессарабії).

1953 – у Києві відкрито дитячу залізницю.

1989 – Трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої від обвалу колон загинуло 11 людей.

1990 – іракські війська напали на Кувейт.

1991 – США визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.

1999 – початок Другої чеченської війни, коли збройні загони на чолі з Шамілем Басаєвим і Хаттабом перейшли на територію Дагестану.

2014 – суд Тбілісі заочно арештував експрезидента Михаїла Саакашвілі у справі про перевищення службових повноважень.

2020 – із МКС повернулася капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2. Це перший політ людей на приватному космічному кораблі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus