USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

2 січня: свята, події, факти. День нових ідей та Міжнародний день поліції

2 Січня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають День в’язня, День наукової фантастики, День нових ідей, Котячий новий рік, Міжнародний день поліції.

У Німеччині – Лісове свято, у Грузії – День Долі, на Кубі – День перемоги збройних сил, у Швейцарії, Ліхтенштейні й Ельзасі – День Берхтольда, в Іспанії – День взяття Гранади, у Сент-Кітс і Невіс – День карнавалу, в Сарагосі – День пришестя Діви Марії, на Гаїті – День родоводу, у США – День штату Джорджія, Національний день безпеки подорожей домашніх тварин, Національний день мотивації та натхнення, Національний день профітролів, Національний день шведського столу, у Шотландії – Новорічна вечірка.

За новим церковним календарем 2 січня – передсвяття Богоявлення, святого Сильвестра, папи Римського.

Іменини сьогодні святкують Василь, Кузьма, Марк, Петро, Серафим, Сергій, Уляна, Юліана.

Народилися

Цього дня народилисянімецький астроном, фізик і біолог Йоганн Даніель Тіциус, український цукрозаводчик, меценат Платон Симиренко, український культурно-освітній діяч, народознавець Тадей Рильський, український мовознавець і етнограф Кость Михальчук, український оперний співак Михайло Голинський, видатний український археолог Ярослав Пастернак, український композитор і піаніст Всеволод Задерацький, кінорежисер документального кіно Дзиґа Вертов, український композитор Григорій Фінаровський, український актор, народний артист України Григорій Козаченко, американський історик Джон Гоуп Франклін, американський письменник, біохімік, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики Айзек Азімов, українська поетеса, прозаїк Віра Вовк, українська акторка Галина Яблонська, відомий український історик Любомир Винар, український хореограф Володимир Когут, українська поетеса, прозаїк Надія Гуменюк, український політик Олексій Івченко, український кардіохірург, який першим провів трансплантацію серця, Борис Тодуров, український футболіст Владислав Ващук, український футболіст Олександр Шовковський.

Події

1492 – католицькі королі Ізабела та Фернандо захопили Гранаду: припинення існування Гранадського емірату та присутності маврів на Піренеях; завершення Реконкісти.

1610 – у Битчанському замку відбувся суд над підручними графині Єлизавети Баторій, племінниці короля Стефана Баторія. Обвинувачені нібито катували й убивали сотні сільських дівчат, аби пані купалася в крові з оздоровчою метою.

1649 – відбувся урочистий в'їзд гетьмана України Богдана Хмельницького в Київ.

1776 – ерцгерцогиня Марія-Терезія скасувала тортури в Австрії.

1788 – Джорджія стала четвертим штатом Сполучених Штатів Америки.

1835 – у Габрово відкрили першу в Болгарії світську школу.

1839 – Луї Дагер провів перше фотографування Місяця.

1870 – почалося спорудження Бруклінського мосту.

1874 – іспанські кортеси змусили президента Костелара піти у відставку.

1882 – американський промисловець Джон Девісон Рокфеллер створив трест «Стандард ойл» – об'єднання 40 нафтодобувних акціонерних товариств, які або вже належали компанії «Стандард ойл», або були їй підконтрольні.

1936 – науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових й інфрачервоних променів, та пристрій, що перетворював промені на потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення.

1944 – перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.

1963 – В'єтконг здобув першу велику перемогу над Південним В'єтнамом та США біля селища Апбак під час В'єтнамської війни.

1967 – під час операції «Боло» американські пілоти F-4 збили половину МіГ-21 ВПС Північного В'єтнаму.

1992 – Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнали незалежність України.

1999 – стався потужний сніговий буревій на Середньому Заході США. Зокрема в Чикаго намело снігу на 487 мм за температури −25 °С. Такий удар стихії призвів до загибелі 68 людей.

2004 – вперше космічний корабель Stardust успішно пролетів повз комети 81P/Вільда, збираючи зразки, які потім доставляють на Землю.

2018 – фізики з Корнельського університету Пол Мак’юен та Ітай Коен повідомили про створення «м’язів» для роботів, що змінюють форму, розміром з клітину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus