USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

24 лютого: свята, події, факти. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну, День бармена та перша лотерея

24 Лютого 2023 00:00
24 лютого виповнюється річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Саме 24 лютого 2022 року о 5:00, за Києвом, путін, намагаючись «остаточно вирішити українське питання», розпочав масовану атаку із застосуванням усіх видів озброєння на всі великі міста вільної України. Наслідуючи Гітлера, який хотів «остаточно вирішити єврейське питання», він наказав своїм військам перейти державний кордон України та атакувати його столицю та міста, об’єкти критичної інфраструктури, аеродроми, вбиваючи на своєму шляху мирних громадян, руйнуючи їхні будинки, школи та дитячі садки.

Незважаючи ні на що, наш народ надалі бореться з російським агресором, адже з нами правда і справедливість, а Росія відповість за все!

Цього дня в світі відзначають Всесвітній день інформаційної архітектури, Всесвітній день бармена, день народження лотереї.

У Парагваї – День жінки, в Естонії – День незалежності, у США – Національний день чипсів тортилья, в Ірані – День інженера, у Таїланді – Національний день художника, в Канаді – День боротьби з хуліганством, у Румунії, Молдові – Драгобеті, у Мексиці – День прапора, в Індії – День митного та акцизного управління.

Православна церква 24 лютого вшановує пам’ять священномученика, єпископа Власія Севастійського (Велеса). У народі його вважають покровителем домашньої худоби. Святий був благочестивим, лікував людей і здійснював чудеса. Ще день називають Власів або «Власій – збий із зими ріг». Власію молилися про добробут у будинку і господарських справах та про зцілення від хвороб горла.

Іменини сьогодні у Захара, Всеволода, Гавриїла, Дмитра і Георгія.

Народилися:

Цього дня народилися італійський гуманіст і філософ Джованні Піко Делла Мірандола, німецький філолог і казкар Вільгельм Грімм, українська художниця, Герой України Тетяна Яблонська, український громадський і політичний діяч, письменник Іван Липа, український вояк і публіцист, ідеолог УПА Петро Федун, український танцюрист, багаторічний артист ансамблю Вірського Григорій Чапкіс, французький композитор, піаніст, співак й аранжувальник Мішель Легран (написав музику до фільму «Шербурзькі парасольки»), український співак-бард, поет і виконавець своїх пісень Станіслав Щербатих (Тризубий Стас), французький автогонщик, чотириразовий чемпіон світу з автогонок у класі «Формула-1» Ален Прост, американський інженер і підприємець, комп’ютерник-новатор, засновник компанії Apple Computer Стів Джобс, український актор театру й кіно, телеведучий, заслужений артист України Володимир Горянський, український письменник Іван Лучук.

Події:

1466 – в Брюгге (Бельгія) відбулась перша з відомих лотерей, організатором якої була вдова фламандського художника Яна ван Ейка.

1525 – битва при Павії між найманими арміями Франції та імперії Габсбургів, що вважається першою битвою Нового часу.

1582 – Григорій XIII підписує папську буллу Inter gravissimas, за якою реформовано юліанський календар і введено новий, який пізніше отримав назву григоріанського.

1656 – первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двоперстне хрещення».

1824 – уряд Її Величності королеви Великої Британії оголосив війну Бірмі.

1807 – Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою було відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано за ним права, рівні правам київських митрополитів.

1881 – розпочалось спорудження Панамського каналу.

1887 – Париж і Брюссель стали першими столицями держав, які були об’єднані телефонним зв’язком.

1902 – у Великобританії доктор Ланчестер запатентував дискове гальмо.

1918 – проголошена незалежність Естонії.

1919 – уряди України і Польщі підписують угоду про перемир’я.

1920 – в Мюнхені відбувся перший публічний виступ активістів NSDAP.

1938 – компанія Oral-B випустила першу в світі зубну щітку з нейлоновим волокном замість натуральної щетини. Порівняно з нейлоновою, натуральна щетина має низку недоліків, особливо в щодо гігієни. Наразі виробництво щіток з натуральною щетиною в світі практично припинено.

1942 – почала мовлення радіостанція «Голос Америки» (німецькою мовою).

1955 – в Багдаді підписано договір (Багдадський пакт) між Іраком і Туреччиною, до якого згодом приєднались Велика Британія, Іран та Пакистан.

1961 – урочисте відкриття аеропорту Орлі у Парижі.

1972 – аварія на радянському атомному підводному човні К-19.

1985 – відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів.

1991 – війна в Перській затоці: багатонаціональні війська на чолі з НАТО розпочали наземний наступ в Іраку і Кувейті.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бангладеш.

1999 – Латвія стала повноправним членом СОТ.

2008 – Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.

2011 – київське «Динамо» у себе вдома, на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського, перемогло «Бешикташ» з рахунком 4:0, цим самим пройшовши до 1/8 фіналу Ліга Європи УЄФА.

2018 – переможцем українського відбору пісенного конкурсу Євробачення став MELOVIN, який став представником України на 63-му пісенному конкурсі «Євробачення»-2018 в Португалії з піснею Under The Ladder.

2022 - повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus