USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

28 березня: свята, події, факти. Велике вирівнювання планет та День бур'янів

28 Березня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають День поваги до кішки, День бур’янів та День їжі на паличці.

У США – Національний день торта «Чорний ліс», у Сербії – День Конституції, на Тибеті – День визволення тибетців від кріпосного рабства в КНР, у Словаччині та Чехії – День учителя, в Азербайджані – День працівників органів нацбезпеки, в Іспанії – свято повернення Віго. Також сьогодні – День святкування школи японської чайної церемонії.

В Україні 28 березня можна буде спостерігати астрономічне явище, яке буває сім разів на тисячу років – велике вирівнювання планет: Юпітера, Меркурія, Венери, Урана та Марса. Вони вишикуються на небі в одну лінію.

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять мученика Агапія і сімох інших. Вони постраждали через християнську віру в палестинській Кесарії за імператора Діоклетіана.

Іменини в Агапія, Олександра, Дениса, Никанора, Никандра, Мануїла.

Народилися

28 березня народилися італійський художник, представник Високого Відродження Фра Бартоломео, італійський митець епохи Ренесансу Рафаель Санті, чеський мислитель, педагог, письменник Ян Амос Коменський, граф, генерал-фельдмаршал українського походження, лобіст українських інтересів при царському дворі Олексій Розумовський, австрійський композитор і диригент Йозеф Вайгль, англійський художник Джордж Річмонд, французький живописець, скульптор і графік Жан-Поль Лоран, діяч УНР та ОУН, чільний теоретик українського націоналізму Микола Сціборський, американський інженер, що придумав памперси, Віктор Мілз, український актор і режисер Георгій Авраменко, український дисидент, політв'язень, Герой України, який вчинив самоспалення на знак протесту проти русифікації, Олекса Гірник, український оперний співак Дмитро Гнатюк, Герой України, дисидент, політичний та громадський діяч, син командувача УПА Романа Шухевича, депутат Верховної Ради України VIII скликання Юрій-Богдан Шухевич, перуанський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури Маріо Варгас Льйоса, український поет, член Національної спілки письменників України Віктор Стельмах, ексміністр аграрної промисловості України Олександр Баранівський, український археолог, дослідник давнього Галича й архітектури княжої доби Юрій Лукомський, американська співачка Леді Гага.

Події

37 – після смерті Тиберія Калігула прибув до Риму й отримав від сенату найвищі повноваження.

1566 – великий магістр Ордену госпітальєрів Жан Парізо де ла Валетт заснував місто Валлетту на Мальті.

1842 – під орудою Отто Ніколаї Віденський філармонічний оркестр дав перший концерт.

1842 – у Львові відкрився театр Станіслава Скарбека, на той час третій за розміром у Європі.

1876 – японський уряд заборонив самураям носити мечі.

1910 – Анрі Фабр здійснив перший успішний політ на гідроплані в Етан-де-Берр на півдні Франції. До нього такі літаки будували Альфонс Пено, Вільгельм Кресс, Габріель Вуазен.

1930 – у Туреччині замість «грецьких» назв міст Константинополь і Ангора затверджено офіційні турецькі назви: Стамбул та Анкара.

1939 – після 2,5-річної облоги Франциско Франко взяв Мадрид.

1942 – успішний рейд британських командос на сухий док у Сен-Назері в окупованій Франції.

1979 – часткове розплавлення реактора АЕС Три-Майл-Айленд (штат Пенсільванія) стало найбільшою аварією в атомній енергетиці США.

2004 – у ніч з 28 на 29 березня разом із переходом на літній час стартувала Громадянська кампанія ПОРА!

2008 – Українська Вікіпедія сягнула 100 000 статей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus