USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

29 вересня: свята, події, факти. Європейська ніч вчених та День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 Вересня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день серця, День отоларинголога, День пам’яті трагедії Бабиного Яру.

Окрім того, 2023 року на 29 вересня припадають Європейська ніч вчених та Європейський день шкільного спорту.

В Англії та Ірландії – День архангелів Михаїла, Гавриїла та Рафаїла, у Чилі – День Токопільї, у Мексиці – День літератури і письменника та Національний день кукурудзи, в Еквадорі – День бабусі та дідуся, в Аргентині – День винахідників, у Німеччині – День бутерброда (святкують в останню п’ятницю вересня), у Парагваї – День перемоги при Бокероні, у Японії – День прибирання, в Сальвадорі – День стоматолога, у США, Канаді, Англії, Австралії, Австрії, Бельгії, Ефіопії, Угорщині, Ісландії, Індії, Індонезії, Малайзії, Мехіко, Нові

й Зеландії, Норвегії, на Філіппінах, у Шотландії, Румунії, Словаччині, Південній Африці, Швеції, Тайвані – Національний день кави.

Також 29 вересня – єврейське свято Суккот.

Православна церква України вшановує преподобного Киріака Відлюдника.

День ангела святкують Іван та Ян.

Народилися

Цього дня народилися іспанський письменник Мігель де Сервантес Сааведра, італійський живописець Мікеланджело да Карваджо, французький художник Франсуа Буше, видатний британський флотоводець, віце-адмірал Гораціо Нельсон, польський та український політичний діяч, письменник Михайло Чайковський, український письменник, греко-католицький священник Осип Барвінський, український письменник Іван Карпенко-Карий (Тобілевич), український історик і політичний діяч, голова Центральної Ради Михайло Грушевський, американський кінорежисер Стенлі Крамер, італо-американський фізик, який був одним із основоположників квантової електродинаміки, побудував перший в світі атомний реактор, Енріко Фермі, українська мовознавиця Лідія Родніна, італійський політик і підприємець Сильвіо Берлусконі, українська бібліографка Луїза Ільницька, польський президент Лех Валенса, український політик Богдан Бойко, український режисер, продюсер, сценарист Олександр Янчук, український співак, поет-пісняр і композитор Анатолій Матвійчук, український боксер-професіонал Віктор Поляков, українські футболісти Андрій Шевченко та Євген Коноплянка.

Події

1515 – підписано «вічний мир» між Францією та Швейцарією.

1669 – Михаїла I короновано як короля Речі Посполитої.

1739 – за Белградським договором Російська імперія отримала від Османської імперії Азов і Запорожжя.

1789 – Конгрес США проголосував за створення американської армії.

1793 – в британському спортивному журналі вперше згадано про гру в теніс.

1829 – після реорганізації лондонської поліції у Великій Британії засновано Скотланд-Ярд, офіційне поліцейське розслідувальне управління.

1897 – у театрі «Олімпо», що в Буенос-Айресі, на прем'єрі вистави «Креольський суд» було вперше виконано танго.

1922 – у Звенигородці на Черкащині під час інспірованого більшовицькими агентами «з'їзду» отаманів Холодного Яру було заарештовано більшість цих отаманів. Передчуваючи лихе, на цей «з'їзд» не прибули отамани Чорний Ворон, Ґонта та деякі інші.

1926 – закрито й проголошено музеєм Києво-Печерську лавру.

1938 – засуджено до страти українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича.

1941 – початок масових убивств у Бабиному Яру.

1954 – засновано Європейську організацію з ядерних досліджень.

2003 – росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла, що спричинило конфлікт між Росією та Україною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus