USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

30 травня: події, факти, дні народження

30 Травня 2011 00:01
День народження 30 травня відзначає диригент-викладач Волинського державного училища культури і мистецтв, заслужений працівник культури України Валентина Гаврилюк.
«ВН» вітають її зі святом і бажають доброго здоров’я, невичерпного натхнення і удачі у всіх починаннях.
За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я 30 травня відзначається Всесвітній день боротьби проти астми і алергії.
Також сьогодні – День жіночої емансипації, адже 30 травня 1431 року була спалена Жанна д’Арк.
Цього дня народилися князь Новгородський, Київський і Владимирський Олександр Невський, російський генерал-фельдмаршал, граф, князь Михайло Воронцов, російський ювелір, автор знаменитих яєць Карл Фаберже, нідерландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі Олександр Архипенко, американський актор Мелвін (Мел) Бланк (озвучив знаменитих мультиплікаційних героїв: порося Поркі, качку Даффі, дятла Вудпекера та багатьох інших), радянський поет-пісняр, автор популярних патріотичних пісень Лев Ошанін («Дети разных народов», «Эх, дороги»), радянський льотчик-космонавт Олексій Леонов (першим 1965 року вийшов у відкритий космос і першим простягнув руку на орбіті американським астронавтам), російський і радянський кіноактор Олександр Дем'яненко («Кавказька полонянка», «Операція И», «Кар'єра Дмитра Горіна», «Іван Васильович міняє професію»), американський дипломат, перший посол США в Україні Роман Попадюк, вірменська й російська і радянська естрадна співачка, акторка Роксана Бабаян, українська співачка, народна депутатка IV-VI скликань Оксана Білозір (на фото), російська акторка театру і кіно Олена Майорова (сусідка головної героїні, вахтерка в «Забутій мелодії для флейти», також – «Вам і не снилося», «Самотнім надається гуртожиток»), російська телеведуча Арина Шарапова.
1896 – перша автоаварія у Нью-Йорку. Автомобіль Генрі Уеллса зі Спрінгфілда зіштовхнувся з велосипедом Івліна Томаса. У велосипедиста зламана нога.
1908 – відбулися перші у Великій Британії міжнародні змагання повітроплавців. З майданчиків «Харлінгем-клубу» у Фулхемі (Лондон) у небо піднялося 30 аеростатів, які представляли п'ять країн Європи.
1913 – закінчилася Балканська війна між Балканським союзом (Болгарія, Сербія, Греція, Чорногорія) й Туреччиною. За Лондонським мирним договором турки, які зазнали поразки, втрачали всі свої європейські володіння, крім Стамбула та невеликої частини Східної Фракії. Албанія стала формально незалежною державою.
1913 – вийшла друком перша збірку віршів 20-річного Володимира Маяковського «Я!». Книжка була видана способом «самописьма» (повністю мальована і розмножена з допомогою літографії) тиражем 300 примірників.
1942 – під керівництвом Олександра Сабурова на окупованій німцями території створена «Група об'єднаних партизанських загонів України».
1992 – у Києві створена рок-група «Грін Грей».
1994 – дебют телепрограми «Час пік» Влада Лістьєва на російському ГРТ. Перша зустріч відбулася з Микитою Михалковим.
1999 – у Мінську під час свята пива на станції метро «Немига» в тисняві, яка виникла, коли пішов дощ, загинуло 53 особи.
2000 – перемігши на турнірі в Сараєво, російський шахіст Гаррі Каспаров довів свій рейтинг до рекордних 2854 очок
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus