USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

7 березня: свята, події, факти. День народження «Монополії» та патент на телефон

7 Березня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день поля, День бути почутим, День дудла, День BMW та День BNP Paribas.

В Албанії – День учителя, в Іракському Курдистані – День визволення Сулейманії, у Південній Америці – День жіночого футболу, в Аргентині – День фаната перегонів, у США – Національний день злаків, День печені в короні зі свинячих ребер, щорічні перегони на собачих упряжках на Алясці.

Православні віряни вшановують пам’ять священномучеників, що в Херсонесі єпископствували: Василія, Єфрема, Капітона, Євгенія та інших.

День ангела сьогодні святкують Василь, Євген, Омелян, Лаврентій, Нестор, Микола, Ніл, Павло, Еміль, Антоніна, Ганна, Євдокія, Катерина, Ксенія, Марія, Мотрона, Надія, Оксана.

Народилися

Шотландський горянин–розбійник на прізвисько Роб Рой Роберт Рой Макгрегор, італійський поет, драматург, прозаїк, один із найвідоміших представників італійського романтизму Алессандро Мандзоні, чехословацький громадський і політичний діяч, перший президент Чеховословаччини Томаш Масарик, український живописець, графік, фольклорист і етнограф Порфирій Мартинович, італійська актриса Анна Маньяні, японський письменник Кобо Абе, український кінорежисер і художник–аніматор Володимир Дахно, ударник групи Iron Maiden Клів Бурр, італійський футболіст і тренер Лучано Спаллетті, американський тенісист чеського походження Іван Лендл, український футболіст Андрій Тлумак.

Події

321 – за указом римського імператора Костянтина неділя стала днем ​​відпочинку від праці.

1573 – Іван Федоров заснував у Львові першу друкарню.

1573 – Венеція поступилась Османській імперії Кіпром.

1788 – Велика кіотська пожежа в Японії, найбільша в історії Кіото.

1799 – Наполеон оволодів Яффою під час Єгипетського походу.

1866 – у Японії укладено союз Сацуми і Тьосю з метою повалення сьоґунату Едо.

1876 – 29-річний американський винахідник Александер Грем Белл отримав патент на телефон. Його право на цей винахід неодноразово оскаржували інші винахідники, проте судові рішення неодмінно ухвалювали користь Белла.

1900 – з борта лайнера SS Kaiser Wilhelm der Grosse надійшло перше в історії бездротове повідомлення на берег.

1933 – в американському місті Атлантик-Сіті Чарльз Дарроу придумав популярну й нині гру «Монополія».

1941 – для підтримки грецької армії у бойових діях проти Італії прем'єр Великої Британії Уїнстон Черчилль відправив до Греції 58 тисяч британських і австралійських військових, раніше дислокованих у Єгипті. Наступ Італії вдалося відбити, однак британсько-австралійські та грецькі війська зазнали нищівної поразки, коли у квітні на Грецію почала наступ німецька армія.

1957 – перший політ середньомагістрального пасажирського літака Ан-10.

1967 – у СРСР шестиденний робочий тиждень з одним вихідним замінено на п'ятиденний з двома вихідними.

1987 – перемігши за очками у 12-раундовому двобої Джеймса Сміта, «залізний» Майк Тайсон став чемпіоном за версією WBA.

1992 – зіграно перші матчі першого футбольного чемпіонату України.

1992 – після повалення президента Звіада Гамсахурдіа у Тбілісі оголошено про створення нового органу влади, Державної ради, головою якої став колишній глава Компартії Грузії Едуард Шеварнадзе.

1994 – Верховний суд США ухвалив рішення, за яким пародії на оригінальні роботи не є порушеннями авторських прав і не потребують отримання ліцензій чи дозволів від власників таких прав.

2010 – відбулася 82-га церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в галузі кінематографа за 2009 рік у театрі Кодак в Лос-Анджелесі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus