USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

COVID-19 та вагітність: що треба знати жінкам при надії

24 Жовтня 2020 22:03
Світ охопила пандемія COVID-19, та попри всеохопний страх, звичне життя триває. За перше півріччя 2020 року в Україні народилося 139,1 тисячі дітей. Проте постає питання: як впливає пандемія на вагітність і чи є безпечним народження дітей у карантинний період?

Для цього слід добре з’ясувати, що ж таке COVID-19 та які його симптоми.

Отож, це інфекція, спричинена коронавірусом – гострим вірусним захворюванням, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Причинами коронавірусу є мутації, в результаті яких з'явився новий тип вірусу.

Джерелом коронавірусної інфекції зазвичай є хвора людина. При цьому період заразності невизначено довгий.

Збудники не можуть передаватися безпосередньо через предмети, дверні ручки, посилки, продукти, якщо дотримано гігієни рук і правил кулінарної обробки продуктів. Не можна торкатися забрудненими руками та предметами обличчя, носа, рота, очей. Вірус передається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, фекально-оральним шляхом. У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока, виявлена можливість повторного інфікування.

Наразі дані вказують на те, що коронавірус в одних людей протікає по типу звичайної застуди, а у інших, особливо в людей з хронічними захворюваннями легень, печінки або нирок, діабетом, гіпертонією, важким ожирінням, може мати тяжкий перебіг з розвитком серйозних ускладнень. Якщо захворювання протікає в легкій формі, запалення легень не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабо вираженими симптомами.

Люди з COVID-19 зазвичай скаржаться на підвищення температури, лихоманку, м'язовий біль, біль при ковтанні, чханні, головний біль, кашель або відчуття задишки. У разі погіршення стану в них можуть виникнути значні проблеми з диханням та потреба в госпіталізації до відділення інтенсивної терапії.

Як впливає COVID-19 на перебіг вагітності та пологів?

Усім відомо, що є віруси, які мають здатність передаватися від матері до дитини внутрішньоутробно. Серед них, наприклад, кір, краснуха, цитомегаловірус тощо. Такі віруси, як ВІЛ, герпес і гепатит найчастіше передаються дитині від матері при пологах. І саме на них акцентують увагу акушер-гінекологи під час ведення вагітності, адже саме ці захворювання можуть згубно вплинути на розвиток плода. Нині лікарі схиляються до думки, що коронавірус жодним чином не може завадити виношуванню, пологам та позначатися на розвитку плода.

Так, COVID-19 – це дуже небезпечна хвороба і не можна спростовувати той факт, що вагітні жінки можуть бути більш вразливими до вірусних респіраторних інфекцій. Саме тому їх віднесено до групи підвищеного ризику. Але разом з тим, вірус загрожує вагітній жінці не більше, ніж будь-якій іншій людині.

На сьогодні із зареєстрованих у світі вагітних, що перехворіли на коронавірус, лише дві – у Китаї та Великобританії – народили малюків, які також мали такий діагноз, а отже, більшість жінок народили дітей, будучи зараженими, і вірус не передався малюкам ані після народження, ані під час годування грудьми.
Як можна вберегтися майбутнім мамам від зараження COVID-19?

Американський коледж акушерів та гінекологів розробив поради та рекомендації для вагітних. Їм варто уникати скупчень людей, ретельно мити руки, мати з собою власний рушник, а не користуватися повітряними сушарками у громадських вбиральнях, мати із собою спиртовмісний антисептик і обробляти ним руки, якщо немає можливості їх помити, не торкатися обличчя, розраховуватися карткою, а не готівкою. Більше ходити пішки, менше користуватися транспортом. А загалом, краще якомога більше залишатися вдома.

Як діяти вагітним, якщо у них є підозра на COVID-19?

Передусім радять не їхати до лікарні, а зателефонувати своєму лікарю та обговорити ситуацію: описати симптоми, контакти, історію подорожей тощо. Після консультації лікар може порадити самоізолюватися (поки не буде інструкцій, як діяти далі). Якщо ситуація невідкладна, потрібно викликати екстрену медичну допомогу.

Що означає самоізоляція:

- не ходити в будь-які місця скупчення людей, у тому числі в лікарні, аби відвідати свого лікаря;

- не користуватися громадським транспортом;

- залишатися вдома, обмежити будь-які відвідування інших людей;

- регулярно провітрювати приміщення;

- відокремити себе від інших членів сім’ї, наскільки це можливо: використовуючи лише свій рушник, посуд, намагатися їсти в інший час;

- вдаватися до допомоги друзів, близьких чи служби доставки в разі потреби (приміром, якщо треба купити продукти), але просити залишати ці речі за дверима;

- обов’язково бути на контакті з лікарем, який веде вагітність.

Якщо рекомендовано відвідування пологового відділення чи лікарні, вагітним жінкам краще використовувати приватний транспорт та обов’язково зателефонувати й попередити про свій візит перед тим, як приїхати до лікарні.

Чи можна мамам із підозрою чи підтвердженим COVID-19 годувати дитину грудьми?

Грудне молоко забезпечує захист від багатьох хвороб. Тому грудне вигодовування в разі хвороби у матері не заборонено. З обмеженої кількості досліджень відомо, що в амніотичній рідині та грудному молоці віріонів не виявлено. Даних про можливість передання коронавірусу трансплацентарно чи через грудне молоко також зараз немає. Але весь час контакту з дитиною матір має бути в захисному респіраторі й мати чисті руки. Якщо жінка з COVID-19 годує своє дитя зцідженим молоком, то їй рекомендовано мити руки, перш ніж торкатися молоковідсмоктувача і пляшечки.

Майте на увазі, що захворювання вагітної на коронавірусну хворобу не є прямим показанням до кесарського розтину, оскільки на сьогодні це не дає жодних гарантій, що саме так дитину можна убезпечити від зараження COVID-19 від мами з позитивним тестом на цей вірус. Тому кесарський розтин у всіх випадках проводять тільки за суворими акушерськими показаннями.

Тож тим, хто при надії, лікарі радять зберігати спокій та рівновагу, дотримуватися правил особистої гігієни, слідкувати за станом свого здоров’я та підтримувати зв’язок з акушер-гінекологом.

Будьте здорові, приємної вагітності та легких пологів!

Юлія ЦИСАР, асистент кафедри акушерства і гінекології Буковинського державного медичного університету, Ольга ГУМЕНЮК, студентка V курсу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus