USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

«Або переможемо, або всі поляжемо», – 24-річний волинянин, який звільняв Зміїний

10 Січня 2023 16:02
Данте – саме так цього 24-річного воїна з Ковеля звуть побратими. Незважаючи на досить молодий вік, він має чималий воєнний досвід. Саме Данте – один із тих військових, які визволяли острів Зміїний і згодом підняли там український стяг.

«На досвіді ти виїдеш, але не так, як на характері. Багато що на війні вирішує саме характер», – говорить він у сюжеті 12 каналу.

Підняття прапора на Зміїному стало важливою та символічною подією для військовослужбовця. Його здіймали під ворожим вогнем.

«Вони (росіяни) відійшли на острові, але постійно контролювали його. Там у них стояли «Раптори», постійно літала авіація, піднімалися дрони… Ми зайшли, поставили прапор, відійшли і острів знову накрило. Вони фосфорні бомби туди скидали, постійно обстрілювали його», – пригадує Данте.

Коли прапор замінили на інший, а цей забрали, то він два дні з Данте та іншими воїнами пробув у відкритому морі, коли наші захисники втрапили в халепу, про яку поки що деталей розголошувати не можна.

«Це (прапор) – знакова річ, тому я вирішив подарувати її місту. Я відправив стяг через свого побратима. Він запитав: «Це звідки?» Я скинув фото».

Прапор підписали військовослужбовці й нині він як ще одне свідчення незламності наших воїнів зберігається в Ковельській міській раді. Наразі готують проєкт стенду, де розмістять стяг, тож побачити його зможе кожен охочий.

Уперше за час повномасштабного вторгнення в рідне місто приїхав розвідник і сапер Данте. Тут він особисто зустрівся з міським головою Ігорем Чайкою. Привіз свій бронежилет із Зміїного з символічним написом: «Боже, коли я загину молодим, відправ мене до раю, бо в пеклі я вже був». Також воїн поділився своєю історією з журналістами.

«Коли розпочалася війна, я ще навчався в школі. З початку війни я займався волонтерством», – пригадує Данте.
Ковельчанин завжди мав хорошу фізичну підготовку, адже змалку тренувався в різних спортивних секціях, але про кар’єру військового ніколи не мріяв. Усе, на його думку, вирішила доля. Під час подій 2014 року хлопець не зміг лишитися осторонь боротьби за Україну.

«У 2017 році, коли мені виповнилося 18 років, я вперше добровольцем поїхав на фронт. Це була 93-тя бригада «Карпатська Січ». Мені запропонували залишитися, подивитися. До цього я був на різних вишколах від «Правого сектору» та інших», – розповідає Данте.

Читати ще: Волинянин, якого захопили росіяни на острові Зміїний, повертається з полону

Там уперше довелося пережити втрату товариша, після чого ковельчанин остаточно вирішив присвятити життя військовій справі. У 2018 році він підписав контракт.

«Потім мені стало сумно і я вирішив піти у спецпідрозділ. Я сапер. Розміновую, заміновую», – говорить хлопець.

Він служив у столиці й уже в березні 2022 року в нього мав закінчитися контракт.

«У лютому я завіз бронежилет і якісь речі додому… Залишився ночувати в частині і 24 лютого розпочинається війна», – каже боєць.

Бути на полі бою він звик, але плацдарму посеред Києва не очікував. Думати було ніколи, тому разом із побратимами почав виконувати завдання. Спершу працював по диверсійно-розвідувальних групах.

«ДРГ було дуже багато в Києві. Вони заїжджали ще за три місяці, за пів року до нападу, знімали квартири, проживали в Києві, тобто пробивали частини, вербували людей, які здавали координати, по яким бити».

Востаннє Данте працював на херсонському напрямку. Як наголошує, методи в росіян варварські.

«Кожен день ідуть хаотичні обстріли ворога. Це СУ-152, тобто важка артилерія. Вони не б’ють точно туди, де стоять наші війська, а просто обстрілюють житлові квартали».

Однак, переконує хлопець, це не похитне українських воїнів – вони битимуться до останнього.

«У нас тільки два варіанта: або ми переможемо, або всі поляжемо», – зазначає Данте.

Під час виконання завдань українські військові часто рятують цивільних і тварин. Наприклад, знаменитий чорний кіт з острова Зміїний досі служить разом із хлопцями. Його звати Змій.

Героїзм і порятунок мають неабияку ціну. Війна, говорить Данте, страшна й часто непередбачувана. Йому довелося втратити багатьох побратимів і бачити жахливі речі.

«Я робив свою роботу і не думав про те, що відбувається. Я концентрувався на одному – на війні, на виконанні бойового завдання… Ти не повинен розпилюватися на щось інше, бо так довго не зможеш, тобі просто зірве дах або, як каже мій товариш, В’єтнам розпочнеться в голові».

Ковельчанин, до слова, пише вірші, тому й має позивний Данте. Таким чином він розвантажує думки. Як додає, з кожним днем українці все більше гуртуються й це надихає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 10 Січня 2023 17:59
Що за дебiлiзм свою " думку" представляти вiд iменi"всiх" . клоун

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus