USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Аварії на Волині: чи треба боятися п’ятниці, 13-го? Дослідження

23 Вересня 2020 08:00
Уявіть: січнева п’ятниця, пообіді. Ви – мешканець Луцька чи Луцького району і хочете перейти дорогу з інтенсивним рухом. У такій змодельованій ситуації небезпека опинитися пішоходу під колесами автомобіля зростає в рази. Чому? Так можна поверхово інтерпретувати цифри статистики скоєних ДТП. А чи є найнебезпечніший місяць і де на дорогах стається найменше аварій?

Щороку на дорогах гине понад 3 тисячі українців. Волинь – не виняток, і на дорогах краю в аваріях смертельно травмуються більше сотні осіб кожного року. У січні-серпні 2020, на жаль, в області вже загинули 65 людей.

Інформаційне агентство Волинські Новини проаналізувало статистичні дані про найбільш масштабні цьогорічні ДТП, у яких травмувалися або ж загинули люди, і визначило, де і коли відбувається найбільше аварій, чи залежить це від дня тижня, пори року, або ж від пори доби. Ми навіть дослідили, чи дійсно 13-те число – найнещасливіший день.

Усі дані, використані в матеріалі, зібрані з сайту ГУ НП області та надані Управлінням патрульної поліції Волині.

Найбільш травматичні райони Волині

Завдяки даним патрульної поліції вдалося виявити найтравматичніші райони області. Найбільше аварій з травмованими сталося у Луцьку, Ковельському та Луцькому районі. Це, насправді, логічно, оскільки саме тут на автошляхах найбільш інтенсивний рух і не надто погані дороги.

На жаль, як би це не було парадоксально, але в Україні на кращих дорогах гине і травмується більше людей, адже в ТОПі причин ДПТ в усій країні – порушення правил маневрування та перевищення допустимої швидкості.
Але якщо порівняти статистику ДТП з травмованими та загиблими, то найбільше загиблих на Волині цього року було у Луцькому районі.

Чимало смертей було також на дорогах Ратнівського, Ківерцівського районів та міста Луцька. А ось найменше їх було у Турійському районі. Проте там всі аварії завершилися травматизмом, а третина з них – смертю когось із учасників пригоди.
Коли безпечніше?

Найнебезпечнішим часом для учасників дорожнього руху є вечірня пора. Бо саме з 18 до 23 години на Волині траплялося найбільше аварій з травмованими. Також найбільше на дорогах гинули люди якраз у вечірній час.
А ось коли звернути увагу на те, в які місяці відбулося більше аварій на Волині, то найтравматичнішим виявився червень. Навіть узимку (січні та лютому 2020-го) в ДТП травмувалося і гинуло менше людей.
Чи можна говорити, що є якийсь «нещасливий» день тижня? Коли найбільше ДТП? Наприкінці робочого тижня чи у «важкий понеділок», а може, у вихідні? Як з’ясувалося, п’ятниця – день, коли треба бути вкрай обачним на дорозі, адже саме тоді стається більша кількість аварій з травмованими. А ось найбільше гинуло людей під колесами автомобілів у понеділок: чи то важко зосереджуватися на дорозі після вихідних, чи то поспіх призводив до аварій з жертвами.
Чи безпечно бути пішоходом

Майже у третині ДТП, які відбулися на території Волині, постраждали або ж загинули пішоходи. Деякі аварії траплялися з вини водіїв, а деякі - через нехтування пішоходами Правил дорожнього руху.

Як би там не було, але статистика свідчить: у 30% аварій на волинських дорогах не пощастило пішоходам. І найбільше їх травмувалося таки по п’ятницях.
А ось критичним часом для пішоходів виявилася 15 година, а вечірній час – на другому місці за травматичністю.
Карантин, вочевидь, таки вніс корективи в статистику ДТП, адже у квітні-травні найменше пішоходів травмувалися в автомобільних аваріях. Найбільше травмованих було у січні.
Звичайно, казати, що саме в певній годині певного місяця в певному місці не можна виходити чи виїжджати на дорогу, бо саме тоді і там стається найбільше аварій – не можна. Кожна дорожньо-транспортна пригода – це збіг багатьох чинників: погодних умов, технічної справності автомобіля чи мотоцикла, стану здоров’я людей і їхніх вчинків. Але інформація про те, що, до прикладу, ввечері відбувається найбільше аварій може таки спонукати водіїв та пішоходів бути уважнішими, бо це може коштувати комусь життя.

І насамкінець: для любителів «теорій змови», «нещасливих чисел» та тих, хто неприязні до 13-го числа, ми перевірили, чи справді «чортова» дюжина така несприятлива дата для учасників дорожнього руху. Як виявилося, в розрізі кількості аварій з травмованими та загиблими, 13-те число – не найнещасніший день. Та й взагалі: аварійність від дати аж ніяк не залежить. Натомість більше вона залежить від того, як усі будуть дотримуватися Правил дорожнього руху.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus