USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Баштанні на Волині ‒ без нітратів, ‒ фахівець

5 Липня 2012 12:33
Масова торгівля кавунами та динями стартувала. Споживачі одразу накинулися на солодкі баштанні, хоча, за словами експертів, кавуни та дині зазвичай зріють у середині серпня.

Чи безпечні перші кавуни та дині, які продають на волинських ринках, досліджували «Відомості. UA».

Завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи у Волинській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини Інна Вакульчук стверджує, що «нітратні» кавуни та дині не можуть потрапити на прилавки волинських ринків, оскільки вся продукція підлягає обов’язковій перевірці.

«Контроль за вмістом нітратів уведено у зв’язку із застосуванням у рослинництві неконтрольовано великої кількості найрізноманітніших пестицидів та азотовмісних добрив», ‒ розповіла вона.

За її словами, згідно з Законом України «Про безпечність і якість харчових продуктів», власники рослинних продуктів, призначених для продажу на ринку, зобов’язані подати їх для дослідження в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Придатність рослинних продуктів до споживання людиною підтверджується експертним висновком лабораторії.

«В разі, якщо у фруктах буде виявлено перевищення норми вмісту нітратів, їх заборонять продавати, а продавця змусять утилізувати небезпечну продукцію», ‒ зазначила посадовець.

Цьогоріч дині в продажі з’явилися ще в середині червня, близько тижня тому почали продавати й кавуни. За цей час, як каже Інна Вакульчук, перевищення допустимого рівня нітратів у жодній партії баштанних не виявляли.

Завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку в Луцьку Тетяна Зарубайко розповіла, що нещодавно виявили дещо перевищений рівень нітратів у динях. За її словами, це була зовсім невелика партія ‒ усього 10 кілограм, ‒ яку до продажу не допустили.
«Поки більше немає таких порушень, оскільки ранніми баштанними на Центральному ринку ще не дуже активно торгують», ‒ каже вона.

Проте кавунами та динями активно торгують на вулицях Замковій і Глушець. Оскільки ці торгові точки не входять до ринку, то державній лабораторії вони не підконтрольні. Тож невідомо, чи перевіряє хоч хтось цю продукцію.

Продавці експертного висновку, який би ознайомив із рівнем нітратів у продукції, надати не змогли. У двох кіосках запевнили, що начебто такий документ, виданий підприємством, яке виростило ці баштанні, існує. Проте показати папірець продавці не змогли. Мовляв, той у господарів, а їх немає на місці.

Щодо ринку «Пасаж», де фрукти традиційно продають і вроздріб, і оптом, то тут баштанні ‒ з Херсонщини. Кавуни вартують 4 гривні за кілограм, дині — 12-13 гривень. Усі показали копію експертного висновку, виданого державною лабораторією ветсанекспертизи того ринку, де вони закупили продукцію. У документах ідеться, що в перевіреній продукції вміст нітратів не перевищений ‒ 30-40 мг на 1 кг при допустимій нормі у 60 мг на кілограм для кавуна та 90 мг ‒ для дині.

Крім того, в одній із «точок» було аж два експертні висновки ‒ з місця, де придбали товар, а також із державної лабораторії ветсанекспертизи Завокзального ринку в Луцьку.

«Нам важливо знати, що продукт дійсно якісний, адже часто кавуни купують для діток, тому ми замовили експертизу ще й тут, у Луцьку», ‒ прокоментувала продавець.

Щодо отруєнь, то в обласній інфекційній лікарні запевнили, що випадків отруєння від вживання овочів чи фруктів із перевищеним рівнем нітратів поки не зафіксовано.

«Але зараз розпочнеться сезон, то традиційно пацієнтів із ознаками отруєння нітратами побільшає», ‒ каже лікар-ординатор інфекційного відділення для дорослих Волинської обласної інфекційної лікарні Людмила Зубко.

Проте стверджувати, що отруєння трапилося саме через кавун чи диню не можна, бо для цього потрібно перевіряти й сам продукт, ‒ зазначає вона.

«Коли хворі кажуть, що вони три години тому скуштували кавун, а потім почалася блювота і погіршився стан, ми можемо лише припускати, що річ у надмірній кількості нітратів. До слова, ознаками отруєння нітратами є й посиніння губ і шкіри, підвищення температури, млявість і втрата свідомості», ‒ розповіла Зубко.

Тож спеціалісти ветеринарної служби не рекомендують вживати кавуни та дині до середини серпня. Адже саме в цей час баштанні дозрівають на полях без надмірного підживлення хімікатами. Також наголошують, що краще уникати стихійних ринків, особливо тих, що розташовані при дорогах. Також радять не з’їдати кавун до самої шкірки, бо саме в ній накопичується найбільше нітратів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus