USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Через паління трави горять ліси й заплави

8 Червня 2010 11:47
Через випадки випалювання сухої трави на Волині під загрозою знищення пожежами виявилися сотні й тисячі гектарів лісів.

Про це пише «Урядовий кур’єр».

Горять заплави річок, береги озер, відкоси меліоративних каналів, болота і залишені під паром поля.

«Вогонь за лічені хвилини може не тільки знищити молоді культури сосни чи інших порід, а й спричинити пожежу в зрілому лісі. Особливо тривожною була ситуація у Горохівському, Володимир-Волинському, Ківерцівському районах, у зоні відповідальності Ковельського держлісгоспу. Тільки постійна протидія не дала вогню з полів та прилеглих боліт перейти в Держлісфонд і спричинити велику пожежу», - розповідає головний лісничий обласного управління лісового й мисливського господарства Анатолій Гетьманчук.

Лісівники виїжджають далеко не на кожен пал - не вистачить їм ні пального, ні людських ресурсів. Але на ті, що впритул наближаються до державних лісів, - виїжджають. І не важко порахувати, в яку копієчку державним підприємствам влітає такий виїзд, якщо тільки пального пожежний автомобіль на базі ГАЗ-66 бере 30 літрів на 100 кілометрів.

«Спільно з працівниками Міністерства з надзвичайних ситуацій та лісівниками ми проводимо рейди, аби протидіяти цій біді, особливо поширеній у Локачинському, Турійському, Ковельскому районах. Склали півдесятка протоколів на паліїв. Проте цього, звісно, мало», - висловив свою думку перший заступник начальника Держекоінспекції Олександр Ткачук.

Чинне законодавство передбачає для самовільних паліїв притягнення до адміністративної відповідальності. Для громадян штраф становить від 10 до 20, а для посадових осіб - 50-70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо це правопорушення скоєне на території об'єкту природно-заповідного фонду, то величина штрафів зростає вдвічі.

«На мою думку, на часі розробити і ввести в дію методику обчислення збитків, завданих природі випалюванням трави. А також ввести посилену відповідальність власників землі за недопущення цього», - говорить Олександр Ткачук.

На думку волинських екологів та лісівників, це дасть змогу створити дієвий механізм впливу на тих, хто нині крізь пальці дивиться на забруднення атмосфери продуктами горіння та нищення природи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus