USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через укус змії волинянка опинилася в реанімації

9 Вересня 2009 17:19
На Волині за два останні літні місяці зафіксовано кілька випадків, коли на людей нападали плазуни. Остання НП датується 7 вересня, – інформують «Волинські Новини».
 
Як повідомили у Центрі пропаганди ГУ МНС у Волинській області, на початку липня у Ковельську райлікарню був госпіталізований Василь Приходько, який ненароком наступив на плазуна. А за кілька днів до цієї ж лікарні була доправлена 18-річна мешканка Старовижівського району, яку також вкусила змія.
 
А в Любешівському районі упродовж двох місяців за допомогою до медиків звернулися четверо громадян. 14 липня отримала укус змії жителька села Погулянка 1988 року народження, 24 липня з укусом змії госпіталізована 46-річна мешканка села Залаззя, а 5 серпня у тяжкому стані до лікарні був доправлений 21-річний юнак із села Бірки. І вже 7 вересня у реанімаційному відділені цього лікувального закладу опинилась 33-річна мешканка райцентру. Наразі стан її здоров’я медики оцінюють як середньої важкості.
 
Довідково:   
 
Найчастіше жертвами плазунів стають любителі відпочинку на природі, мешканці сіл, дачники, а також ті, хто вирушає до лісу за ягодами та грибами. Здебільшого отруйні змії, а на Волині це в основному гадюки, нападають у двох випадках: коли полюють і коли захищаються. Перебуваючи у лісі, варто бути украй уважними та обережними.
 
Змії нападають на людей не лише в лісових хащах, а й у долинах під час сінокосу, на гірських дорогах і навіть на подвір’ях. Реєструються також напади змій біля порогу хати. Це трапляється у спекотний період, коли в лісах мало гризунів. Вони облюбовують собі дачі, де є овочі, фрукти, інша пожива. А змії подаються за гризунами. Окрім того, багато дач збудовано на узліссі, де раніше були гнізда змій, вони люблять туди повертатися. Хоча споруди майже всюди відгороджені високими парканами, однак для змій це не є перешкодою.
 
Якщо ви побачили змію на дачі чи поблизу свого будинку, то не панікуйте, а захистіть свій дім від плазунів. На вікна можна натягнути сітку, а двері, особливо поріг, раз на тиждень протирайте 70% оцтовою кислотою. Змії навіть не намагатимуться подолати такий бар’єр. Повзучі потрапляють до осель не тому, що там прохолода, їх приманює запах їжі, зокрема молока. Тому варто його не залишати на столі, а заховати в холодильник.
 
Якщо живете поблизу лісу, то переманіть до своєї господи найбільших ворогів змій – їжаків. Якщо вони оселяться на подвір’ї, змії відразу зникнуть: одні втечуть, інші стануть здобиччю вправних мисливців.
Зазвичай змії втікають від людей. У них поганий зір, слух, але своїм тілом вони дуже добре вловлюють коливання землі на достатньо великій відстані – 10-15 метрів. Почувши кроки, стукіт, голоси, відразу ховаються в нори або відповзають подалі. Проте в спеку це відчуття притуплюється, вони стають лінивими, малорухливими. Просто лежать на сонечку і тому люди можуть легко наступити на них. А кусають вони, як правило, тільки тоді, коли на них наступили. Укус гадюки в спекотні дні є найнебезпечнішим, бо тоді її отрута найбільш токсична та значно швидше розходиться тілом. Гадюка любить узлісся, малинники, ожинники, а глухого лісу вони уникають.
 
У наших краях частіше зустрічається інша змія – мідянка. Люди також вважають її отруйною, хоча це не так. Виглядом вона схожа на гадюку, але має тонкий хвіст, кольорова, мідяного відтінку. Від укусу мідянки людина ніколи не помре. Ця змія має отруйні зуби, але вони розміщені так глибоко, що вона не може вкусити ними людину. Степова гадюка є більш отруйною, ніж гадюка звичайна, але вона поширена на півдні, у нас вона не зустрічається.
Змій часто можна побачити біля води (вони там полюють на жаб), на піщаних місцинах і там, де каміння, особливо в спеку – це їхній «пляж». Побачивши змію чи гадюку, в жодному разі не треба її убивати. Обійдіть її: так краще і для вас, і для неї.
Укус змії, а особливо гадюки, є небезпечним. І для дітей він значно загрозливіший, аніж для дорослих. У народі побутує думка, що відразу після укусу треба розрізати ранку ножем і витиснути кров, припалити цю рану або відсмоктати отруту. Краще взагалі не братися за ніж, бо розрізана рана й кровотеча лише збільшать зіткнення отрути з тканинами і прискорять її надходження в кров. Відсмоктування може зарадити, лише якщо рятівник упевнений, що його ротова порожнина в ідеальному стані: немає подряпин, ранок на слизовій, язику, губах. Бо інакше доведеться рятувати двох.
 
Тому найкраще не гаяти часу та якомога швидше доправити потерпілого до найближчої лікарні. Бажано звернутися до лікаря не пізніш ніж за годину-дві після укусу. Найбільша проблема в тому, що люди спершу займаються самолікуванням і лише згодом звертаються по допомогу до медиків. Непоодинокі випадки, коли люди після укусу гадюк помирали, бо зверталися до лікарів, лише коли виникли невідворотні ускладнення.
У багатьох випадках у батьків виникає питання: як розрізнити - дитину вкусила змія чи джміль? Особливо це важливо, якщо йдеться про маленьких дітей, коли вони не можуть сказати, що з ними сталося. Складність тут ось у чому – у дітей ручки, ніжки та пальчики дуже маленькі, і змія, як правило, не може вкусити двома зубами, бо відстань між ними в неї доволі велика. Тому на тілі залишається лише одна темна цяточка й крапелька крові. Інколи крові взагалі немає, і дорослі думають, що малюка вкусила оса або джміль. Тому й не звертаються до лікаря, гають час, а це може мати трагічні наслідки.
 
Встановити Нападника» можна за формою набряку. Якщо вжалила оса чи джміль, то набряк буде поширюватися циркулярно – в усі боки. При укусі змії набряк розповзається знизу вгору, по ходу лімфатичного току.У будь-якому випадку обходьте змій стороною, не наражайте на небезпеку себе та своїх дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus