USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Чи може простий смертний придбати недорого конфіскат, - Відомості.UA

12 Лютого 2010 14:11
Де можна придбати за невисокими цінами конфіскований товар -  досліджувала цього тижня газета «Відомості.ua».
На Волині популярною є байка про те, як сусід-податківець (митник, прокурор) за сміхотворну ціну придбав новеньку іномарку, бо це конфіскований товар, - пише газета.
Митники запевнили, що у них конфісковані товари придбати не можна.  Кажуть, що вони тільки вилучають речі та продукти, які потрапили на Україну з порушенням митних правил. Подальшу долю цих товарів вирішує суд.
Інша державна структура – Служба безпеки України, також причетна до долі конфіскату. Начальник слідчого відділу УСБУ у Волинській області Едуард Кожокарь  розповів, що їхній підрозділ працює з конфіскованим товаром як з речовими доказами.
«Слідчий, закінчивши слідство, скеровує справу до суду, який і приймає рішення. У тому числі, щодо майна: чи повернути в дохід держави, чи знищити, чи передати власникам. Це прерогатива суду. І тільки з цього моменту речовий доказ набирає статусу конфіскованого майна. Далі ним займається виконавча служба», - каже службовець.
Як розповів Кожокарь, СБУ таки має право приймати рішення про реалізацію конфіскованих товарів. Це стосується продукції, яка швидко псується. Адже судові засідання можуть тривати довго.
Для реалізації майно передається уповноваженим підприємствам. Їх визначають у податковій адміністрації. Таке підприємство має право на винагороду в розмірі 10% від загальної суми реалізованого майна. Виручені кошти кладуться на депозитний рахунок в казначействі до рішення суду. А відсотки на ці гроші не нараховуються, незалежно від терміну розгляду справи.
Але, як з’ясувалось, немає магазину, де продається кофіскат. Усі товари збувають на прилюдних торгах. Начальник підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби обласного управління юстиції Олександр Куляша розповів, що після відкриття виконавчого провадження проводиться експертна оцінка конфіскованого товару. Також митниця надсилає розрахунок усіх податків та зборів.
З урахуванням усіх цих платежів і встановлюється вартість товару. Як правило, вона значно вища за ринкову.
За торгами можна спостерігати у всесвітній мережі на спеціалізованому сайті. Можна будь-кому брати участь. Але для того, щоб придбати путній товар, потрібно кілька годин посидіти за монітором, - пишуть «Відомості.ua».
Якщо ж митниця конфісковує продукти харчування, то закон дозволяє безкоштовно передавати їх в заклади освіти, охорони здоров’я. Але є умова – наявність супровідних документів. Начальник управління ветеринарної медицини у Волинській області Богдан Лозинський запитує: «де ж ви бачили, щоб контрабандисти возили товари з документами?»
Більш того, здійснити численні перевірки якості харчових продуктів часто неможливо. Тому торік на ветсанзаводі утилізували майже 8 тонн м’ясних продуктів.
І все-таки, якщо товар довго ніхто не купує, то дозволено двічі робити переоцінку товарів. Максимальна сума переоцінки – 40 % від вартості товару. Якщо вже й після цього товар не реалізували – його можуть безкоштовно передавати в службове користування різним державним установам та організаціям. Приміром, лікарням, будинкам-інтернатам, прокуратурі.
Таким чином, авто з конфіскованого перетворюється у службове. А вже його списати з балансу держструктур і перевести у приватну власність – справа техніки і часу. От звідки і оповідки про сусіда-митника (податківця, прокурора), який за безцінь купив новеньке конфісковане авто, - припускає газета.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 12 Лютого 2010 20:07
"За торгами можна спостерігати у всесвітній мережі на спеціалізованому сайті. Можна будь-кому брати участь" - ну так де ж той сайт???
* Показати IP 12 Лютого 2010 21:23
А почему бы не создать сеть магазинов, где буду продавать конфискованные товары? Есть же у нас магазины СТОК, пусть бы были и такие магазины, а то всё только по знакомым и расходится.
Володимир Показати IP 13 Лютого 2010 14:11
Шановні, можливо і по знайомих, але інформація про всі аукціони є абсолютно публічною. На відповідному сайті ( https://trade.informjust.ua) є вся необхідна інформація. Без проблем можна взяти участь у торгах або аукціоні, просто треба знати де і коли вони будуть проводитися. І слід зауважити, що необхідно внести суму гарантованого внеску, а вона становить біля 10 процентів і це перебиває всі бажання участі
Олег Показати IP 12 Лютого 2013 12:08
Як придбати конфісковані митними органами транспортні засоби і інш.: http://www.aukcion.vv.si/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus