USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Де «осіли» 1,7 мільйона гривень для волинських військових

20 Червня 2014 18:38
Обласна рада передбачила 1,7 мільйона гривень для 51-ї механізованої бригади, де більшість військових - з Волині, ще в травні. Втім, громадські активісти б’ють на сполох, мовляв, наші солдати з цих грошей не отримали ні копійки, і досі є проблема з амуніцією.

Нагадаємо, 19-го травня на телеканалі «Нова Волинь» відбувся прямий ефір, під час якого голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт сказав, що наша армія має багато проблем, які створювалися роками, зокрема не вистачає матраців, ковдр, немає білизни тощо. До слова, під час того ж телеефіру військовий комісар полковник Олег Галак доповів, що 51-а механізована бригада укомплектована кращими солдатами, хто зараз проходить військову службу.


Згодом під час сесії обласної ради депутати передбачили кошти для військових. Зокрема 1,7 мільйона - для 51-ї механізованої бригади.

Однак через бюрократичну систему гроші "зависли" в казначействі й жодної копійки для потреб волинських солдатів досі не використали.

«Під час позачергової сесії Волинська обласна рада передбачила 3 мільйона гривень для військових. Із цієї суми 1,7 мільйона призначили для 51ОМБР, 1 мільйон гривень - для тербату, та 0,3 мільйона гривень для Нацгвардії. Позитивні зрушення, чи не так? Однак 1,7 мільйона закопують у бюрократичний машині часу...», - пише на своїй сторінці у Facebook активіст Роман Мартинюк.

Аби з’ясувати, яка ж доля грошей для волинських солдатів, редакція ІА Волинські Новини звернулася за коментарем до заступника начальника штабу військової частини Володимира-Волинського Андрія Якімкова.

«За гроші, які знаходяться на рахунку військової частини, ми купуємо запчастини й усе інше, що потрібно. Але це не так просто, є певних механізм закупівель, проводяться відповідні тендери. Точно вам відповісти не можу, на що спрямовані 1,7 мільйона гривень й чи вони усі є на нашому рахунку. Вам треба звернутися до начальника штабу чи начальника фінансово-економічної служби, однак вони зараз на сході України, можливо, будуть на місці через тиждень-два», - коментує Андрій Якімков.

Натомість ситуацію спробував роз’яснити голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт.

«Щодо того, яка зараз доля 1,7 мільйона гривень, які передбачені для потреб волинських військових, то вони знаходяться на рахунку військової частини. Ці кошти вже пройшли казначейство, тепер справа військовозобов’язаних - як цим ресурсом розпоряджатися», - говорить губернатор.

Однак такого оптимізму не має голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович.

«Ці гроші лежать мертвим «грузом» на рахунках, бо їх військові не можуть використовувати, от запитайте у них. Наші краяни переказали на спеціальний рахунок спілки ветеранів Афганістану мільйон 602 тисячі гривень. За ці гроші ми закупили й завезли 91 бронежилет 51-й бригаді, 50 - прикордонникам, 45 - Нацгвардії. І загалом - по Україні люди переказали на армію 22 мільйона гривень, але з цієї суми не копійки не надійшло на Волинь», - розповідає Григорій Павлович.

Окрім того, що ні військові, ні громадські активісти не можуть прослідкувати за грошима для військових, голова Володимр-Волинської районної ради Андрій Оніщук каже, що є ще одна проблема – використання тих грошей, які є.

«Зараз із бронежилетами казна-що відбувається. Якщо взяти до уваги, скільки їх вже завезли нашим солдатам різні громадські організації, благодійники і просто рідні військових, то дві дивізії можна одягнути. Можливо, бронежилети видаватимуть солдатам, як тих направлять в «гарячі точки», але потім може виявиться таке, що на одного солдата буде два захисти, а от касок не буде вистачати. Окрім того, багато людей закуповували неякісні бронежилети. Бувало й таке, що купували ліцензовані, а на полігоні, як ми їх випробовували, то кулі «прошивали» захист. Якщо до нас звернуться за порадою, ми можемо підказати які бронежилети справді хороші, ми це питання вивчали», - розповідає Андрій Оніщук.

***
Громадяни вільної держави продовжують й далі підтримувати українських солдатів - кожен як може, чиновники «керують» потоками грошей, а герої-захисники віддають свої життя за цілісність України… Зокрема сьогодні, 20 червня, на Театральному майдані Луцька відбулася громадська траурна панахида за загиблим під Луганськом Рустамом Хамраєвим.

Висловлюємо сподівання, що кошти, спрямовані на допомогу армії, таки дійдуть до свого адресата, і невиправданих смертей в Україні стане менше.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Дончанин Показати IP 20 Червня 2014 18:46
коментар було видалено
Українець до Дончанин Показати IP 20 Червня 2014 19:57
Х***ниш, коли ти варєжку закриєш, тріпер ти ходячий.
волиняни до Українець Показати IP 20 Червня 2014 20:31
Зміни своє наймення на б...ло і не позор остатки нації,бо ти не українець.
віра до волиняни Показати IP 20 Червня 2014 20:47
коментар було видалено
Оля до віра Показати IP 20 Червня 2014 20:56
коментар було видалено
віра до віра Показати IP 21 Червня 2014 08:08
Я писала до Дончанина, взагалі то!!!
ха Показати IP 22 Червня 2014 01:02
так звані "українці" ви ще більш безнадійніші, ніж індіанці в свій час... далі промовчу, бо буде троллінг, хоча він і так буде. ги-ги :)
Анонім Показати IP 22 Червня 2014 13:59
Странно то ,что депутаты требуют на трибуну разных руководителей и на разных ток-шоу приглашают представителей разных направлений и толкований,а что происходит с Казначейством и Минфином-неприкосновенная тишина и не информированность,Понятно,что для перечисления денег нужен КОШТОРИС.который расписывают по статьям и утверждают,Так кто же не спешит это сделать?Сначала все спихивали на тендерные закупки,а сейчас тогда в чем остановка?
Анонім Показати IP 22 Червня 2014 14:11
Вообще-то странно читать слова.что невозможно узнать.проконтролировать и т.д.На оплату денег есть платежное поручение.в котором расписывают,за какие наименования и по какой статье идет оплата,Под такие расходы должен быть план на всю сумму в цифрах.Может,Казначейство и не виновато?А что делают финансисты на Востоке?Им надо в срочном порядке здесь,на местах рулить.И еще для этого существует бухгалтерия,планово-экономический отдел,отдел тендедерных закупок.И руководят всем этом_офицеры с большими звездочками А когда на круглый стол приглашают главного афганца.то просто неловко его слушать и смотреть.как он читает по бумажке и прячет глаза.Забыл свой жизненный путь.когда и сам клял и сердился на нерадивых руководителей и что страна их бросила и позабыла7
Олег Показати IP 23 Червня 2014 10:37
Знову Путін винуватий?
Анонім до Олег Показати IP 7 Вересня 2014 11:49
винувата бидлота, яка в путлера вірить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus