USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Де в Україні найбільше сумують за СРСР. Інфографіка

11 Вересня 2018 07:00
Ностальгія за радянським періодом властива для великої частини громадян України, особливо на Сході та Півдні.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного "Кальміуською групою" в партнерстві з компанією GfK Ukraine, повідомляє Українська Правда.

43% населення загалом та 51% жителів Донбасу вважають, що їхнє життя чи життя їхніх сімей в радянські часи було кращим, натомість не згодні з цим 42% та 31%, відповідно.

У цілому, що життя у радянський період було кращим, вважають трохи більше 50% опитаних на Донбасі, Сході та Півдні України.

У Центрі майже рівна кількість тих хто вважає, що життя до 1991 року було кращим, та тих, хто так не вважає (42% проти 43%).

Лише на Заході кількість громадян, що вважають, що зараз життя їхніх сімей краще, ніж було у радянський період, відчутно перевищує кількість тих, хто так не вважає (54% проти 31%).

Відзначається, що по всіх регіонах достатньо велика кількість людей не визначилася із відповіддю (від 15% до 18%).

Кожен четвертий загалом в Україні (25%) та третій на Донбасі зокрема (36%) хотіли би, щоб Радянський Союз відродився, і Україна була його частиною, а 68% та 51%, відповідно, не хотіли би, щоб це сталося.

Утім соціологи зазначають, що, незважаючи на такі оцінки радянського періоду, ідея незалежності України має підтримку абсолютної більшості громадян по всіх регіонах.

49% населення загалом і 37% жителів Донбасу цілком або скоріше підтримують декомунізацію в Україні. Натомість третина населення України (34%) і близько половини населення Донбасу (46%) – не підтримують.

Найпоширенішими причинами непідтримки декомунізації є повага до радянського минулого та переконання у тому, що нині існують більш нагальні проблеми, ніж декомунізація.

Дослідження проводилося з 4 по 20 червня 2018 року в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Методом телефонного інтерв’ю з дзвінками на випадкові мобільні номери було опитано 1966 респондентів, з них 540 – з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду).

Максимальна похибка складає: для України – не більше 2,5%, для Донецької та Луганської областей – не більше 4,9%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Дед Показати IP 11 Вересня 2018 07:44
Надо быть идиотом, чтоб отказываться от славного прошлого.
! до Дед Показати IP 11 Вересня 2018 09:23
А ті країни що відмовились від совка, і не сумують, як вони живуть? Польща, Чехія, Угорщина? Отто ж бо і воно, ВІДПОВІДЬ НА ВСІ ПИТАННЯ СОВКО**ОЧЕРІВ!
Лучанин до Дед Показати IP 11 Вересня 2018 16:05
Ти як раз до таких і відносишся
Правда Показати IP 11 Вересня 2018 08:00
Хто сумує-може це отримати.Бацька приймає всіх.Йому потрібні "совки".Та і в окупантів щось подібне.
От тому Показати IP 11 Вересня 2018 08:14
Тому то й водив Мойсей євреїв 40 років по пустелі, поки останній раб не помре. Раб в землю обітованну не попаде.
шеф Показати IP 11 Вересня 2018 08:53
кожен період історіі має серйозні позитиви і має дикі прорахунки. було тоді а зараз супер наглядно. важливо зробити правильні висновки ....
Анонім Показати IP 11 Вересня 2018 09:15
я не сумую за СРСР і зовсім не хочу повернення, мені зараз краще, проте тоді хімією замість продуктів харчування дітей не кормили і самі не їли, а зараз знайти в магазині справжні молочні продукти, як виграти в лотарею, я вже не говорю про ковбаси, кондитерські вироби.
От до Анонім Показати IP 11 Вересня 2018 10:55
ковбаси і кондитерські вироби в нас якраз набагато кращі і натуральніші від закордонних, за СРСР не знаю, бо то давно було, пам"ятаю тільки, що за молоком черга була і сметани не завжди всім вистачало не по блату, про масло взагалі мовчу, за ним треба було їхати в Київ, чи в крайньому випадку в обласний центр. Моя знайома, що працює на Кіпрі і має там багатьох друзів з різних країн, з відпусток в Україні везе туди чемодан цукерок, шоколадок, бо всі просять. Тай решта з продуктів не все так погано, є вже нормальні виробники, просто зажерлися всі трошки ну і ментальність - хлібом не годуй дай погундіти, яке все погане і шкідливе.Єдине, що не віднімеш в СРСР - це те, що забезпечували житлом, от з цим в Україні повна глуха *опа.
Анонім до От Показати IP 11 Вересня 2018 13:26
мені 40 років, я чудово пам`ятаю смачні тістечка з кремом з натурального масла,(це як приклад), за молочними продуктами в Київ ми не їздили, вистачало всього, черги за продуктами з`явилися тільки перед розвалом союзу. Єдиного, чого не було в західному районному містечку, це морозива, його привозили періодично. Але якщо порівняти морозиво тепер навіть з ГОСТ 4733, воно навіть і близько не подібне до того,що було в союзі. Офіційна статистика твердить, що як мінімум половина усіх сирів, масла в Україні це підробка. Ясно,що наше морозиво зараз роблять не з молока. Страшно уявити наслідки такого хімічного харчування для наших дітей.
Анатоль_ Показати IP 11 Вересня 2018 10:35
Я не сумую але за совета жити було легше та дешевше по цiнах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus