USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Дерев’яні Злидні, порцеляновий Перелесник та солом’яний Лісовик: у луцькому музеї по-новому представили героїв «Лісової пісні»

19 Лютого 2023 14:00
У Волинському краєзнавчому музеї днями презентували виставку «Будемо жити!», присвячену 152-й річниці від дня народження Лесі Українки.

Захід розпочався із театральної постановки за мотивами «Лісової пісні», що її втілили студенти Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського (спеціалізація «Режисура масових заходів», клас Тетяни Гайдукової).
Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла, як виставку, присвячену Лесі Українці, готували минулого року. Її анонсували, але через початок повномасштабного вторгнення росіян, так і не відкрили. Цього разу виставка запрацювала.

На ній представили і порцелянові скульптурки, і дерев’яні мініатюри, і солом’яні вироби, і картини, і паперові витинанки.

«Представлено фактично ілюстрації до «Лісової пісні». Притому кожна показує, як її автор ставиться до героїв Лесі Українки, – сказала авторка виставки, наукова співробітниця ВКМ Людмила Завада. – Фарфорові роботи не всі каталогізовані. Тож дослідження тривають. А той факт, що нещодавно в Росії депутати Держдуми запропонували знести всі пам’ятники Лесі Українки, лише підтверджує важливість для нас цієї постаті».

На актуальності творів нашої славетної землячки наголосила і заступниця директора з виховної роботи Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського Оксана Рижан.

«Я хвилювалася, коли мені сказали, що на виставку візьмуть витвори з фондів музею та картини наших студентів. Бо у фондах – роботи визнаних майстрів, а наші студенти лише починають творчий шлях», – сказала викладачка коледжу, майстриня Софія Пасюк.

Майстриня народної творчості Валентина Якимович (саме її витвори з соломи представлено на виставці) зізналася, що «Лісову пісню» може слухати безкінечно. Тож захотіла втілити образи героїв Лесі Українки у соломі.

Висловила захоплення виставкою, зокрема, вдалими технічними рішеннями, майстриня Олеся Іщук, автор серії витинанок з паперу «Легенди лісових русалок».

Викликали інтерес і чимало видань «Лісової пісні» різних років, які також були представлені на виставці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus