USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Державний архів Волині – унікальний?

1 Грудня 2008 12:47
З часу проголошення незалежності України державний архів Волинської області набрав потуги. Такий висновок можна зробити зі звіту директора цієї установи Володимира Гики під час апаратної наради у голови Волинської обласної державної адміністрації Миколи Романюка 1 грудня, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Пан Гика у виступі зазначив, що у 1991 році держархів Волині мав у своїх фондах трохи більше, ніж 640 тисяч справ, то зараз їх налічується понад 1 мільйон. За цей час також зросла кількість відвідувачів установи та інші показники. Кожного дня читальний зал архіву в середньому відвідує 19 людей. Проте там, за словами Володимира Гики, бувають такі дні, коли зал не вміщає всіх охочих попрацювати з документами.
 
Директор державного архіву Волинської області зазначив, що вперше в Україні закуплено систему мікрофільмування і сканування, що дозволить зберегти архівні документи. За інформацією пана Гики, вже відскановано понад 380 газет, що перебувають на зберіганні у фондах установи.
 
Крім того, значна увага приділяється проведенню ремонтних робіт для того, щоб документи зберігалися у належних умовах. Також архів області спонсорують благодійники, зокрема і з-за кордону.
 
Довідково:
 
Загалом до системи архівних установ області належать: держархів області, 16 архівних відділів райдержадміністрацій, 4 архівних відділи міськрад, 209 архівних підрозділів установ, підприємств та організацій – джерел формування НАФ обласної ланки та 1229 архівних підрозділів міськрайонної ланки, 18 трудових архівів.
 
Протягом 2007-2008 років держархів області, архівні відділи райдержадміністрацій, міських рад здійснювали свої повноваження в управлінні архівною справою та діловодством на відповідній території. Працівниками вищеназваних установ області в основному виконуються плани розвитку архівної справи.
 
Для забезпечення умов надійного довічного зберігання документів проведено аналіз відповідності існуючим нормативам приміщень архівних споруд, стану охоронного режиму та протипожежної безпеки. Всі потреби у зміцненні матеріально-технічної бази архівів включені в Програму розвитку архівної справи в області на 2006-2010 роки.
 
Станом на 01.10.2008 в держархіві області зберігається 4 775 фондів, 1 118 593 справи, в архівних відділах райдержадміністрацій та міськрад – 2 349 фондів, 92 402 справи Національного архівного фонду. За 11 місяців поточного року до держархіву області надійшло 7 814 справ, до архівних відділів – 4 916 справ. Протягом року схвалені описи на 1309 одиниць зберігання управлінської документації та погоджені на 8106 одиниць зберігання документів з особового складу.
 
Здійснюються планові заходи по створенню страхового фонду, роботі з особливо цінними, унікальними документами, освоєнню нового мікрофільмуючого обладнання, придбаного держархівом області у 2007 році, його наладці і навчанню спеціалістів ДАВО в поточному році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus