USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Верховній Раді вимагають відставки глави Нацбанку

18 Жовтня 2016 13:11
Депутати Верховної Ради вимагають відставки голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, звинувачуючи її у падінні гривні та мільярдних збитках для держави. Водночас інші стверджують, що голосів за її відставку у найближчий час може не вистачити, бо ж вся ситуація - гра в піддавки.

Зі слів нардепа Ігоря Луценка, половина народних депутатів, у тому числі з БПП і «Оппоблока», ненавидять Валерію Гонтареву.

Про це повідомляє Politeka з посиланням на Фейсбук нардепа.

«Мінімум половина Верховної ради щиро і аполітично ненавидять Гонтареву, ненависть буяє в самій президентській фракції, через зарозумілість і непередбачуваність. Для опозиційних фракцій її прізвище стало лайливим словом», - написав він.

Гонтареву звинувачують в падінні гривні, мільярдних збитках для держави, лояльності до російських банків і бізнес-зв'язків з олігархами країни-агресора.

«Звинувачення у попередніх гріхах, у відмиванні коштів, в тому числі у сумнівних операціях з активам попереднього президента. Зрештою, невідповідність формальним вимогам до голови НБУ – щодо наявності стажу, щодо відсутності плям на діловій репутації», - додав Луценко.

Також нардеп нагадав, що Рада не має повноважень звільняти Гонтареву, тому планують «тиснути» на президента Петра Порошенка.

«Парламенту, який, на превеликий жаль, не має прямого повноваження звільнити главу Нацбанку, треба поставити чітку вимогу до Порошенка. Вже на цьому тижні – відставка Гонтаревої. А далі – розслідування її діяльності. Сподіваюся, її наздожене Феміда. Головне, щоб у Росію не втекла», - підсумував нардеп.

Водночас лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час виступу з трибуни Верховної Ради України вимагала негайно поставити на голосування в парламенті питання про звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку України, пишуть Вечірні Відомості.

«Зараз Валерія Гонтарева є інструментом для того, щоб через Нацбанк реально проводити ліквідацію економіки України. У її руках була «червона кнопка», коли курс гривні був знижений утричі, а після цього всі процеси в країні пішли спонтанно», - обурено сказала Тимошенко.

Голова «Батьківщини» наголосила на руйнівному характері діяльності Гонтаревої на посаді керівника Нацбанку, яка призвела до падіння рівня життя людей, знищення 80 банків та встановлення непосильних ставок з кредитів для бізнесу (до 30 відсотків).

З огляду на це, «Батьківщина» вимагає негайного звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови НБУ і створення спеціальної слідчої комісії, щоб з'ясувати, «що вона робить під патронатом Президента і прем'єр-міністра».

Зазначимо, у бізнес-середовищі теж незадоволені роботою голови НБУ.

Так, зі слів народного депутата Сергія Тарути, за два останніх роки роботи Національного банку України під керівництвом Валерії Гонтаревої привели до зубожіння населення та повної втрати довіри до банків з боку вкладників і бізнесу. Прямий і непрямий збиток для економіки від діяльності Гонтаревої склав близько трильйона гривень.

Про це він заявив на прес-конференції в Інтерфаксі-Україна, повідомляють Економічні відомості.

«Згідно з нашими попередніми оцінками, діяльність Гонтаревої завдала економіці України збитків приблизно на трильйон гривень. Це прямі втрати коштів вкладників і бізнесу, а також непрямі збитки, яких зазнала економіка», - сказав Тарута.

З його слів, спільно з групою народних депутатів він ініціює відставку чинної глави НБУ і створення комісії з розслідування її діяльності. Як бачимо, відповідну заяву зробили депутати від «Батьківщини».

Тарута також повідомив, що 18 жовтня в парламенті поширюють брошуру з назвою «Загроза економічній безпеці України». У ній йдеться про негативний вплив дій глави НБУ на економічну ситуацію в країні, а також про її можливу причетність до корупційних схем.

Документ вже перезентували у Вашингтоні, Берліні, Парижі та Лондоні. «Наша мета - ініціювати об'єктивне, неупереджене розслідування діяльності Гонтаревої з боку прокуратури, НАБУ і наших міжнародних партнерів», - повідомив Тарута.

Утім, на думку іншого нардепа - Вадима Денисенка, - парламенту наразі може не вистачити голосів для її відставки, адже Гонтарева стала частиною великих парламентських торгів, а тому, більшість учасників процесу постараються по-максимуму затягнути цей процес, щоб виторгувати по-максимуму. Тому, всі повинні розуміти, пише Денисенко, питання, вочевидь, не поставлять на голосування у четвер – це, власне, гра в піддавки.

«Найголовніше питання, як будуть надалі виживати банки нікого не цікавить. Останнім часом я знову бачу борди по Києву, де рекламують депозити під 21-22%. Сама Гонтарева каже, що гроші повертаються в банківську систему, хоча, насправді, повертається мізер. Але навіть не в тому справа. Не треба бути видатним банкіром, щоб зрозуміти, що при депозиті під 22 відсотки кредит будуть видавати під 25-27. І це при тоому, що облікова ставка зараз складає 15%, а інфляція в районі 10%. Це просто економічний абсурд і повторення всього того, що було кілька років тому. Депозити під 21% - це початок чергового краху і банківської системи, і кредитування реального сектору. Тому, що нам чекати від Гонтаревої? Лише продовження закриття банків», - резюмує Денисенко.

Нагадаємо, нещодавно про вплив Гонтаревої на фінансову ситуацію в країні говорив і голова Волинської облради, засновник Фонду «Тільки разом», член президії політради партії УКРОП Ігор Палиця: «Так, курс долара потрібно тримати! Тільки це має бути не одноосібне рішення Гонтаревої, яка ще три роки тому для Януковича та його сім’ї купувала інвестиційні компанії й працювала на них, а сьогодні визначає курс долара в Україні. Цим повинні займатися фахівці, які відповідають перед людьми».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іван Показати IP 18 Жовтня 2016 13:55
Дивлячись кого президент тримає керівником НБУ, стає ясно хто є сам президент!
Байдуже Показати IP 18 Жовтня 2016 17:50
Вона же деть низзя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus