USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Дмитро Лубінець офіційно представив Представника уповноваженого ВРУ з прав людини на Волині. Фото

6 Грудня 2023 14:30
До Луцька завітав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та офіційно представив свого Представника на Волині. Ним стала Юлія Спас, яка з липня виконувала обов’язки Представника Уповноваженого.

Представлення відбулося під час позачергової сесії Волинської обласної ради.

Голова Волиньради Григорій Недопад привітав військових з днем Збройних сил України, наголосивши, що українські захисники та захисниці щохвилини докладають максимальних зусиль у боротьбі з ворогом задля збереження суверенітету України. Також він привітав присутніх з днем Святого Миколая та попросив здійснити мрію усіх українців про перемогу та мир.
Читати ще: Хто став представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на Волині. Фото

Потому він надав слово Дмитру Лубінцю, який відзначив символічність того, що він приїхав до Луцька у день Святого Миколая, який є покровителем міста. Протягом пів годинної промови Омбудсман розповідав депутатам про напрямки своєї діяльності та права.
Зокрема, Омбудсман має право вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина; звертатися до Конституційного Суду України з конституційним поданням; перевіряти стан додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина відповідними державними органами; відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету відвідування місця несвободи; запрошувати посадових і службових осіб, громадян України, іноземців та осіб без громадянства для отримання від них усних або письмових пояснень щодо обставин, які перевіряються по справі; звертатися до суду про захист прав і свобод осіб, які через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права і свободи; брати участь у судовому розгляді справ, провадження в яких відкрито за його позовами (заявами, клопотаннями (поданнями); направляти у відповідні органи акти реагування Уповноваженого у разі виявлення порушень прав і свобод людини і громадянина для вжиття цими органами заходів.

Читати ще: Хто такий Омбудсман та захист прав: луцьким ліцеїстам першим в Україні розповіли про дитячі права та обов’язки

Не оминув Уповноважений ВРУ з прав людини і теми обміну військовополоненими, наголосивши, що вони не відбуваються через російську сторону. З його слів, заблокувавши обміни, Росія хоче розколоти українське суспільство.
Читати ще: Обмін військовополоненими з Росією заморожений, – штаб з питань полонених

Потому він представив Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлію Спас.

«Я хочу, щоб всі усвідомили, що Юлія Спас діє на підставі Конституції України та базового закону, а також за окремими дорученнями за моїм підписом. Фактично вона діє в межах своїх повноважень від мого імені. У повноваженнях вона нічим не відрізняється від мене. Єдине, що вони діятимуть лише на території Волинської області. У нас є прямий доступ до усіх установ. Ми будемо перевіряти та витребовувати усі офіційні документи. Дуже хочу, що після мого виступу не залишилося питань щодо розмежування повноважень. Я разом з командою хочу побудувати сильну та незалежну інституцію, яка дійсно захищає та поновлює права наших громадян та громадянок», – сказав Дмитро Лубінець.
Юлія Спас після представлення розповіла, що за час її роботи було здійснено 18 моніторингових візитів у різні установи. Вона також повідомила, що за період з 1 січня по кінець листопада минулого року до Уповноваженого ВРУ у Волинській області надійшло 621 повідомлення про порушення прав і свобод людини і громадянина. За аналогічний період цього року ця кількість зросла до 1684. На її переконання, це говорить про зростання рівня довіри до інституції Офіс Омбудсмана.
Читати ще: Лубінець анонсував відкриття центру захисту прав людини на Волині

«Сьогодні в залі присутні депутати, керівники структурних підрозділів, очільники громад, представники правоохоронних органів та державної. Кожен з вас розуміє проблематику щодо порушення прав і свобод людини та громадянина в тій чи іншій громаді. Я хочу, щоб ми спільними зусиллями зробили так, щоб Волинь займала одне з перших місць серед регіонів, де права і свободи людини не порушуються. Ми готові до співпраці», – резюмувала Юлія Спас.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus