USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Доісторичний птах, який колись вважався вимерлим, повернувся до Нової Зеландії

3 Вересня 2023 00:23
У Нову Зеландію повернули птахів такахе, які не вміють літати і десятиліттями вважалися вимерлими.

Про це повідомляє The Guardian.

Минулого тижня вісімнадцять птахів такахе, що впродовж десятиліть вважався вимерлим, були випущені в долину озера Вакатіпу Ваймаорі, альпійську зону Південного острова Нової Зеландії, на схили, де їх не бачили вже близько 100 років.

Для Нгаї Таху, племені, якому належать ці землі і якому довелося вести тривалу юридичну тяганину за їхнє повернення, це особливо важливо, оскільки це знаменує повернення в дику природу птахів, з якими жили їхні предки, на землях, за які вони боролися.

Такахе – незвичайні істоти. Як і багато новозеландських птахів, вони розвивалися без місцевих наземних ссавців, що оточували їх, і адаптувалися, щоб заповнити екосистемні ніші, які могли би зайняти ссавці. Вони не літають, мають зріст близько 50 см і живуть у горах. Судячи з викопних решток, їхня присутність в Аотеароа сягає щонайменше доісторичної епохи плейстоцену.

У Новій Зеландії повернення дикої популяції такахе знаменує собою перемогу в галузі охорони природи та повернення однієї з найрідкісніших істот у світі. Птахів офіційно оголосили вимерлими 1898 року, а їхню популяцію, що й без того скоротилася, знищило прибуття тварин-компаньйонів європейських поселенців: горностаїв, кішок, тхорів і щурів. Після їхнього повторного відкриття в 1948 році їхня кількість зараз становить близько 500, при цьому зростання становить приблизно 8% на рік.

Спочатку захисники природи збирали і штучно інкубували яйця, щоб їх не з’їли хижаки. Коли пташенята вилупилися, їх годували і виховували робітники. Після переходу на розведення птахів у неволі Департамент охорони природи (DOC) поступово запровадив їх у кілька острівних заповідників і національних парків, вклавши значні кошти у вилов і знищення шкідників, щоб спробувати захистити птахів.

Якщо щойно випущені пари пристосуються до своєї нової домівки, у департаменті сподіваються випустити ще сімох птахів у жовтні та до 10 молодих такахе на початку наступного року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus