USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дві третии українців зізналися, що не гребують хабарями - опитування

16 Червня 2010 18:18
Майже 70% українців хоча б раз в житті давали хабарі - свідчать результати телефонного опитування, проведеного з 12 по 14 червня Інститутом Горшеніна на тему «Корупція в Україні».

Про це повідомляє ТСН .

Більшої частини громадян України (68,8%) припадало давати гроші або подарунки людям, від яких залежало вирішення їхніх проблем. Майже кожен п'ятий опитаний (18,9%) такого досвіду не має, а 12,3% - не змогли відповісти на дане питання.
Переважна більшість опитаних (86,0%) стверджують, що в Україні поширене хабарництво. Не вважають хабарництво поширеним в нашій країні лише 8,8% респондентів.
Більше половини українців вважають, що в нашій країні за гроші можна купити рішення суду (58,7%), депутатський мандат (56,7%) і звільнення від кримінальної відповідальності (55,4%). На думку 30,5%, за гроші можна купити в Україні життя чи свободу іншої людини. Тільки 2,6% опитаних вважають, що нічого з перерахованого купити за гроші не можна, а 13,1% - не змогли відповісти на дане питання.
Однак, є й парадоксальна тенденція: українці вірять у правосуддя, вважаючи при цьому, що воно дорого коштує.
Більше половини респондентів (57,6%) висловили думку, що в судах України можна добитися правди. Однак, 43,8% вважають, що правда в суді дорого коштує, і тільки 13,8% опитаних впевнені, що в судах можна добитися правди, тому що закон - один для всіх.
Попри те, що українці засуджують корупцію, близько 50% опитуваних, дізнавшись про те, що знайомий брав чи давав хабар, не буде втручатися. Зроблять зауваження такого знайомому 30,1% респондентів, а 5,2% - перестануть спілкуватися з цією людиною. Повідомлять інформацію про знайомого-хабарника в правоохоронні органи тільки 2,5% опитаних. При цьому, кожен десятий респондент (11,9%) не зміг відповісти, як вчинив би в такій ситуації.
Більше половини громадян України (55,2%) вважають, що законів та інших правових норм, встановлених державою, потрібно дотримуватися. Більше чверті (29,4%) вважають, що не всі закони досконалі, а тому їх можна інтерпретувати з урахуванням власних інтересів, а 7,4% опитаних взагалі вважають, що закони встановлені для того, щоб їх обходити.
Українці вважають найбільш ефективними заходами щодо боротьби з корупцією посилення відповідальності за корупційні дії (55,7%), а також реформування судової системи (47,4%). Кожен третій респондент (35,7%) вважає ефективним способом боротьби з корупцією посилення контролю діяльності чиновників з боку суспільства, а кожен шостий (15,9%) - підвищення рівня самосвідомості громадян.
Висловили думку, що слід легалізувати найменш соціально-небезпечні види хабарництва - подарунки лікарям, вчителям - 17,4% громадян України, а 5,3% вважають за доцільне надати правоохоронним органам додаткові повноваження. Інші заходи боротьби з корупцією вважають ефективними 3,5% опитаних, а 8,9% - не змогли відповісти на дане питання.
Всього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus