USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Експерти назвали п’ять сценаріїв продовження війни України з Росією у 2023 році

27 Грудня 2022 16:19
2023 рік стане вирішальним у війні Росії проти України. Про це говорять не лише українські військові та політики, а й російське керівництво та західні фахівці.

Журналісти BBC порівняли версії від різних експертів, як розвиватимуться бойові дії.

1. Заступник директора Інституту стратегічних досліджень Великої Британії Майкл Кларк упевнений, що 2023 року ключовим фактором стане доля весняного наступу Росії. На думку експерта, продовження війни не має жодних сценаріїв, поки не зазнає поразки армія мобілізованих росіян, яких наразі готують до наступу.

«Путін визнав, що близько 50 000 новомобілізованих військовослужбовців вже перебувають на фронті; решта 250 000 щойно мобілізованих готуються до наступного року. Немає можливості для чогось іншого, крім нової війни, поки доля цих нових російських сил не вирішиться на полі бою», – заявляє Майкл Кларк.

Також Кларк не виключає українських наступів під Сватовим та Кремінною, де ЗСУ можуть готуватися до великого прориву.

2. Військовий аналітик Андрій Піонтковський упевнений, що Україна має шанс відновити свою територіальну цілісність наступного року. Однак на це мають працювати як рішучість українців, так і бажання Заходу постачати до України зброю та добивати РФ санкціями.

«Точні терміни неминучої української перемоги будуть визначатися швидкістю, з якою НАТО зможе ухвалити новий революційний пакет бойових засобів нападу», – заявив експерт.

Зазначимо, що поки що США відмовляються надавати Україні всі ці озброєння.

Ключовим об’єктом українського наступу Піонтковський вважає Мелітополь.

3. Війна буде затяжною, і ключ до її закінчення – у зміні позиції російських еліт, вважає Барбара Занчетта з департаменту воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона.

Вона порівнює війну в Україні з В’єтнамом та Афганістаном, де СРСР та США допустили аналогічні Росії прорахунки, недооцінивши рівень опору місцевого населення та зовнішньої допомоги.

«Внутрішньополітичні умови в країні, яка прорахувалася, змінилися, зробивши вихід – «почесний» чи ні – єдино можливим варіантом. Однак це може статися лише в тому випадку, якщо Захід твердо підтримуватиме Україну», – каже Занчетта.

На її думку, весь наступний рік чекає «затяжна політична, економічна та військова битва рішучості».

4. Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі, вважає, що до січня Україна може розпочати завершальну фазу кампанії зі звільнення Криму. «Усі підходи до Криму тепер перебувають у межах досяжності українських систем озброєння», – заявив він.

«До кінця 2023 року Крим буде повністю відновлений під українським контролем та суверенітетом, хоча може бути якась угода, яка дозволить Росії поступово згортати частину своєї військово-морської присутності у Севастополі», – вважає Ходжес.

5. Ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман прогнозів не дає, але розмірковує про те, чого хоче досягти кожна зі сторін.

Нові мобілізовані «дають росіянам можливість перейти в наступ» на Донбасі. При цьому великий прорив Росії десь ще – наприклад, із півдня на Павлоград для оточення українських сил на Донбасі – малоймовірний.

«Ймовірніше, продовження існуючої тактики – повільне перемелювання українських сил на вузьких напрямках і повільне просування, як на Бахмутському та Авдіївському напрямах, з аналогічною тактикою у напрямку Сватово-Кременної», – пише Гендельман.

Також продовжаться атаки РФ на українську енергетичну інфраструктуру – як частину стратегії війни на виснаження.

Для ЗСУ, які також змогли звільнити частину сил з-під Херсона, найбільш стратегічно цінним напрямком є південь, на Мелітополь чи Бердянськ, з метою перерізати материковий коридор Росії до Криму: «Це була б велика українська перемога, і саме тому росіяни зміцнюють Мелітополь» .

Інший варіант для України – Сватове: «успіх там поставив би під загрозу весь північний фланг усієї російської лінії фронту».

Але поки що велике питання в тому, скільки українських сил зараз є вільними і готовими до наступу, скільки нових резервних бригад і споруд, що будуються, будуть готові через один, два або три місяці – включаючи живу силу, бронетехніку та важке озброєння.

«Після того, як болото замерзне, ми отримаємо відповідь на це питання. І ця відповідь трохи наблизить нас до відповіді на питання, чим це закінчиться», – резюмує експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus