USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Електронні студентські і підвищення зарплат учителям: що зміниться в освіті 2020 року

10 Січня 2020 10:59
Міністерство освіти продовжить реформувати школу, а також планує серйозно взятися за вищі навчальні заклади.

Що буде з українською освітою нового 2020 року, дізнавався сайт «Сегодня».

На освіту – 131,5 млрд грн

2019-го сума була меншою – 115,2 млрд. Із них 1,4 млрд піде на Нову українську школу. На програму «Здібна школа» – 3,5 млрд грн. Ці гроші спрямовано на ремонти й закупівлю обладнання для опорних шкіл.

2020 року університети отримають значно більше грошей на наукові дослідження й розробки – 400 млн грн. На роботу Національного фонду досліджень, грантову підтримку наукових і науково-технічних розробок виділяються 525,5 млн грн. На наукову і науково-технічну діяльність вузів направлять 1,16 млрд грн. Фінансування роботи антарктичної станції «Академік Вернадський» виросте до 143,5 млн грн.

Реформа університетів

Готуються змінити систему фінансування вузів. 2020 року університети отримають лише 80% від фінансування, яке вони отримали 2019-го. Решту 20% будуть нараховувати за критеріями якості. Це можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитування або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій – це теж може стати свого роду знаком, що вузу довіряють і йому будуть іти гроші.

Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відстежувати працевлаштування молодих фахівців. Планується і такий показник, як масштаб університету: за його допомогою стимулюватимуть ВНЗ укрупнюватися.

Також Міносвіти укладатиме з ректорами університетів контракти. У них будуть прописувати показники, яких повинен буде досягти керівник, і відповідні терміни. Їх невиконання стане підставою для звільнення ректора.

Також з 2020 року університети більше не будуть видавати дипломи державного зразка. Парламент ухвалив закон, який виключає поняття «диплом державного зразка» і пропонує установам вищої освіти видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою.

У коледжах почнуть підготовку молодших бакалаврів

Це прописано в законі «Про професійну передвищу освіту». Передбачено можливість вступу не за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а за результатами складання необхідних іспитів у самому закладі. Також зміниться фінансування – держава покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти за тими спеціальностями, в яких є особлива необхідність.

Електронні квитки і студентські

2020 року в Україні повинні запустити електронні студентські та учнівські квитки в тестовому режимі. Квиток студента стане повноцінним аналогом звичайного студентського – він підтверджуватиме статус студента і право на пільги, передбачені законодавством. Щоб отримати е-квиток, необхідно буде завантажити на смартфон додаток онлайн-сервісу державних послуг «Дія» та пройти в ньому ідентифікацію. Перевіряти достовірність е-квитка студента будуть за допомогою унікального QR-коду, сайту Єдиного державного освітнього електронного реєстру та Реєстру студентських (учнівських) квитків.

Педагогам підвищать зарплати

Учителям підвищать зарплати на 9%. Підвищення зарплат на 20% отримають педагоги, які пройшли сертифікацію 2019 року. У бюджеті також виділили кошти на щорічну грошову підтримку для молодих учителів. Молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис. грн. В цілому передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тис. педагогів.

Разом із тим, учителям можуть скасувати надбавки за вислугу років, перевірку зошитів і класне керівництво, а робочий день зробити 8-годинним. Про це йдеться у проєкті закону № 0901, ухваленому в першому читанні. Автори проєкту вважають, що такі надбавки заважають розвиватися вчителям. Також у проєкті пропонується збільшити зарплату вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів до 2023 року, а в перспективі – до трьох мінімальних зарплат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 10 Січня 2020 11:07
Краще б медсестрам і санітаркам підняли!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus