USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Феєрія «Ночі у Луцькому замку»

2 Липня 2008 19:48
Верхній замок – своєрідна історико-архітектурна емблема Луцька. Побудований він у 1340–1385 роках. У народі, а подекуди й у краєзнавчій літературі, цей замок називають Любартовим — за ім’ям волинського князя Любарта.
 
Нічний замок навіює особливу атмосферу давнини. Часи, коли жили лицарі, воєводи, князі, коли співали трубадури, танцювали у веселих святкових  хороводах під ритми середньовічної музики лучани, вицокували по сталі ковалі, гончарі ліпили глеки... Словом, коли місто жило своїм бурхливим насиченим  життям.
 
Сьогодні Луцьк змінився до невпізнанності. Але, як і колись, Луцький замок огортає таємничістю, величчю, просякнутою духом середньовіччя. Особливий шарм має  літня ніч, оповита загадками, піднесеним настроєм та атмосферою чогось невловимого, такого, що буває лише раз.
 
Тільки раз на рік фортеця стає резиденцією справжнього середньовічного свята. Фестиваль «Ніч у Луцькому замку», наче казкова реальність, повертає у часі на багато-багато років у минуле. При цьому, коли вранці повертаєшся додому, не можеш остаточно зрозуміти – це був сон чи й справді ти став свідком унікального, неповторного свята, яке переповнює емоціями, захоплює фантастичним мандруванням у часі. І справді, якби не деякі «сучасні» деталі на зразок сцени, людей із фотоапаратами та камерами – можна було б подумати, що ти таки й справді опиняєшся у Середньовіччі...
 
Ще при вході у замок чути висловлювання людей про чарівність та високу естетику замку. Хтось порівнює його із Таллінським, хтось – із Празьким... Інші ж просто зводять погляд у гору, оглядають високі цегляні мури, масивні стіни фортеці. Люди у захваті, адже кожен, хто переступає поріг замку, опиняється на святі у середньовічному місті. Тут панує неповторний колорит.
 
Чути гамір, сміх, пісні, тут весело і кожен відпочиває так, як схоче.
 
Кожен може придбати собі сувенір, поспостерігати за роботою ковалів, майстрів народної творчості, прокататися нічним містом у кінному фаетоні, скуштувати напоїв чи страв, приготованих за стародавніми рецептами. Аромат від страв такий смачнючий, що у багатьох видно, як слинки течуть.

Біля виходу із замку арт-студія «Гармидер» демонструє театр із живих скульптур. Схоже, що й правоохоронці вирішили спробувати себе у якості акторів.
 
О 21:00 розпочиналося театралізоване дійство «Ярмарок у Любарта». Лунає середньовічна музика, у хороводі танцює князь зі своїми придворними. Всі у старовинних костюмах, відтворюють атмосферу середньовічного гуляння, закликають до святкування та насолоди життям. Закінчується святковий хоровод випитим келихом меду.
 
Далі триває насичена святкова програма. Для лучан та гостей міста співали Юрій Поліщук, Наталка Криничанка, Юрій Смик. Глядачам продемонстрували фільми «Луцьк та його герої» режисера Олеся Саніна та «Пересохла земля» Тараса Томенка. Також дарували свої пісні  Ольга Богомолець та Ігор Жук із Києва.
 
Опівночі справжнє вогняне шоу «Магічні світлячки замку» продемонстрували актори на ходулях  із театру «Воскресіння» зі Львова. Сюжет казково розіграної вистави «Фієста» полягав у споконвічній боротьбі добра зі злом. Після багатьох випробувань, створюваних злом, двоє закоханих змогли  бути разом. Магічна і небезпечна гра з вогнем, відповідно тонально підібрана музика створювала то атмосферу напруги, то, навпаки, дарувала надію закоханим та підвищувала настрій глядачам.
 
Після феєричного файєр-шоу, публіка насолодилася піснями Сергія Мороза та Ігоря Якубовського, Яна Кондратюка, Сергія Шишкіна, Лукаша Ємйоли, Віктора Пашника. Окрім того, лучани переглянули фільм «Злидні» режисера Степана Коваля.
 
Близько 03.00 музичний білоруський гурт «Стари Ольса» почав розважати глядачів композиціями у стилі середньовіччя, виконаними на стародавніх білоруських інструментах – різновиді волинки, лірі, гуслях та «загальноєвропейських» – лютні, флейті, барабані. Театр «Яварина» став ніби доповненням до звучання музики -  вони під час виконання композицій гуртом «Стари Ольса» демонстрували різноманітні вогняні трюки, які викликали неабияку увагу та захоплення у глядачів.
 
Проте справжнього «жару» задав музичний гурт «Гайдамаки». Публіка не хотіла відпускати цих запальних хлопців та попросила заспівати їх на біс.
 
Після розіграшу призів, які чомусь так і не знайшли господарів, глядачі почали розходитись додому. Під час виступу гурту «В.О.Д.А.» їх залишилось чи не втричі менше. Воно й не дивно, адже було вже далеко за 05.00. Новий день у Луцькому замку зустріли майже через годину піснею Руслани «Світанок».
 
Мар’яна ШЕВЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 31 Липня 2008 20:31
А гололовною достопримічатєльностю замку Любарта є численні "наскальні розписи" типу "Тут був Вася" або "Лєна і Коля тут ..." А взагалі то Рабан ніколи не упустить можливості заробити лишню копійку.
Богдана Показати IP 4 Серпня 2008 16:28
Схоже на неповний репортаж... А де ж справжні реалії тих подій?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus