USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» – у сотні найдієвіших доброчинних організацій України

5 Липня 2023 17:54
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», єдиний із Волині, увійшов до сотні найефективніших доброчинних організацій України за підсумками 2022 року. Минулоріч на благодійні справи Фонд спрямував 59 433 300 грн, посівши 63 місце в рейтингу.

Про це повідомляє Асоціація благодійників України.

На замовлення Асоціації благодійників України аналітична агенція «Центр ділового партнерства» спільно з ТОВ «Фінтех» розробили методику і провели дослідження результатів роботи українських доброчинних організацій у 2022 році. Йдеться про неприбуткові формалізовані структури (різного організаційно-правового статусу, зокрема, благодійні, волонтерські організації, громадські об’єднання, релігійні організації тощо), які відповідно до свого статуту займаються благодійною діяльністю та подають офіційну фінансову звітність.

Фінальним продуктом дослідження стало формування щорічного огляду «Топ 100 публічних транспарентних доброчинних організацій України».

Цей перелік був сформований із використанням виключно відкритих інформаційних джерел, а ранжування доброчинних організацій відбулося на підставі відкритої інформації про обсяг коштів, які були використані ними у минулому році для реалізації власних благодійних програм і проєктів. Таким чином «Топ 100» – це перелік доброчинців, які минулого року публічно у різний спосіб задекларували розмір своїх річних витрат.

«Надзвичайно приємно, що нашу роботу так високо оцінюють у професійному середовищі. Минулий рік направду був дуже важким, подеколи працювати доводилося цілодобово й без вихідних. Наша команда завдяки блискавичній реакції й небайдужості засновника Фонду Ігоря Палиці з перших днів війни акумулювала всі зусилля на гуманітарній допомозі та забезпеченні військових. Продовжуємо тримати цей благодійний фронт і нині, адже мета у всіх нас зараз єдина – Перемога», – прокоментувала голова правління Фонду Катерина Шкльода.

Читати ще: Благодійність, помножена на роки: Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – 12 років

«Формуючи «Топ 100», ми виходили з того, що чинне українське законодавство вимагає від неприбуткових організацій подання щорічного податкового звіту, але не змушує їх офіційно оприлюднювати таку інформацію. Тому частина доброчинців користується цим правом, не відкриваючи публічно результати своєї фінансової діяльності. Ми як організатори щорічного огляду офіційно звернулись із листом до керівництва групи відомих і суспільно вагомих доброчинних організацій із проханням надати нам фінансову інформацію про результати їхньої діяльності у 2022 році. На жаль, частина цих організацій зігнорувала наше прохання, і ми були змушені не вносити ці організації до переліку «Топ 100», – пояснюють в АБУ.

Для пошуку фінансової інформації про результати діяльності у 2022 використовувалися річні податкові звіти, фінансові звіти, розміщені на сайтах доброчинних організацій, дані конкурсних заявок Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2022». Частково використовувалися можливості відкритої системи доступу до фінансової інформації компанії «Opendatabot».

При формулюванні назви щорічного огляду використали терміни «публічний» і «транспарентний». Публічний – відомий, пізнаваний, суспільно орієнтований; транспарентний – як означення відкритості, прозорості. Саме ці два критерії і визначали логіку організаторів щодо включення тих чи тих неприбуткових організацій до рейтингу. Тому до нього могли не потрапити благодійні фонди із величезними задекларованими обсягами витрат, достеменні назви яких неможливо знайти в інтернеті, і навіть відомі доброчині організації, на сайтах яких відсутня актуальна звітна інформація.

«Формуючи цей перелік, ми як організатори вважали, що його публікація дасть можливість членам українського суспільства отримати більш повну інформацію щодо результатів діяльності провідних суб’єктів доброчинної діяльності та більш усвідомлено робити свій вибір щодо їхньої фінансової підтримки. Разом з тим, «Топ 100» може стати додатковим стимулом для доброчинців до більш прозорої та більш суспільноорієнтованої діяльності, а також дасть їм можливість використовувати дані щорічного огляду як додатковий маркетинговий чи фандрайзинговий інструмент.

Ми цілком свідомі того, що наша версія щорічного огляду може викликати різновекторні оцінки та коментарі серед доброчинної спільноти і тому завчасу інформуємо, що готові до дискусії та до конструктивного обговорення методики і результатів рейтингування», – йдеться у повідомленні Асоціації благодійників України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus