USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Громаді на Волині боргують 600 тис. за оренду землі. Чи належить фірма-орендар колишньому прокурору?

28 Жовтня 2023 16:37
Як взяти землю в оренду і не платити за неї? Фірма, якій лише кілька років, набрала в оренду в Колківській громаді десятки гектарів землі. Голова громади каже, що фірма перестала платити і боргує вже 600 тисяч гривень. Тому громада хоче розірвати договори оренди. Журналісти писали, що фірма нібито належить не простому фермеру, а колишньому волинському прокурору. До слова, першочергове право викупу землі мають саме її орендарі.

Деталі цієї історії – у сюжеті телеканалу Аверс.

Прокурори кажуть, що фірма «Полленд» заборгувала Колківській громаді 600 тисяч гривень. Мовляв, просто взяли і перестали платити за оренду землі.

«Із 2020 року орендар орендував належні громаді землі – дві ділянки. Загальна їхня площа 70 гектарів. Орендар тривалий час не платив орендної плати. Відтак заборгував громаді 600 тисяч гривень – це орендна плата разом із пенею, яка наросла за цей час. Прокурори в суді наполягають на поверненні цієї землі громаді, а також на стягненні із недобросовісного орендатора усієї заборгованої суми»,– розповіла речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.
Орендувати землю фірма взялася одразу після того, як з’явилась. Відповідно до відкритих даних її засновник Степаньков Олександр Вікторович. Чоловік із таким же прізвищем свого часу був на Волині прокурором. Той самий чи ні – журналісти не беруться стверджувати. Однак у пресі писали, що фірма експрокурора мала ще й видобувати пісок на Любешівщині. Як фірма обзавелась орендованими десятками гектарів, розказав голова Колківської громади Олександр Палінкевич.

«Тоді землю в оренду надавав Держгеокадастр у Волинській області шляхом аукціону. Вони виграли торги. Спочатку нам платили за оренду, але потім припинили. Вони ж не тільки в нас мають землі. Також мають десь в Ківерцівській громаді, в Тростянці. Не знаю, чи мають ще», – сказав голова Колківської громади.

До фірми позивалися ще й податківці, бо підприємство обросло боргами з орендної плати не тільки в Колківській, а й Любешівській, Ківерцівській та Цуманській громадах. Голова Колківської громали розповів, що від власника фірми довго чув лише обіцянки заплатити за оренду землі.

«Мені власник підприємства обіцяв, що заплатить. Я з ним неодноразово спілкувався по телефону. Він говорив: «Вже платимо сьогодні. Вже завтра сою здаємо і післязавтра». А потім через тиждень знову те саме. Ми побачили ті борги – і написали лист в прокуратуру, яка подала до суду», – повідомив Олександр Палінкевич, підтвердивши, що він розмовляв з Олександром Степаньковим.

Чи вдасться Колківській громаді розірвати договори оренди із цією фірмою та стягнути з неї кошти? За справу взялися у господарському суді. Але власник фірми на засідання не прийшов. Під час суду повідомили, що підприємство за його юридичною адресою не знайти.

«На адресу відповідача було направлено ухвалу про відкриття провадження, однак, згідно з відомостями «Укрпошти», ухвала повернулась. Причина повернення – адресат відсутній за вказаною адресою», – повідомив суддя Господарського суду Волинської області Ігор Гарбар.

Телефонні номери цієї фірми теж не так просто знайти. Однак журналісти Аверсу охоче нададуть можливість власнику фірми прокоментувати його плату за оренду землі та судовий позов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2023 17:19
А ви дткажіть в суді і про борги, і про належить прокурору. Ач які грамотні стали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus