USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Є різниця між міліцією, коли я був міністром і зараз», - Луценко

4 Серпня 2013 14:20
Кореспондентові «Волинських новин» вдалося поспілкуватися із колишнім міністром внутрішніх справ України, «польовим командиром» Помаранчевої революції, нещодавнім в’язнем Юрієм Луценком під час його перебування у Луцьку.

«Мені здається, я краще знаю відповіді на багато запитань»

- Юрію Віталійовичу, у 2007 році виборчий блок «Народна самооборона» був особливо популярним серед населення. Чи не вважаєте Ви помилкою, навіть політичним прорахунком те, що перед парламентськими виборами того ж року створили політичний альянс «Наша Україна - Народна Самооборона». Адже у Вас, як самостійного політика, ймовірно було більше шансів на реалізацію власних політичних амбіцій.

- Ні, не вважаю. Я знав, що «Народна самооборона» пройшла б у парламент самостійно. Нам пророкували 5-7%. Але тоді гарантовано демократичні сили не виграли б. Мені, як політику, в об’єднанні «Наша Україна – Народна самооборона» було не зовсім вигідно. Проте це був крок заради національного інтересу. Якби ми пішли окремо, усе втратили б. Це політична арифметика. Протистояння в середині табору було б таким, що втратили б, наприклад, не 2, а може й 22 депутати. Тому я знав чітко, що об’єднання не прикрашає мою політичну кар’єру, але, з іншого боку, це дає переможний результат.
А який сенс гратися в політику 5-10%? Мені здається, треба думати лише про 51%. А ще краще - 60.
Помилкою було інше – модель підбору депутатів. Я набрав тих людей, яких знав, яких порекомендували і доки ми були при владі, все було гаразд. Як тільки влада закінчилася, спокуси грошей, залякування репресіями спрацювали. Для мене був найбільший удар – масова тушканізація.


- Ви були соціалістом, прихильником лівих ідей, а ті, кого Ви завжди підтримували, позиціонували себе у правому політичному спектрі. Чи органічно це, на Вашу думку?


- Я був специфічним соціалістом. А зараз я соціал-демократ. Насправді, в соцпартії я уособлював праве крило, яке говорило про соціал-демократію. А, наприклад, Йосип Вінський представляв ліве крило і говорив про класичний радянський соціалізм. Але у мене ці ілюзії закінчилися. Зараз я прагматик і впевнений, що у нас, на відміну від Європи, немає часу крутити почергово партійні педалі.
Вважаю, що сьогодні Україна настільки відстала від цивілізаційного потягу, що їй затребувано використовувати відразу всі інструменти. Тим паче, що в Європі ліві й праві давно використовують дуже схожі прийоми.
Першочергово для нашої держави – захистити національну ідентичність. І тут затребувана консервативна політика, в економіці – ліберальна, тобто, демонополізація галузі. Є багато розумного і дурного у всіх. Але в нашій країні «городити» соціалізм вже не вдасться ніколи. Проте не використати соціал-демократичних рецептів, успішно апробованих в Європі, також було б нерозумно.

- Сьогодні Ви закликаєте до спротиву на вулицях. Але чи можливо це зробити мирним шляхом?


- Жодних закликів до насилля. Лише мирне масове повстання. Мені кажуть, що це оксюморон. Ні! У нас є приклад мирного повстання у 2004-ому. Є досвід, якщо межигірський «порожняк» не захоче визнати свою поразку, протидіяти йому винятково масовим мирним повстанням.

- Президент Янукович говорить про те, що вибудував вертикаль влади. Європейський досвід свідчить, що там, де сильне місцеве самоврядування, там і перспектива розвитку держави. Які Ви пропонуєте кроки до зміцнення позицій місцевого самоврядування?

- Різниця між європейськими і нашою державами у тому, що вони сервісні держави, які надають якісні послуги. А наша країна – карально-дозвільна. У цьому і вся різниця. Адже у них здійснена адміністративно-територіальна реформа. Це треба було зробити і нам ще «на вчора».
Також слід оптимізувати державне управління, яке сьогодні засвідчує наскільки нерозумно розставлені управлінські кадри. Тобто, здійснити інституційну реформу.
І третє – масово передати повноваження на місця, у співвідношенні 80 на 20%. Тобто, більше грошей і влади на місцях. Сьогодні Янукович не те, що не дає повноважень, але й забирає їх у міст. Тобто, у місцевого самоврядування все більше відповідальності і все менше грошей. А казначейські рахунки блокуються.
Радянська парадигма у тому, що вождь не був найрозумнішим, чи найсильнішим. От він – вождь і є дві точки зору: його і неправильна. І ця парадигма тягнеться. Бо ми й досі живемо в УРСР. Сьогодні влада боїться передати повноваження на низ. Аргументів – жодних.


«Мої засновники руху, щоб мати можливість працювати, скинулися на 100 тисяч доларів»


- До Луцька Ви приїхали презентувати громадський рух «Третя Українська Республіка». Хто фінансує проект і в чому його сутність?
- Ми незабаром представимо нову програму розвитку держави, де запропонуємо конкретні відповіді: як збудувати модерну українську політичну націю, припинити україно-українську війну, нав’язану зовнішніми і внутрішніми окупантами. Позиція друга, треба відновити майданчик справедливості. Знищити нинішню репресивну систему і перейти до створення справжньої правоохоронної та судової систем.
Це те, чим опікується «Третя Українська Республіка» під час своїх круглих столів, зустрічей з експертами, інтелектуалами, просто небайдужими людьми. Це наше перше завдання – бачити перед собою мету, створити не партію, не громадську організацію, а широке об’єднання громадян, які знають, що на виборах 2015 року арифметика в бюлетенях може спрацювати лише тоді, коли буде арифметика на вулицях.
Мої засновники руху, щоб мати можливість працювати, скинулися на 100 тисяч доларів. Так, співфінансує проект Третяков і ще два джерела, які захотіли залишитися не названими.
Я ніколи не полізу в брудні кошти, або братиму їх під неприйнятні умови. Але якщо приходить людина і каже: «Ось це – гроші на перемогу демократії» і не ставить жодних персональних умов, я думаю, що це прийнятно.

«Сьогодні приблизно 20 % ладні проголосувати за Януковича. Ще він домалює 10%»



- Кого Ви бачете єдиним кандидатом на виборах 2015 року?
- На сьогодні бачу двох лідерів і одна ув’язнена – Кличко, Яценюк, Тимошенко. І треба допомогти їм зробити все, щоб Янукович не переміг. При всій повазі до Тягнибока, перемогти на цих виборах він не зможе. От я так думаю.
Сьогодні приблизно 20 % ладні проголосувати за Януковича. Ще він домалює 10%. Розуміємо, що тоді кандидат від опозиції повинен не просто вскочити у друге коло, а бути співставним із цим результатом. А, отже, ми вже в першому турі повинні мати кандидата в 35%. Ми це розуміємо. Але чому не голосуємо так?
Єдиний кандидат повинен бути ще до кінця цього року. Прізвище треба оголосити весною наступного року. Якщо до кінця 2013-го опозиціонери не домовляться про єдиного кандидата, мені доведеться сказати, що обіцяний мною білий дим з кімнати, де закриті всі кандидати від опозиції – не піде. Лише чорний дим, бо вони не здатні домовитися.
Якщо так, тоді пропонуватиму інший підхід. Нехай люди вирішать, хто їхній кандидат. Ми готові організувати праймеріз-команди, які скажуть свій план, покажуть виконавців. І люди вирішать, кого вони вважають достойним кандидатом.
Мені здається, я краще знаю відповіді на багато запитань.


«Я сидів у малій тюрмі, а вийшов у велику»


- Мене закрили в тюремну камеру розміром 9 квадратних метрів . Це блок колишніх смертників, потім пожиттєвих. За стіною двоє підозрюваних у вбивстві міліціонерів. Тобто, на одній площадці ми були з ними. І хтось думав мене цим зламати. Але в тому ж крилі сидів Донцов, Петлюра, сиділи холодноярці, радянські дисиденти. Знаючи це, ти не те, що ніколи не зламаєшся, а не хитнешся.
Я добився відвідин однієї забороненої кімнати, кімнати розстрілу у підвалах. І я туди заглянув: невелике приміщення, бетонна підлога вся масна від крові. Моторошно.
А коли повертався підземними переходами, а за енкеведистськими правилами вони «пронизані» тюрмами, і якийсь чолов’яга на милицях пройшов повз. І лише через 5 кроків зрозумів, що це був мій сусід у Кабміні – міністр Іващенко. Тобто його довели до повного інвалідства. Я відштовхнув охорону, хоча охорона в мені бачила військовополоненого, тому ставилася дуже позитивно.
Обійняв Валерія і сказав теплі слова. А повернувся у камеру і з важким відчуттям. І усвідомив, що якби зараз знести Лук‘янівку, як українську Бастилію, а тут збудувати юридичний центр імені Саакашвілі, то не вистоїть – провалиться, фундамент не той. Він весь на крові, на насиллі. Я зрозумів, що без змін законів ми не матимемо шансів реформувати правоохоронні органи. Подали 50 законів, а прийняли один. Сподіваюся, що є різниця між міліцією, коли я був міністром і зараз. Міліція, яка сьогодні демонструє розбій. Менше з тим, змінити каральну систему на правоохоронну без змін фундаменту, законодавства, не має шансів. Зараз я розумію, що сидів у малій тюрмі, а вийшов у велику.

- Розкажіть про своє перебування у в’язниці? Знаю, що перебуваючи там, багато читали.

- Моє перебування за ґратами супроводжувалося щоденною втечею звідти. Там читав книжки і таким чином втікав із в’язниці. Моє розуміння в тому, що я хотів би жити в країні, де гарантується моя особиста і національна гідність. Решта – похідне, мені так здається.
Саме по цьому «били» сотні років різні окупації. І саме тут найсильніше деформований національний хребет. І тому хочу відродити це почуття національної гідності у людей.
Щойно це відбудеться, на задній план відійдуть питання з неякісними політиками, політичним обманом, неефективною системою управління. І тоді людина відчуватиме себе співвласником держави, а не сталінським або царським гвинтиком.
Я – електронний фізик і вчив формулу Ейнштейна в якій енергія важливіша за масу. Тому цим і хочу «заразити» Україну.

«Я тепер людина, яка має досвід по обидва боки колючого дроту»


- Ваш досвід тепер значно відрізняється від інших українських політиків…
- Основний мій здобуток сьогодні - я спокійніше ставлюся до людських помилок і більш поміркований із різними «поглядами». Але я ще більше непримиренний до зла, де людина не бачить в іншій людину.
Після тюрми для мене основна відповідь на запитання «що тепер робити?»: план, первинна річ перед будь-яким політичним процесом; єдиний кандидат – єдиний засіб здобути перемогу у протистоянні з мафією; команда виконавців - єдина гарантія того, що все це не лише слова і папери. Я тепер людина, яка має досвід по обидва боки колючого дроту.

- Розкажіть про своє «тюремне» чтиво.

- У в’язниці за 2,5 роки я встиг прочитати 306 книг. На 307-ій - «Діалоги з Йосифом Бродським» - прийшов начальник колонії, перехрестив мене і випустив.
Я щороку прочитую не менше 50 книг. Із тюрми писав і після виходу з в’язниці пропонував депутатам, щоб наприкінці року всі надавали декларацію прочитаного за рік. На мою думку, це значно більше розкаже про них самих, ніж всі їх програми. Тому що словами класика: «Людина є те, що вона читає, або - що думає». У тюрмі в мене з’явилася унікальна можливість прочитати ті книжки, які я повідкладав на пенсію. Та й зараз намагаюся не відставати. Я мрію, щоб в країні розпочали читати, щоб відновилася традиція. Саме тому з тюрми публікував списки прочитаного, можливо, комусь знадобиться порада, що взяти з собою у відпустку, або для більш серйозних цілей.

Розмовляла Олена П’ЯНИХ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
дідо Показати IP 4 Серпня 2013 14:50
Соціялізм давно пора прирівняти до фашизму та заборонити в країні. Всі диктатори були соціялістами.
Анка Показати IP 4 Серпня 2013 15:24
Дурня повна!!! Юро похмелись!!!
читач Показати IP 4 Серпня 2013 15:44
Молодець, Юрій! Систематичне читання - це таке ж надбання нації, як корисні копалини, як Тарас Шевченко і Леся Українка. Воно виховувалось поколіннями, а нині - занедбане. Зомбоящик, за клавіатурою якого я набрав ці слова, ще нікого не зробив і не зробить розумнішим. Це - просто інструмент, як в землекопа лопата, як в пастуха батіг.
вундер Показати IP 4 Серпня 2013 16:00
у статті пишеться про всяку хрень , а от назва повязана з ментами , хоча про них там два слова . Так назвали щоб хтось читав ?
Александр Показати IP 4 Серпня 2013 16:55
Иллюзии у тебя закончились, прагматиком стал...да не прагматиком, а алкоголиком ты стал!не попадалась в тюрьме книжка Пола Экмана "Психология лжи"? Примерил бы на себя, возможно Шевченко и Леся пошли бы впрок...
Володимир Показати IP 4 Серпня 2013 18:47
Слава цензурі!
сидоров Показати IP 4 Серпня 2013 19:13
Юга!Все равно ты остался хулиганом и алкашом И что бы ты сегодня не говорил , это все равно ничего в тебе не изменит. Но больше всего я удивляюсь тем людям, что тебя вообще еще слушают.
українець Показати IP 4 Серпня 2013 21:22
твоє місце юрко в тюрязі, мав владу і усе просрав
Кільчицька Женя до українець Показати IP 5 Серпня 2013 16:45
100 процентів
КГ Показати IP 4 Серпня 2013 21:24
які були муора-такі й лишились
Colonel до КГ Показати IP 6 Серпня 2013 10:19
"Сподіваюся, що є різниця між міліцією, коли я був міністром і зараз. Міліція, яка сьогодні демонструє розбій" а при мені менти грабували по тихому, без суспільного резонансу. За бобло закривали будь які кримінальні справи, також за бобло відкривали на абсолютно невинних людей. Але все було по тихому. Моя школа!
!!! Показати IP 4 Серпня 2013 23:08
Всі попереднімкоментатори лузери а Юрій герой...та ще й з туремним минулим....
петров до !!! Показати IP 4 Серпня 2013 23:38
В президенти його. Це вже має бути традицією.))
андрiй76 до петров Показати IP 5 Серпня 2013 19:25
Ха-ха-ха...Браво,влучно сказано...Тепер балотуватись у президента України мають право тільки колишні зеки.І чим більше судимостей,тим вищий шанс стати президентом.У країні де народ-це тєрпіли і мужикі,а влада-це пахани і смотрящіє може бути тільки так...і ніяк інакше.
гость Показати IP 4 Серпня 2013 23:38
Пьяница и взяточник,пусть расскажит как он с копанками боролся и сколько бабла на этом заработал.МРАЗЬ.
Вова Показати IP 5 Серпня 2013 09:12
юра - політичний кал!
Паша Показати IP 5 Серпня 2013 13:00
Зате довів, що він МУЖИК і не зламався. РЕСПЕКТ йому за це великий.
Юля до Паша Показати IP 5 Серпня 2013 16:45
Паша просніться, його там опустили далі не хочу... Якщо це Ваш кумир, то Вас мені дуже шкода
котигорошко Показати IP 5 Серпня 2013 16:33
Бач як розгавкались...значить робить усе павильно.Успіхів Вам пане Юрію.
111 до котигорошко Показати IP 5 Серпня 2013 16:46
мля.... не буде у нас держави. впєрьод... котіться горошком услід за своїм алко-лідером
Знайка Показати IP 5 Серпня 2013 20:54
Знаю Луценка не зі слів і не з бликитного екрану. Змінився він однозначно в кращу сторону Дай Бог, щоб просвітління його надихнуло на чіткі і правильні рішення. Він - те, що зараз потребне Україні.
Александр до Знайка Показати IP 5 Серпня 2013 21:00
Верно: опохмелиться!
Лучанин Показати IP 5 Серпня 2013 22:12
Як він спозорився з німецькими поліцаями цього йому ніхто не забуде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus