USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історія Даші, яка ледь не потрапила у халепу: юні лучани вчилися безпечної поведінки в інтернеті. Фото

22 Червня 2021 20:15
Поліцейський, легенда, морозиво, Даша: за такими ключовими словами і був побудований квест. Його 12 локацій у центрі Луцька дали змогу учасникам засвоїти, що можна робити у глобальній мережі, а чого – не варто.

Світлана Сасюк, голова ГО «Ми Вільні» і співорганізаторка гри, розповідає, що квест є частиною масштабного проєкту «Школа дитячої безпеки». Його реалізовують за підтримки Британської ради (British Council Ukraine) та Європейського Союзу, департаменту сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради із залученням Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, патрульної поліції Волинської області, низки установ і громадських організацій.
Відповідно, проєкт передбачає проведення заходів, на яких діти та їхні батьки отримають практичні знання з безпечної поведінки. Сьогоднішній квест – 15-та подія в межах проєкту – мав на меті засвоєння дітьми в ігровій формі правил безпечної поведінки в інтернеті.
«Це була наша ідея – організувати такий квест, єдиний у своєму роді, з використанням реальної історії, мультимедійних технологій, Google-мап і технології доповненої реальності. Все було так організовано, що діти перебували під постійним наглядом, а його ігрова форма максимально полегшила сприйняття корисної інформації», – пояснює Світлана Сасюк.
Правила квесту були простими, але надзвичайно захопливими. Адже в його основі – справжня історія дівчини з Луцька, яка заледве на стала жертвою легковажної поведінки в соціальних мережах.

14 учасників, які сформували 5 команд, послідовно пройшли 12 локацій у центрі міста. На кожній з них вони знайомилися з певним правилом безпечної поведінки в інтернеті. Для того, аби отримати підказку з наступною точкою маршруту, гравці виконували різноманітні завдання.
Фішкою квесту стало активне використання смартфонів з підключенням до інтернету та GPS-навігації. Кожна команда завантажила спеціальний додаток, який вказував напрям до локацій, повідомляв деталі історії, слугував компасом і турнірною таблицею. Відповіді також надсилали через цей додаток, тож організатори одразу фіксували час проходження командами точок і їх місцезнаходження.
До слова, на кожній локації учасників зустрічали поліцейські, які давали дітям поради, перевіряли виконання завдань, контролювали порядок.

Читати ще: Небезпечні флешмоби у мережі: як розповідають в школах про безпеку в інтернеті

Завершився квест нагородженням переможців. Ними стала команда «Влада+Віка», учасниці якої через технічні проблеми почали виконувати завдання останніми. Однак їхня наполегливість та уважність зрештою призвели до успіху. Винагородою для дівчат став сертифікат на відвідування піцерії. Усі ж учасники гри отримали грамоти, фірмові блокноти та набори стікерів і пам’ятку із 10 правилами безпечного користування інтернетом.
Наведемо їх і ми, адже це корисно знати не лише дітям, але й дорослим.

1. Використовуйте надійний пароль – комбінації букв, цифр і символів.

2. Не вірте усьому, що читаєте в мережі – завжди перевіряйте достовірність джерела.

3. Не викладайте особисту інформацію про себе, рідних і знайомих. Або принаймні відфільтровуйте її.

4. Не ховайтеся за анонімністю – не пишіть людині того, що не сказали б їй у вічі.

5. Добре подумайте, перш ніж поширити якусь інформацію.

6. Не поширюйте непристойний чи незаконний контент.

7. Ще раз перевірте налаштування безпеки вашого профілю у соціальній мережі.

8. Думайте, кого ви додаєте у друзі.

9. Контролюйте фотографії з вами, які поширюють ваші друзі. На це слід питати дозволу.

10. Будьте уважними з електронною поштою. Не листуйтеся з незнайомцями та не переходьте за посиланнями у підозрілих листах.

Дотримання цих простих правил зробить ваше користування інтернетом безпечним, комфортним і вбереже від багатьох проблем!

Олександр ДУРМАНЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus