USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Калькулятор: на скільки збільшиться вартість комунальних послуг саме для вас

6 Березня 2015 12:00
"Наша амбітна і всеосяжна програма реформування сектору енергетики, розпочата в 2014 році, знаменує собою рішучий розрив з минулим", – такими пафосними словами починається енергетична частина Меморандуму між Україною і МВФ, який є у розпорядженні Української правди.

Чому підняття тарифів на комунальні послуги під час фінансової кризи – це саме та реформа, яку так потребує країна?

Низькі тарифи, чи тарифи, що не забезпечують собівартість послуг і покриваються за рахунок держави, яка змушена дотувати збиткові енергетичні компанії, є уособленням радянського слова "неефективність".

Наразі тарифи на газ для населення в Україні є одними із найбільш низьких у Європі. Наприклад, у Польщі 1 тисяча кубометрів імпортного газу обходиться споживачеві приблизно у $700.

В Україні – до $90.

Доведення тарифів до ринкового рівня зменшить тиск на бюджет і розміри субсидіювання та стимулюватиме споживачів до заощадження. А розумна політики підтримки малозабезпечених не призведе до соціального вибуху.

Вперше тарифи уряд підняв ще в 2014 році. Ключова мета нинішнього підвищення цін, яке буде набагато відчутнішим, прописана у Меморандумі із МВФ. Це – фінансове оздоровлення "Нафтогаза України", який є хронічно збитковим. Зараз збитковість НАКу становить 3,1% від ВВП країни, який за прогнозами Мінфіну, цього року становитиме 1,85 трильйона гривень.

Саме скрутне фінансове становище компанії, яку усі енергетичні експерти називають чорною дірою українського бюджету, було ледь не головною темою для дискусій під час роботи в Україні місії МВФ. Учасники переговорів довгий час не могли дійти згоди стосовно того, як саме будуть підвищені тарифи. У підсумку, зупинилися на компромісному варіанті – тарифи на газ зростатимуть поступово.

"Протягом останніх чотирьох років вартість газу для побутових споживачів змінювалася несуттєво. Ця ціна на сьогоднішній день становить приблизно 1300 гривень за тисячу "кубів". Вартість газу, який закуповується "Нафтогазом" за рахунок реверсу або з Росії становить 6000 тисяч гривень.

Крім газу, який закуповується на зовнішніх ринках, "Нафтогаз" використовує газ українського походження, який вже давно не коштує 350 гривень, про які всі говорять. Собівартість за останні чотири роки істотно зросла. Крім того, потрібно враховувати вартість транспортування, податки і ренту, які платить "Укргазвидобування"? - каже міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Чому для нинішнього уряду таким важливим є питання закриття дефіциту держмонополії? Річ у тім, що "Нафтогаз" є порочним замкненим колом, через яке зокрема відбувається інфляція.

Як це виглядає в житті? Населення сплачує за комунальні послуги (газ, гарячу воду, яка виробляється на теплостанціях, електроенергію, яку виробляють газові ТЕЦ і т. п.) менше, ніж вони насправді коштують.

"Нафтогаз" продовжує купувати дорогий ресурс в Росії та Європі. Виходить, що його видатки на купівлю сировини більше, ніж доходи, які він отримує за газ при нинішніх комунальних тарифах.

Дефіцит змушена покривати держава. В держбанках збільшується капітал за рахунок випуску урядом облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Їх фактично у примусовому порядку викуповують держбанки, які монетизують облігації через НБУ і видають кредити "Нафтогазу". Іншими словами це – легалізована емісія грошей в країні. Наслідки всім відомі - зростання цін на все і вся, девальвація гривні.

Ще один приклад такої залежності наводить Національна комісія, що здійснює державне регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕтаКУ).

"Населення оплачує лише 21,3% фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електричної енергії. У зв'язку з цим роздрібні тарифи на електричну енергію для не побутових споживачів (бізнесу) завищені. У результаті постійно збільшується кінцева ціна на всі їх товари та послуги. Таким чином населення все одно оплачує собівартість електроенергії через ціни товарів", - наводить приклад регулятор на своєму сайті.

Звісно, населення природно виступає проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Платити більше не хоче ніхто. Але, на жаль, ніхто не розуміє, що цю уявну "економію" сповна з’їдає споживча інфляція.

"У поточному році ми профінансували дефіцит "Нафтогазу" в обсязі 110 мільярдів гривень. У 2015 році ми передбачаємо трикратне скорочення цього показника – до 32 мільярдів гривень. Ця дотація буде скорочена за рахунок підвищення тарифів до ринкових розцінок, – повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв'ю РБК-Україна.

Стратегічна ж мета уряду – до 2017 році позбутись дефіциту "Нафтогазу" зовсім.

"Фінансове оздоровлення НАК "Нафтогаз України" є ключовою метою програми. Для цього ми вживатимемо рішучих заходів з підвищення тарифів для населення, поліпшення рівня оплати і зниженню видатків з метою скорочення дефіциту "Нафтогазу", – йдеться в меморандумі.

Які саме і наскільки подорожчають комунальні послуги вже цього року?

Перше рішення стосувалося зростання цін на електроенергію.

26 лютого Нацкомісія (НКРЕКП) підвищила тарифи на електроенергію в п'ять етапів. З яких перші два відбудуться вже в цьому році – у квітні та вересні. Також буде повністю змінена логіка тарифікації. Зараз діє тарифна сітка в залежності від обсягу споживання.

Для домівок, які не мають електроплит для приготування їжі, "пороги" складають 150 та 800 кВт на місяць. З електроплитами – 250 та 800. Тепер тарифна "сітка" буде для всіх однакова. Мінімальний тариф зможуть платити лише ті, хто споживає не більше 100 кВт.

Наступний поріг буде до 600 кВт. Для деяких споживачів тут криється найбільша небезпека - тих, хто зараз споживає більше 600, але намагається вкластись в норму до 800 кВт на місяць (наприклад, використовують для підігріву води бойлер, або електроприлади для додаткового опалення взимку). Після 600 кВт тариф зросте для них найбільше – одразу в 4,5 рази.

Щоб читачі могли осягнути все це на особистому прикладі, УП створила інтерактивний калькулятор.

Скільки коштуватимуть комунальні послуги індивідуально для вас - можна порахувати на сайті.

Але є приємна новина й для тих, хто споживає наднормово. Мова - про двохфазні лічильники. Звичайно, вони коштують разів в п’ять-десять дорожче від звичайних, але дозволяють тарифікувати спожиту у нічний час електроенергію зі знижкою 70%. Регулятор зробив власникам таких лічильників "пільгу" – паралельно з рішення про підвищення тарифів він збільшив цю знижку до 50%. Мабуть, тільки так домогосподарств, де є бойлер чи які використовують активно інші потужні електроприлади, зможуть укластись у нову сакральну норму в 600 кВ.

ГАЗ

Третього березня НКРЕКП підняла також тарифи на газ для населення. У 2014 році вони вже зросли на 60%. Зараз зростуть в декілька разів, але що найголовніше – повністю зміниться, як у випадку з електроенергією, тарифна сітка та принципи тарифікації.

Зараз для приватних домогосподарства, де газ використовують для опалення, тариф залежить від річного обсягу споживання. Якщо за рік виходить менше 2500 тис куб, то тариф складає 1,089 грн за куб (якщо немає лічильників - 1,197 грн). Якщо до 6000 тис куб. на рік – 1,788 (та 1,965) грн, вище - 3,645 (4,011) грн.

Тепер буде діяти одна ціна незалежно від обсягу споживання – 7,2 грн за куб. Але в період опалення (півроку з листопада по 30 квітня) перші 200 кубів будуть тарифікуватись по 3,6 грн за одиницю.

Зазвичай приватний будинок взимку використовує 600-700 куб. м. газу щомісяця. Тож, головна порада таким домогосподарствам: перехід на твердопаливні котли, які працюють на дровах, наприклад.

Окрім приватних споживачів зросте тариф і для теплокомуненерго – в 2,2 рази до 2934 грн за тис куб. м.

Того ж дня регулятор схвалив рішення про підняття тарифів на опалення в багатоквартирних будинках. Загалом він встановлюється для кожного підприємства в регіонах окремо – і іноді сильно відрізняється. Але середньозважений тариф на тепло для населення зросте на 71,8%, або на 224,5 гривень/Гкал до 537,2 гривень/Гкал (без ПДВ).

"Ми узгодили протягом останніх тижнів усі зміни в тарифах для того, щоб отримати згоду Ради директорів МВФ щодо надання Україні кредитної лінії. Усі наші заходи узгоджені із МВФ та мають на меті лише одне – покращення фінансового положення держмонополії. Таке підвищення тарифу повністю покриє собівартість виробництва теплової енергії", - розповів голова НКРЕКУ Дмитро Вовк.

Що далі? Тарифи збільшуватимуться.

У 2016 році тарифи на електроенергію будуть підвищені в два етапи. На 2017 рік запланований ще один.

По газу та іншим складовим ЖКГ поки що графіку немає. Проте міністр енергетики Володимир Демчишин порадив українцям вже займатися енергозбереженням – почати утеплювати стіни, поміняти котли та встановити лічильники опалення, щоб зменшити суми в платіжках.

"Ми очікуємо, що підвищення тарифів призведе до того,що населення стане економити та робити усе можливе для того,щоб зменшити обсяги споживання енергоресурсів. Ми вже обговорюємо з потенційними кредиторами надання фінансової допомоги задля проведення заходів із енергозбереження. Також сподіваємося, що ця реформа призведе до модернізації ЖКГ. Наразі вже декілька міжнародних фінансових організацій обговорюють можливість надати кредити на ці заходи", - розповів Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості.

Що стосується малозабезпечених, то для них вже розроблений механізм субсидіювання. Другого березня парламент вніс зміни до бюджету, в яких сума дотацій населенню збільшена на 12,5 млрд гривень до 24,4 млрд гривень саме через різке підвищення тарифів вже в цьому році. Залишилось побачити, як субсидії будуть працювати на практиці, адже вже не раз чиновники говорили, що контроль за їх наданням буде суттєво посилений. Допомогу від держави надаватимуть тільки тим, кому вона конче необхідна.

ІНТЕРАКТИВНИЙ, ІНДИВІДУАЛЬНИЙ КАЛЬКУЛЯТОР ВИТРАТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 35
Лариса Показати IP 6 Березня 2015 12:30
То скільки зараз треба платити в середньому для населення?????????????
вона до Лариса Показати IP 6 Березня 2015 19:11
в 3.3 раза більше. вітаннячка - ми в єс ))) ціни жкх та конфіскація та продаж житла з аукціону - це так як в єс. зато без Януковича!
Анонім до вона Показати IP 6 Березня 2015 21:59
Україна - це Європа? Так же ж не прийняли Україну в склад Євросоюзу.
123 Показати IP 6 Березня 2015 12:34
Та ніхто платити не буде, за що люди мають переобладнувати газову систему, якщо вона коштує тисячі, може й ціну газу треба підвищувати так, як в європі, але дайте людям європейську зарплату і пенсії чому про це ніхто не говорить. Якщо людям не буде субсидії, то ніхто платити не буде, і кулівлоб треба опуститися на землю і подивитися які ціни на продукти, ліки, люди так вже кінці з кінцями зводять і на всьому економлять - вже далі нікуди, хіба що зовсім не митися, замерзати зимою, то тоді навіщо ця влада???
до 123 до 123 Показати IP 6 Березня 2015 19:08
вже прийняли закон про те, що у боржника перед жкп заборгованість якого сягая більш ніж 90 днів, буде конфісковане житло і продано з аукціону. частина грошей буде йти на погашення боргу, іншу віддадуть боржнику для купівлі іншого життя. якщо прописані діти, то держава сама придбає інше житло для сім 'ї дешевше після продажу їх житла область обиратиме держава.
вона до 123 Показати IP 6 Березня 2015 19:09
в 3.3 раза
Анонім Показати IP 6 Березня 2015 12:40
А навіщо мені теплп, яке вилетае у форточку! Зменьшувати подачу ніхто не збирается!
Анонім до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 12:41
накрий батареї і стане холодніше.
Анонім Показати IP 6 Березня 2015 12:41
Дякуємо Тимошенко за газовий контракт.
Анонім до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 22:02
і порошенку/яценюку за "єевроасоціацію" яку вони "вибороли" і підписали.
777 Показати IP 6 Березня 2015 12:42
Ціни на продукти, на бензин, на комуналку європейські - коли будуть європейські зарплати?
Анонім до 777 Показати IP 6 Березня 2015 13:14
коли будеш працювати по-європейське.
Леся до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 13:40
Ага, раніше, рік тому на Майдані казали, що люди в нас роботящі, і гарні, і мудрі, а тільки заважають корупціонери, які розкрадають наше майно. Скинемо стару владу і заживемо щасливо. А тепер виявляється, що таки люди лінкуваті і працюють не по-європейськи. Гарний підхід.
Анонім до Леся Показати IP 6 Березня 2015 22:03
так і зараз корупціонери заважають - система та ж сама залишилась.
учасник до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 19:15
хаха....хто чекає той завжди дочекається! шепну по секрету - наврядчи в слідуючи 20 років. кредит мвф ще треба віддати!)))
111 до 777 Показати IP 6 Березня 2015 13:32
ціни не європейські, там дешевше:)
Волинь моя Показати IP 6 Березня 2015 12:42
А кулькулятор людский то де??
Одна назва. Показати IP 6 Березня 2015 12:50
Одне підняття тарифів, це не реформа, це перекладання проблем енергетичної сфери на населення. Це ніяк не заохочує постачальників ком. послугу, підвищувати ефективність та якість, швидше навпаки. Навіщо зменщувати витрати, оновлювати технології, збільшувати ефективність якщо завжди можна просто ціну. Так ціни повинні відповідати ринку, але й постачальники послуг повинні працювати по законах ринку, а не під дахом влади.
123 Показати IP 6 Березня 2015 13:35
перше ніж підняти ціну для населення прочитайте конституцію в якій написано всі надра на територіі держави належать народу .а якщо комусь мало тонехай собі докуповуе мені непотрібна тка европа я немаю за що заплатити комунальні послуги 2000гр заробітна плата подумайте що ви робите ..... коли собаку заганяють в угол вона може кинутися і на хазяіна недоводьте цей народ
123 до 123 Показати IP 6 Березня 2015 13:41
ганьба тим політикам які неможуть забезпечити свій народ насам перед роботою а по друге гідною оплатою праці прошу вибачення люди повинні мене зрозуміти
Анонім до 123 Показати IP 6 Березня 2015 22:05
такі політики були. які не захотіли підписувати самовбивчий для україни документ про євроасоціацію із евросоюзом. нагадати що зробили із тими політиками, які тримали курс по 8 грн і забезпечували людей роботою?
Леся Показати IP 6 Березня 2015 13:37
А! Так от що в нас було погано, що тарифи були найнижчі у Європі на газ! Ото ми були бідні-нещасні від того. А у Польщі 1 тисяча кубометрів імпортного газу обходиться споживачеві приблизно у $700 0то люди радісні і щасливі в Польщі, не те, що ми придурковаті в Україні. Ну, слава Богу, прийшла нова влада, виправить ситуацію і ми будемо теж, як білі люди, платити побільше. То ж таке велике щастя и такі гарні реформи, що не знаєш, як і дякувати нашим сонцеликим керівникам.
до всіх Показати IP 6 Березня 2015 13:51
хо може підказати як можна перейти чи переробити на індивідуальне опалення
Маневичi Показати IP 6 Березня 2015 14:14
То й дрова подорожчають? Треба йти лісником робити. Вже перебирати не будуть.
Анонім Показати IP 6 Березня 2015 17:04
Не забувайте, що ще мовчать ЖЕКи, водоканали та сміттєвози. Думаю вони теж в стороні стояти не будуть і свої тарифи також підвищать. А газ у 2017 році подорожчає ще. Так що це ще не остання радість для усіх нас. Головна наша проблема у короткій пам"яті. Якби кожен слідкував би за обіцянками своїх "кумирів", а потім контролював їх виконання, можливо б до влади у майбутньому і питань менше було.
Анонім до Анонім Показати IP 6 Березня 2015 22:07
слідкувати не проблема, якщо загуглити 12 друзей Арсения, але що толку? як проконтролювати?
Анонім до Анонім Показати IP 7 Березня 2015 07:35
на наступних виборах
я до Анонім Показати IP 7 Березня 2015 10:39
скоро місцеві вибори, тому мусимо краще думати
розум Показати IP 6 Березня 2015 20:41
Українці, українці, яка ще вам Європа... Коня кують, і ви лапу сунете. Лад треба навести в країні, а тоді вже кудись дивитись. Попривикали, що хтось, щось за нас і для нас має робити. І розмову за Європу треба було починати ще через років десять, а не зараз. Але що зробиш, як не було розуму, так його і нема. Одним словом горе з великого розуму...
Анонім до розум Показати IP 6 Березня 2015 22:08
здається те ж саме говорили і янукович/азаров, чому вони не хочуть підписувати не вигідні для України документи.
natalka, до Анонім Показати IP 7 Березня 2015 09:30
a de z braty sprawku pro dohody,jak ne stoish na ob,iku po bezrobittiu,nas takyh bagato
Імя Показати IP 7 Березня 2015 02:49
коментар було видалено
Роман Показати IP 7 Березня 2015 12:14
Бла-бла-бла.Нас упорно хотят убедить что цены на энергоносители "экономически обоснованы",но кто видел из чего сложены тарифы?Так вот не малую долю в цене(и это во всем мире по цепочке) составляют непроизводственные затраты по сути это мировая бюрократия заставляет всех потребителей энергоносителей кормить себя и кормить хорошо,растут и государственные затраты на содержание огромных аппаратов с хорошей зарплатой и соцгарантиями и бюрократии энергодобывающих госкомпаний - сейчас там один из самых высоких уровней зарплат и обеспечения.Кроме того тут одна тетя из НБУ сказала что на поддержку Нафтогаза ушло 40% сведенного бюджета т.е. мы со своих налогов уже оплатили газ,а после оплатим еще раз.В принципе это не трагедия ну скинулись народом и заплатили зато потом на карман не давит,но бюрократ не хочет делится деньгами которые считает своими.
Корінний лучанин Показати IP 7 Березня 2015 19:49
Із цієї статті можна зрозуміти , що пограбоване і збідніле НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ є отим "ОЛІГАРХОМ" з якого можна тягнути останні кошти !!! Це влада у нас така ГНИЛА була, якій ми раніше довіряли , починаючи від ПРЕЗИДЕНТА КРАВЧУКА і включаючи нинішнього! УКРАЇНА нині це ЗУБОЖІЛА КРАЇНА , яка ЗАЛИШИЛАСЬ БЕЗ ЗАСОБІВ ВИРОБНИЦТВА бо всі заводи пограбовані та зруйновані ! Менше 10% підприємств знаходяться в ДЕРЖАВНІЙ ВЛАСНОСТІ ! Де українцям заробляти? У США більше 40 % підприємств в державній власності ! А у нас КОРУПЦІЯ в УКРАЇНІ. Бувшу ГОЛОВУ ФОНДУ МАЙНА СЕМЕНЮК - застрелили, Чечетов , теж був ГОЛОВОЮ ФОНДУ МАЙНА - викинувся з 17 поверху будинку . Те , що відбувається нині в УКРАЇНІ - це ЗНУЩАННЯ НАД НАСЕЛЕННЯМ УКРАЇНИ ! Не всі СУБСИДІЇ отримають , я так розумію , бо БЮРОКРАТІЯ по -українські нікуди не зникла ! Мені теж , очевидно, прийдеться подавати на ту КЛЯТУ-ПРОКЛЯТУ СУБСИДІЮ, бо про НОРМАЛЬНЕ ЖИТТЯ НЕ МОЖЕ БУТИ Й МОВИ. Не хлібом єдиним живе СУЧАСНА ЛЮДИНА, треба і в ТЕАТР піти і на КОНЦЕРТ іти, а на це коштів уже НЕ БУДЕ! А як іхз ДІТЬМИ бути? А ШКІЛЬНІ ПОБОРИ НІКУДИ НЕ ЗНИКЛИ !!!! ХІБА МОЖНА НАЗВАТИ ЦЕ ЖИТТЯМ В УКРАЇНІ ? В ЦИХ БІДАХ ВИННА НЕ ЄВРОПА, А НАША ЗЛОДІЙСЬКА ВЛАДА! Україна, до речі не може наздогнати рівня ВВП 1990року. БІЛОРУСЬ перекрила той рівень у 4 рази! ЦЕ ПРО ЩОСЬ КАЖЕ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus