USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Касові апарати для ФОПів у 2021: скасують, відтермінують чи таки залишать

4 Листопада 2020 09:22
Мітингувальники у Києві 3 листопада розділилися на 2 табори: одні були проти касових апаратів, а інші вимагали не скасовувати їх обов’язкове введення. Як компромісне рішення депутати планують відтермінувати введення РРО на один рік.

У матеріалі 24 каналу розповідаємо коли підприємці будуть зобов’язані використовувати касові апарати та плюси й мінуси такого рішення.

Як в Україні вводять касові апарати

Касові апарати в Україні планують вводити у три етапи: перший етап вже триває з 1 серпня. Наступні заплановані на 2021 рік, але їх можуть перенести на 2022 рік.

Перший етап

З 1 серпня підприємці могли добровільно почати використовувати РРО як класичні (фізичні), так і програмні (електронні). Далі у матеріалі ми пояснюємо у чому між ними різниця.

Крім того, продавці підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне) тепер повинні зазначати у чеку РРО поряд з найменуванням товарів коди товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Другий етап

З 1 січня 2021 року підприємці з доходом в понад 1 мільйон гривень у рік зобов’язані були почати використовувати РРО, а підприємці з «груп ризику» повинні це робити незалежно від розміру їхнього доходу. Проте другий етап можуть перенести на 1 січня 2022 року. Відповідний законопроєкт розглядатимуть 4 листопада в Раді.

До груп ризику відносяться:

– інтернет-магазини;

– кур’єрські служби;

– реалізатори складної побутової техніки та електроніки (на яку видається гарантія);

– продавці ювелірних виробів, запчастин, вживаних товарів;

– ресторани, кафе;

– туристичні агенції, готелі, сервіси з бронювання.

Третій етап

На третьому етапі всі платники єдиного податку II, III та IV групи ФОП повинні використовувати касові апарати. За чинним законом цей етап повинен розпочатися 1 квітня 2021 року. Якщо законопроєкт про відтермінування приймуть, то для всіх підприємців, крім першої групи ФОП, касові апарати стануть обов’язковими не раніше 1 квітня 2022 року.

Кого не стосуються касові апарати

У Міністерстві фінансів розвінчують міф, що «тепер і від бабусі на ринку вимагатимуть чек». Підприємці, які торгують товарами на ринку за готівкові кошти не зобов’язані встановлювати РРО.

Чому відтерміновують введення касових апаратів

3 листопада у Києві підприємці вийшли одразу на дві акції протесту – одні підтримують касові апарати, інші – проти.

Ті, хто за касовий апарат, вважають, що його скасування погіршить умови роботи законослухняного бізнесу та створить можливості для ухилення від сплати податків.

Водночас інші мітингувальники навпаки виступають за спрощену систему обліку та звітності.

У Раді відреагували на вимоги мітингувальників компромісом. Застосування касових апаратів скасовувати не збираються, але їх введення відтермінують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 4 Листопада 2020 09:31
спочатку оподаткуйте офшорні операції,
лучани Показати IP 4 Листопада 2020 09:54
Касові апарати мають бути усюди. Знову граються у популізм.
morpheus Показати IP 4 Листопада 2020 10:19
Тільки касовий апарат сам по собі не панацея - по всій країні секонди видають нефіскальний чек! От і вгадуйте, на якій групі вони працюють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus