USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Керівники банків на Волині «плакалися» губернатору на проблемних клієнтів

11 Серпня 2009 17:32
Керівники волинських філій «ВТБ Банк», «Райффайзен Банк Аваль», «ОТП Банк» та «Приватбанк» просили у влади області прияння у поверненні кредитів. Про це йшлося під час наради у ОДА з питань діяльності банківських установ області та поліпшення взаємодії суб’єктів фінансово-кредитних відносин, – повідомляє 11 серпня репортер «Волинських Новин».
Голова Волинської обласної державної адміністрації Микола Романюк зазначив, що нараду ініціювали самі банкіри.
Керівник філії «ВТБ Банку» Олег Іванюк нарікає на несвідомих позичальників. На думку банкіра, часто їхні дії можна кваліфікувати як неповагу до суду. За словами пана Іванюка, зараз спостерігається ціла низка банкрутств підприємств.
Представник банку навів приклад, коли один бізнесмен має у власності 10 фірм, одна з яких банкрутує, а решта процвітають. Пан Іванюк підозрює, що це – фіктивне банкрутство, відповідальність за яке передбачена у Кримінальному кодексі. Олег Іванюк стурбований і недостатньою діяльністю державної виконавчої служби по стягненню заборгованості з позичальників банків.
«Ми не ставимо вузьких цілей. Гроші повинні повертатися і працювати. Ми зацікавлені в тому, щоб кредитувати економіку...», – зазначив він.
Лариса Барабаш, яка очолює «Райффайзен Банк Аваль» на Волині, стверджує: «Ми готові допомагати клієнтам, які опинилися у різних скрутних ситуаціях, але йдуть на контакт». Проте існують і проблемні боржники.
Михайло Турик, який представляє у області «ОТП Банк», стверджує, що вони понад половині позичальників реструктуризували борги. На думку очільника фінансової усанови, волинські суди мають реагувати на заяви про забезпечення позову від банків, як це є у інших регіонах України.
Керівник філії «Приватбанку» Петро Семенюк також стверджує, що «переважна більшість клієнтів – добросовісні». Пан Семенюк розповів, що за 7 місяців вони передали до правоохоронних органів 34 звернення, де викладені факти, які, на думку банкірів, мають ознаки злочину. Однак у порушенні кримінальних справ відмовлено.
Щодо стягнення заборгованості судами, то «ефективність стягнення на низькому рівні. 20-30% – не більше», – каже пан Семенюк. «Співпраця банківських установ і правоохоронних органів залишає бути кращою», – завершив свій виступ Петро Семенюк.
Перший заступник голови Державної податкової адміністрації у Волинській області Мирослава Конечна стверджує, що до фінансової кризи траплялися випадки, коли представники банківської системи були причетні до «відмивання грошей». Проте банки на це не реагували. Крім того, банківські кредити видавалися на підставних осіб. «Знову, інформації як такої не було», – стверджує податківець.
На думку начальника головного управління юстиції у Волинській області Олексія Остапчука, треба змінювати законодавство про виконавче провадження.
За словами голови Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка, є багато питань, які виникли у зв’язку з кризою. «Ситуація дуже важка», –  стверджує губернатор. Він вважає, що зараз слід думати, як допомогти банківським установах в рамках закону повернути кредити.
Голова ОДА порадив сконтактуватися пану Остапчуку із пані Конечною з метою, щоб податкова допомагала виконавчій службі у виявленні недобросовісних позичальників. На думку пана Романюка, УМВС України у Волинській області має проаналізувати ситуацію щодо порушень у фінансовій сфері. Крім того, назустріч банкам мають йти і державтоінспекція і Бюро технічної інвентаризації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 11 Серпня 2009 22:39
Остапчук робить вигляд що чимось стурбований, а на ділі це звичайний бюрократ-хапуга
Юстас Показати IP 12 Серпня 2009 10:47
На жаль, ніхто не зацікавлений у поверненні кредитів, ні самі філії банків, ні, тим більше органи влади. Яка зацікавленість може бути у керівника філії банку, коли даючи кредит недобросовісному позичальнику за відповідний "відкат" він уже напевно знав, що повернути цей кредит буде проблемно. А у працівників органів державної виконавчої служби свої ... "відкати": за виконання або за невиконання рішення суду - хто більше заплатить. Так само і в судах: хто більше заплатить, на того користь і рішення, так і в міліції: чого не відкрили справ по божниках "ПриватБанку" - бо не зійшлися в ціні. Усі добрі!!! А якийсь шахрай набрався кредитів, проопив, прогуляв і тепер кричить із крутого "джипа" - Ні кредитному рабству!!! Не держава, а суцільна банда!
Анонім Показати IP 1 Вересня 2009 14:45
ЧОМУ НЕ РОЗГЛЯНУТО ПИТАННЯ ПРО НЕПОВЕРНЕННЯ ДЕПОЗИТНИХ ВКЛАДІВ НАСЕЛЕННЮ?
Анонім Показати IP 1 Вересня 2009 15:11
а зарплаты банкиров и банкирш можно сравнить с нашими? Пусть возьмут нас к себе в установу на работу и контролируют возвращение кредитов, а жаловаться каждый горазд, только не всех слышат...
Анонім Показати IP 2 Вересня 2009 01:02
верните депозит, сволочи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus