USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хто досліджуватиме величезні поклади волинської міді – невідомо

17 Грудня 2008 20:00
Постійна комісія Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів після довгої дискусії рекомендувала сесії облради надати згоду на отримання дозволу на право користування надрами у Ратнівському та Камінь-Каширському районах Північному державному регіональному геологічному підприємству «Північгеологія», – інформує 17 грудня репортер «Волинських Новин».
 
За словами начальника Рівненської геологічної експедиції ПДРГП «Північгеологія» Петра Савчука, у двох волинських районах є поклади самородної міді. У випадку, якщо цей факт буде підтверджено, то добування міді у родовищах здійснюватиметься шахтним способом на глибині 320-470 метрів. Поблизу варто побудувати збагачувальний комбінат. Проте значної шкоди навколишньому середовищу, як вважає пан Савчук, це не завдасть.
 
Петро Савчук зазначив, що в середньому передбачається 0,7% вмісту міді у породі – базальті. Проте, крім цього, можуть зустрічатися у цій породі срібло, платина та рідкоземельні метали. Пан Савчук вважає, що задля того, щоб не створювалися терикони, потрібно проводити комплексну розробку родовища, з використанням відпрацьованої породи – базальту.
 
Проте у заступника голови Волинської облради Бориса Загреви виникли сумніви щодо тривалості проведення пошукових та розвідувальних робіт «Північгеологією», особливо в умовах економічної кризи. На думку пана Загреви, якщо пошук залежів міді буде вестиметься такими темпами, як зараз, то початок розробки родовищ можна очікувати десь через 20 років.
 
За словами пана Савчука, можливе скорочення бюджету Державної геологічної служби на 50 відсотків. Що ж до пошукових робіт на Волині, то їх плануюють завершити за 4 роки, після чого почнеться розвідка та оцінка запасів міді. Багато чого залежить від кадрів та обладнання, – вважає представник «Північгеології».
 
Як вважає Борис Загрева, потенційний інвестор може здійснити всі необхідні роботи за кілька років. За словами пана Загреви, це питання «зависло» на рівні міністерства охорони навколишнього природного середовища, оскільки інвестори, бажаючі розробляти мідь є, проте Державна геологічна служба «гальмує» вирішення цього питання, переконуючи, що розробку родовищ можна зробити за рахунок держави.
 
Борис Загрева вважає, що якщо Волиньрада надасть згоду держпідприємству «Північгеологія» на отримання дозволу щодо користування надрами, то це фактично позбавить інвесторів можливості для освоєння родовищ міді. Тому заступник голови облради запропонував це питання не розглядати до моменту офіційного роз’яснення відповідного міністерства щодо політики по розробці запасів міді, зокрема і на Волині.
 
За словами голови депутатської комісії Олега Кіндера, він вперше чує про факти, оприлюднені Борисом Загревою щодо «мідного» питання. Проте за наполяганням пана Кіндера профільна комісія рекомендувала сесії прийняти первісний проект рішення.
 
Довідково:
 
Під час сесії Камінь-Каширської районної ради 24 жовтня погоджено клопотання Північного державного регіонального геологічного підприємства «Північгеологія» щодо проведення геологічного вивчення на території Камінь-Каширського району за межами населеного пункту.
 
За словами начальника Рівненської геологічної експедиції ПДРГП «Північгеологія» Петра Савчука, за часів СРСР поклади міді на території України не досліджувались. Проте сьогодні такі дослідження вважає пріоритетними і Кабінет Міністрів, і Секретаріат Президента. Найкращі результати щодо запасів міді – район поблизу Ратного, гірші – поблизу Рафалівки, що на Рівненщині. За оцінками геологів, на території площею 70 квадратних кілометрів поблизу селища Ратне – 1,5 мільйона тонн міді. Поблизу села Брониця Камінь-Каширського району на території 143 квадратні кілометри – оціночно 5 мільйонів тон міді. Є ще інші території у північних районах Волинської області, де можуть бути поклади цього кольорового металу.
 
Депутати Камінь-Каширської райради дали дозвіл на проведення бурових робіт «державними» геологами на території району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus