USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Космічний апарат «Одіссей» надіслав перші світлини з поверхні Місяця

28 Лютого 2024 00:30
Американський космічний корабель «Одіссей», який вперше за півстоліття торкнувся поверхні Місяця, зробив і надіслав на Землю перші фото з поверхні супутника.

Апарат перебуває на Місяці вже протягом чотирьох днів, повідомляють у компанії-розробника Intuitive Machines, пише Українська правда. Життя.

Перше зображення, яке надіслав «Одіссей», він зробив під час спуску на місце посадки Malapert A – найвіддаленішу точку в південному регіоні Місяця.

Другий знімок він зробив приблизно через 35 секунд після того, як перекинувся під час посадки на Місяць.
За словами фахівців, попри горизонтальне положення понад 4-метровий шестикутний шестиногий посадковий модуль «Одіссей» підтримує звʼязок із наземним контролером польоту й може працювати.
Читати ще: Робот-хірург, яким керували з Землі, уперше провів операцію в космосі

Ще кілька світлин уже самого «Одіссея» зробив апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, який з 2009 року сканує Місяць з його орбіти.

Він зазнімкував «колегу» з висоти приблизно 90 кілометрів й надіслав фото на Землю.

«Зображення камер NASA Lunar Reconnaissance Orbiter підтвердили, що «Одіссей» завершив посадку на висоті 2 579 метрів, подолавши понад 966 тисяч кілометрів. Апарат приземлився в межах 1,5 кілометра від передбачуваного місця посадки Malapert A, використовуючи лазерну систему вимірювання дальності», – повідомляють у компанії-розробниці посадкового модуля.

Зазначається, що наземні контролери польоту планують збирати дані доти, доки сонячні батареї «Одіссея» не втратять доступ до світла – до ранку вівторка 27 лютого за Києвом.

Нагадаємо, що «Одіссей» – це перший приватний космічний апарат, який здійснив посадку на супутнику, і перший американський корабель, який досяг поверхні Місяця після місії «Аполлон-17» у грудні 1972 року.

Перші фото з космосу «Одіссей» надіслав на Землю ще на шляху до Місяця.

Після того, як «Одіссей» торкнувся поверхні найбільшого природного супутника нашої планети, він зачепився «ногою» за поверхню і перекинувся на бік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus