USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Космос Емми Андієвської»: у луцькому виші відкрили виставку з колекції музею Корсаків

12 Грудня 2023 20:02
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки презентували виставку робіт письменниці, поетеси та художниці Емми Андієвської. Побачити напрацювання авторки можна з 12 до 21 грудня у Музеї Лесі Українки (лабораторний корпус ВНУ).

Виставка творів – з колекції Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, куди авторка ще у 2019 році передала значну частину своїх робіт.

До перших відвідувачів з вітальним словом звернувся ректор ВНУ Анатолій Цьось, наголосивши, що головна мета заходу – емоції.

«Головна мета – це емоції, і можна під час воєнного стану просто жити, функціонувати, ходити на роботу, проводити навчальні заняття і потім знову повертатися додому – можливо, людина і живе, але це життя досить прісне. Вона живе так, що і сама не створює щось нове, і не дає цього робити іншому. І от наш університет старається незважаючи на будь-які проблеми, незважаючи на війну, активно жити і шукати шляхи, як свою роботу зробити кращою. Це і освіта, і допомога збройним силам, і, звичайно, мистецтво», – сказав Анатолій Цьось.
Читати ще: У ВНУ відкрили виставку картин військовослужбовця Руслана Кашаюка

Фундаторка Музею сучасного українського мистецтва Леся Корсак розповіла, що зараз Емма Андієвська живе в Мюнхені, проте її душа належить Україні.
«У душі і по життю вона – українка. І все, що робила і творила – для України, заради України. Хочу сказати, що більшість українців усе-таки знають її як письменницю, поетесу, але вона не менш вартісний митець. Увесь світ знайомий з творчістю Емми Андієвської, її роботи є у колекціях і в Японії, і в Китаї, і в Австралії, і в Ізраїлі, і у всіх країнах Європи, тобто її знають як митця, а Україна знає її в такому контексті менше. Її перу належить понад 17 000 творів мистецтва, а понад 300 вона в 19-му році подарувала нашому музею», – розповіла Леся Корсак.
У межах виставки буде проведено культурні події. Сьогодні гості заходу мали змогу послухати лекцію Зої Навроцької «Емма Андієвська: особистість і митець».
«Здавалося б, на сьогодні, у час війни, у час трагедій, постійної руйнації не на часі говорити про мистецтво. Але, якщо ми озирнемося в історію – що головне в суспільстві, що головне в житті особистості? Так, безсумнівно, на сьогодні це мир, щоб був дім і що поїсти. Але з точки зору вічності, то це мистецтво», – розпочала свою лекцію Зоя Навроцька.
Жінка розповіла, що Емма Андієвська елегантна та цілеспрямована особистість, завжди ходить з макіяжем і домагається усього, чого забажає. У дитинстві їй забороняли спілкуватися українською, проте Емма Андієвська була дуже впертою і коли стала старшою, вирішила навчатися в українській школі.
У шлюбі з чоловіком Іваном Кошелівцем прожили 40 років, але одружилися вони за однієї умови – що діти у них будуть лише духовні. Так і сталося. Свої твори, картини вона називає дітьми і ставиться до них з особливою обережністю. Авторка також була журналісткою та оперною співачкою, проте «розірватися» між усіма захопленнями було неможливо, тож вона обрала живопис і літературу. Зараз її роботи – у різних музеях світу, ними захоплюються чимало людей.
Упродовж часу, доки діятиме виставка, на гостей чекатимуть й інші цікаві заходи: 19 грудня о 13:30 відбудеться поетичний флешмоб «віршЕмма», а 20 грудня о 15:00 – «Діалоги про Емму: Леся Корсак, Сергій Романов».

Довідка

Емма Андієвська народилася 19 березня 1931 року в місті Сталіно (Донецьк). Від 1943 року перебуває за межами України. Американська громадянка. Мешкає в Німеччині. Член ПЕН-клубу, Спілки професійних митців Німеччини, Національної спілки письменників України, лауреат Міжнародної літературної премії «Тріумф» (2003) і премії Тетяни та Омеляна Антоновичів (2018). 2018 року Емма Андієвська отримала Національну премію імені Тараса Шевченка в номінації «Література». Малярство художниці прикрашає колекції провідних музеїв світу.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Не поціновувач Показати IP 12 Грудня 2023 20:39
Найцінніше у цих картинах їх рамки! Як їх не перевертай, нічого не зрозумієш і не побачиш. А чи мистецтво це взагалі?
Психолипінарій Показати IP 14 Грудня 2023 07:03
Це не мистецтво. Це психо атака на відвідувачів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus