USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Тендер і злочин»: найбільша в області тендерна корупція - у Ковелі

20 Серпня 2015 12:57
18 мільйонів гривень становить сума тендерних закупівель, під час яких допустили порушення на Волині. При чому, 12,8 мільйона становлять тендери, оголошені Ковельським міськвиконком, з яких 11,3 мільйона – тендери з будівництва молодіжного житла в місті. Експерти кажуть, що з таким відвертим нехтуванням закону стикаються вперше, за весь час моніторингу по Україні: тут у технічних вимогах вказали конкретні марки товарів а також магазини, в яких їх необхідно купувати.

Про це стало відомо під час круглого столу за участю експертів проекту «Тендер і злочин» сьогодні, 20 серпня.

Керівник проекту «Тендер і злочин», експерт з державних закупівель Мирослав Сімка розповів, що проект моніторить тендерні закупівлі на Волині протягом червня та липня. За цей час вдалось виявити 18 закупівель, що були здійснені з порушенням чинного законодавства на суму 18 мільйонів гривень. Сімка каже, що на Волині справи з тендерами складаються по принципу «свій, до свого, по своє» - мовляв, купують, як правило, у місцевих підприємців.
Цього ж принципу дотримуються і контролюючі та правоохоронні органи, які надміру лояльно ставляться до відвертих порушень тендерного законодавства. До слова, експерт називає це саме волинською специфікою, що також характерна і для Львова – тут перевіряючі органи не йдуть на контакт у випадку виявлення порушень. У той час, коли в Івано-Франківській та Тернопільській області тенденція зворотна.

10 депутатських звернень щодо порушень стосовно виявлених інцидентів направили у в прокуратуру, ще 10 - в Державну фінансову інспекцію.

Експерт каже, що справжнім рекордсменом у порушеннях під час тендерних закупівель стало місто Ковель. Адже під час процедур міськвиконкому допустили порушень у тендерах загальною сумою на 12,8 мільйона гривень.



Зокрема, йдеться про будівництво молодіжного житла в місті. Мирослав Сімка каже, що умови тендеру прописані вже заздалегідь під конкретну фірму. Тобто, визначені таким чином, щоб з них було зрозуміло, хто має будувати ці об’єкти, а також де купувати всі матеріали.

«Прописані всі магазини та супермаркети, де потрібно купувати товари. Конкретні моделі труб, батарей, радіаторів, бойлерів тощо. Хтось зробив на цьому цілий бізнес-план – бо це сотні котлів, радіаторів, іншого устаткування», - каже Мирослав Сімка та додає, що таке відверте та нахабне нехтування законом у своїй практиці він зустрічає вперше.
Також експерт зауважив, що у технічному завданні має бути вказана кількість будматеріалів, яку слід використати, тип матеріалу тощо, але аж ніяк не конкретні назви магазинів та товарів:

«Коли ведуться такі справи у судах, вони можуть багато чого пробачити і багато на що закрити очі. Але якщо є посилання на фірму та назву товару, то цього не опускають. Бо це пряме нівелювання конкуренції».

Зі слів Мирослава Сімки, активісти будуть вимагати дисциплінарних стягнень та розірвання договору по нечесних тендерах, а також вважають, що за цим фактом контролюючі органи зобов’язані відкрити кримінальне провадження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 20 Серпня 2015 13:22
Цікаво чи часом це не політичні ігри Кушарука проти Кіндера.............................Хай напишуть в якому році тендер проводився і чого тепер виявилося.
василь до Анонім Показати IP 20 Серпня 2015 18:41
хлопці приїхали зі львова і взагалі не в курсі місцевих розкладів. аналізують тільки цифри. а волинь почали моніторити два місяці тому в рамках гранту від ООН
ковельчанин Показати IP 20 Серпня 2015 14:30
Тільки й дізнаємось про будівництво молодіжного житла через виявлені факти корупції в тендерах. А ось де це житло є і як та через які програми його отримати, то це не для простих смертних.
іван Показати IP 20 Серпня 2015 16:30
В ОДА в управлінні капітального будівництва тендери на десятки мільйонів вже багато років як між своїми розігрують
Орган влади Показати IP 21 Серпня 2015 16:33
Що починаються наклепи один на одного? Цікаво чия наводка чи заказуха. Доречі пане Мирославе в документації конкурсних торгів можна вказувати назви товарів, але обовязково вказувати про можилівсь постачання товарів інших фірм, які відповідають технічним характеристикам. І до речі такі експерти виявляють недоліки в закупівлях наприклад як невірна дата вказана у звіті про торги, необублікування оголошень, відсутність у Віснику державних закупівель дати затвердження документації конкурсних торгів та інших порушень, які по своїй суті не відіграють важливу роль при проведенні процедури закупівель. Крім того, наші громадські організації як правило вміють дуже добре критикувати, а помогти правильно і законно використати бюджетні гроші це для них не цікаво. Всі ці ваші статті це показуха, оскільки відображена у них інформація фактами незаконного використання коштів не підтверджена.
Сергій Показати IP 9 Вересня 2015 22:03
Влада запровадила новий документ - антикорупційну програму http://salex-lcc.com.ua/praktiki-ta-poslugi/komertsijna-praktika/antikoruptsijna-programa.html потрібна для тендеру. Також необхідно призначити уповноважену особу
ато Показати IP 4 Січня 2016 03:20
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus