USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Крутіше, ніж у Польщі: на Волині за сім мільйонів євро збудують житло для переселенців

5 Серпня 2023 07:00
Нове житло для переселенців збудують у Нововолинську. Місто пройшло відбір та отримало фінансування від Північної екологічної фінансової корпорації «НЕФКО». На зведення багатоквартирних будинків виділили понад сім мільйонів євро.

Коли розпочнуть зводити будинки, де їх розмістять та скільки вимушено переселених осіб отримають соціальне житло? Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

Сьогодні це галявина посеред п'ятого мікрорайону Нововолинська, а вже за рік тут височітимуть житлові будинки. У місті планують звести житло для внутрішньо переміщених осіб, які через російську агресію опинилися без даху над головою. З початку великої війни до Нововолинська таких приїхало понад п'ять тисяч.

«Торік у червні ми провели опитування серед 1300 осіб. 8% зазначили, що залишаться в Нововолинську, 64% сказали, що будуть тут до завершення війни», – розповів мер Нововолинська Борис Карпус.

Переважна більшість переселенців мешкають у місцях компактного проживання: гуртожитках, приватних будинках, квартирах, у родичів чи знайомих. Але вже незабаром у місті розпочнуть будівництво житла для переселенців. Нововолинській міськраді вдалося укласти угоду із корпорацією «НЕФКО», в рамках якої отримають понад сім мільйонів євро від Європейського Союзу на зведення житла. Для міста це важливий, знаковий та дороговартісний проєкт. Без іноземних інвестицій його реалізація була би неможливою. Міськрада також долучиться фінансово й візьме на себе частину робіт.

«У рамках співфінансування Нововолинська міська рада виконує деякі технічні моменти, тобто ми оплачуємо геодезію, додаткові роботи. І так само, відповідно до грантової угоди, завдання Нововолинської громади – облаштувати укриття», – сказала Борис Карпус.

Новий житловий комплекс буде складатися із трьох секцій. Квартири там отримають 200 людей. Принципу, за яким будуть відбирати мешканців нового житла, поки немає. Це стане відомо після початку активної фази робіт.

Читати ще: Модульні будинки і цілі містечка: як на Волині розміщують переселенців

За словами консультанта проєкту зі сторони «НЕФКО» В'ячеслава Гусєва, переселенці заїдуть у повністю готові для життя приміщення.

«Це будуть квартири формату «заходь і живи». Там будуть кухня, ліжко, диванчики, обладнаний санвузол. Без шторок, ролетів і килимків на підлогах. Тобто мінімальні необхідні речі. Цей стандарт навіть є вищим, ніж стандарт соціального житла в сусідній Польщі», – зазначив заступник керівника міжнародної групи консультантів проєкту В'ячеслав Гусєв.

Відповідно до договору, нове житло матиме статус тимчасового.

«Жодної приватизації, відчуження за всіма міжнародними контрактами ніхто не має права робити найближчі десять років. Це буде муніципальне житло, яке буде надаватися виключно ВПО. І на це надаються грантові гроші Європейського Союзу», – пояснив В'ячеслав Гусєв.

Житловий комплекс планують здати в експлуатацію до кінця 2024 року. Нині справи – на етапі розробки проєктної документації. Її планують завершити до середини осені. Після цього оголосять тендер на будівництво. Над ним, до слова, вже працюють.

«На першому етапі ми відбираємо компанії за досвідом, оборотом, критеріями, якістю попередніх контрактів, відповідно до всіх наданих і підтверджених документів», – додав В'ячеслав Гусєв.
За словами Бориса Карпуса, міська рада – в постійному діалозі з консультантами «НЕФКО». Тому чимало деталей узгоджують поступово. Все – для того, щоб врахувати потреби мешканців усього мікрорайону.

Окрім будівництва трьох житлових будинків, на території нового ЖК планують звести спортивний комплекс, облаштувати паркомісця та відремонтувати дорогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 5 Серпня 2023 16:50
Шкода переселенців, в самому криміногенному та забрудненому місті Волині будуть жити.
Він до Лучанин Показати IP 6 Серпня 2023 14:48
Це точно,чому не у Володимирі вже. Луцьк взагалі проігнорували, зайшли в Ковель і Нововолинську
123 до Лучанин Показати IP 7 Серпня 2023 14:59
Мабуть Луганськ , з Донецьком , чи Харків ітд менше криміногенні , і чистіші за Нововолинськ . А чи відомо вам як багато мешканців міста стали наркоманами , ітд ? В свій час дуже багато спеціалістів ( наркоманів) зеків , які відбували покарання ( хімія) з Луганська , Донецька по приїжджало працювати в шахтах , завод СТО , ітд . Місто молоде шахти почали будуватись в 1950 роках , за ними заводи , було успішне , усі мали роботу , але понаїхали пітони , на той час в 90 х , міліція кришувала , получала за продажу наркоти , і хоч зараз стала поліція , схема не міняється . Ці питання можна вирішити заміною кадрів , і більш жорстким покаранням , але нажаль це нікому не цікаво .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus